Τώρα που απολύεται ο Κασσελάκης: Αυτές είναι οι 3 ριζικές αλλαγές που έρχονται στον στρατό

Τώρα που απολύεται ο Κασσελάκης: Αυτές είναι οι 3 ριζικές αλλαγές που έρχονται στον στρατό

Θα αλλάξουν όλα όσα ξέραμε!

Ο στρατιώτης που στη θητεία του… καθαρίζει πατάτες, τουαλέτες και φυλάει ατελείωτες ώρες σκοπιάς χωρίς να αποκτά καμία ουσιαστική δεξιότητα θα αποτελέσει παρελθόν.

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και η στρατιωτική ηγεσία της χώρας σχεδιάζουν άμεσες αλλαγές στη θητεία για να πάψει το μυαλό των νέων να απαξιώνει τη θητεία και να τη βλέπει ως αγγαρεία και να αποτυπωθεί ο στρατός σαν μια ευκαιρία μάθησης.

Ανώτατες στρατιωτικές πηγές ανέφεραν στα Νέα πως η «περιοχή μας βράζει, οι κίνδυνοι πλησιάζουν ολοένα και περισσότερο και βέβαια υπάρχει πάντα ένα casus belli πάνω από τα κεφάλια μας και ένας αναθεωρητισμός εξ ανατολών, τον οποίο πρέπει απορροφώντας τα διδάγματα των συγκρούσεων και τα σύγχρονα δόγματα και τεχνολογίες που σχετίζονται με πολεμικές επιχειρήσεις, να είμαστε έτοιμοι να τον αντιμετωπίσουμε».

Οι αλλαγές στην στρατιωτική θητεία

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας έχει τονίσει πως οι αλλαγές δεν συνεπάγονται αύξηση της θητείας.

Ο Νίκος Δένδιας βρέθηκε στην Φινλανδία προκειμένου να συζητήσει για το μοντέλο θητείας στη χώρα.

Το μοντέλο θητείας – εφεδρείας της χώρας φαίνεται πως έχει προτιμηθεί έναντι άλλων, λόγω κυρίως των ομοιοτήτων που υπάρχουν με την Ελλάδα ως προς το θέμα της απειλής και των δυνατοτήτων αντιμετώπισής της που υπάρχουν.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας επεσήμανε πως η αντιγραφή του φινλανδικού μοντέλου εφεδρείας ήταν ένας από τους κύριους λόγους της επίσκεψής του στο Ελσίνκι. Σε αυτό το πλαίσιο πέρα από τη συζήτηση με τον ομόλογό του επισκέφτηκε και μονάδα του φινλανδικού στρατού.

Το φινλανδικό μοντέλο είναι στη βάση του ένα μοντέλο κλιμακωτής θητείας – εφεδρείας με βάση την ουσία της εκπαίδευσης του στρατεύσιμου, ενώ προβλέπεται και επανεκπαίδευση.

Κάθε άνδρας ηλικίας 18-60 ετών είναι υπόχρεος στρατιωτικής θητείας, οι δε γυναίκες μπορούν να υποβάλουν αίτηση για στρατιωτική θητεία σε εθελοντική βάση.

Ανάλογα με την εκπαίδευση, η στρατιωτική θητεία διαρκεί 165, 255 ή 347 ημέρες. Οι απλοί στρατεύσιμοι υπηρετούν για 165 ημέρες. Οσοι ολοκληρώνουν άοπλη υπηρεσία υπηρετούν για 255 ημέρες. Οι στρατεύσιμοι που εκπαιδεύονται για να γίνουν αξιωματικοί, υπαξιωματικοί υπηρετούν για 347 ημέρες. Τέλος, η μη στρατιωτική (πολιτική) θητεία διαρκεί 347 ημέρες.

Μετά το πέρας της στρατιωτικής θητείας, οι αποστρατευθέντες καθίστανται έφεδροι. Οι απλοί στρατιώτες παραμένουν στην εφεδρεία έως ότου γίνουν 50 ετών και υπόκεινται σε επανεκπαίδευση διάρκειας 80 ή 150 ημερών επανεκπαίδευσης κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην εφεδρεία. Αξιωματικοί και υπαξιωματικοί παραμένουν στην εφεδρεία μέχρις ότου συμπληρώσουν τα 60 τους χρόνια, διάστημα κατά το οποίο θα πρέπει να λάβουν – το μέγιστο – 200 ημέρες επανεκπαίδευσης.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.