Τελικά ήταν αλήθεια: «Έμπλεξαν» οι ιδιοκτήτες των airbnb…

Απόφαση «σταθμός» για την Airbnb

Τα νέα μέτρα

Η βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων, το λεγόμενο Airbnb, αποτελεί τα τελευταία χρόνια μία πηγή εσόδων, είτε κύρια είτε συμπληρωματική, για αρκετούς πολίτες στην Ελλάδα.

Η μίσθωση μέσω Airbnb έχει παίξει καταλυτικό ρόλο στη στεγαστική κρίση, ιδιαιτέρως στην Αθήνα, όπου τα ενοίκια είναι… απλησίαστα και οι ιδιοκτήτες επιλέγουν να τα διαθέτουν μέσω της πλατφόρμας για να έχουν περισσότερα κέρδη.

Η επιστροφή της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης έφερε την εκρηκτική άνοδο στην αγορά ακινήτων ενώ οδήγησαν την κυβέρνηση στη λήψη μέτρων.

Η κινητικότητα στην αγορά ακινήτων αναμένεται να φέρει και μεγάλες αλλαγές μέσα στο 2024, οι οποίες θα αφορούν κατά κύριο λόγο εκείνους που αποκτούν εισοδήματα από  το Airbnb.

Σημαντική αλλαγή προς την κατεύθυνση μείωσης της γραφειοκρατίας και ευκολότερης μεταβίβασης ακινήτων είναι ο Ψηφιακός Φάκελος Μεταβίβασης Ακινήτου

Τριπλό ράπισμα στους ιδιοκτήτες Airbnb

Το 2024 αναμένεται να αυστηροποιηθεί το πλαίσιο για τους ιδιοκτήτες Airbnb και αναμένεται να επιβαρυνθούν. Συγκεκριμένα, θα έρθουν τα εξής τρία μέτρα:

  1. Σε 141.452 ακίνητα που ανήκουν σε 102.422 φυσικά πρόσωπα θα επιβληθεί τέλος παρεπιδημούντων και περιβαλλοντικό τέλος ενώ πάνω από 7.000 φορολογούμενοι που διαθέτουν τρία ή περισσότερα ακίνητα θα υποχρεωθούν να κάνουν έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας καταβάλλοντας ασφαλιστικές εισφορές, τέλος επιτηδεύματος και ΦΠΑ από το πρώτο ακίνητο.
  2. Τσουχτερά πρόστιμα: Προβλέπονται αυστηρές ποινές – κυρώσεις για μη εγγραφή στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης. Στους διαχειριστές ακινήτων επιβάλλεται αυτοτελές διοικητικό πρόστιμο ανά έτος, ίσο με το 50% των ακαθάριστων εσόδων του φορολογικού έτους που διαπράττεται παράβαση, το οποίο δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 5.000 ευρώ. Από τη διαπίστωση της παράβασης ο διαχειριστής ακινήτου βραχυχρόνιας μίσθωσης υποχρεούται εντός 15 ημερολογιακών ημερών να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες συμμόρφωσης.
  3. Διάρκεια μίσθωσης: Τίθεται όριο 60 ημερών στη διάρκεια της μίσθωσης προκειμένου να λογίζεται ως βραχυχρόνια. Το όριο των 60 ημερών αφορά τη διάρκεια κάθε μίσθωσης ξεχωριστά.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.