Το πήραν απόφαση: Πρωτοφανής εξέλιξη με τον covid…

Πώς δε θα γίνει ολικό lockdown: Ένας μήνας περιθώριο στην Αθήνα για να μη γίνει Θεσσαλονίκη

Τι αποφασίστηκε

Μπορεί παγκοσμίως να υποκύπτουν ακόμη άνθρωποι στον κορωνοϊό, ωστόσο τα περιοριστικά μέτρα έχουν αρθεί και η κίνηση είναι παντού ελεύθερη.

Όμως, ένα νέο μέτρο έρχεται να προκαλέσει αντιδράσεις… Πλέον, όσοι έχουν θετικό τεστ COVID-19 δεν θα χρειάζεται να μένουν μακριά από τους άλλους για τουλάχιστον πέντε ημέρες.

Αυτή είναι η τελευταία οδηγία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. Σκοπός είναι τα μέτρα για τον κορωνοϊό να ευθυγραμμιστούν με αυτά που ισχύουν για τη γρίπη και τον RSV.

Το CDC λέει τώρα ότι οι άνθρωποι που έχουν Covid-19 θα πρέπει να μείνουν στο σπίτι μέχρι να μην έχουν πυρετό χωρίς φάρμακα για τουλάχιστον 24 ώρες ή μέχρι να βελτιωθούν τα συμπτώματά τους για 24 ώρες.

Μετά από αυτό, μπορούν να συνεχίσουν κανονικά τις δραστηριότητές τους, λένε οι ειδικοί του Οργανισμού. Συνιστούν όμως να λαμβάνουν πρόσθετες προφυλάξεις για τις επόμενες πέντε ημέρες -συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης του αερισμού, της μάσκας και του περιορισμού της στενής επαφής με άλλους- για να μειωθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης του ιού.

Αυτές οι αυξημένες προφυλάξεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά σε ευάλωτα άτομα, όπως είναι οι ηλικιωμένοι ή όσοι έχουν ανοσοποιητική λειτουργία που έχει αμβλυνθεί λόγω φαρμακευτικής αγωγής ή κάποιας ασθένειας, όπως ο καρκίνος.

Οι αντιδράσεις

Είναι λογικό να θέλουμε να αντιμετωπίσουμε την Covid-19 όπως και άλλους αναπνευστικούς ιούς, δήλωσε η Δρ Έλι Μάρεϊ, επίκουρη καθηγήτρια επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, «αλλά δεν μπορούμε απλά να απορρίψουμε την επιστήμη».

Η Μάρεϊ σημειώνει ότι έχουμε μάθει πολλά για το πώς εξαπλώνονται οι αναπνευστικές ασθένειες και πώς μπορούμε να τις ελέγξουμε καλύτερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αλλά αντί να εφαρμόσουμε αυτά τα διδάγματα για να βοηθήσουμε στην προστασία των ανθρώπων από άλλες λοιμώξεις όπως η γρίπη, λέει, αυτή η μείωση των προφυλάξεων στέλνει ένα επιβλαβές μήνυμα.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.