Νόσος λεγεωνάριων: Τα συμπτώματα που προκαλεί η νόσος απ’ την οποία έφυγε ο 7χρονος

Νέο Κωσταλέξι στο Πήλιο: 4χρονος σε τρώγλη, μέσα στη βρώμα -Δεν μιλάει, βγάζει άναρθρες κραυγές!

To παιδί έφτασε σε ημικωματώδη κατάσταση, με υψηλό πυρετό, ακαμψία και τελικά υπέστη ανακοπή

Ο αδόκητος χαμός του 7χρονου παιδιού ο οποίος πέθανε στα επείγοντα του Ιπποκρατείου Θεσσαλονίκης, πριν καν προλάβει να νοσηλευτεί, έχει σκορπίσει θλίψη στους γονείς του που ψάχνουν απαντήσεις.

Οπως λένε οι γιατροί έφτασε σε ημικωματώδη κατάσταση, με υψηλό πυρετό, ακαμψία και τελικά υπέστη ανακοπή παρά τις προσπάθειες επί δυόμιση ώρες των γιατρών να τον επαναφέρουν με ΚΑΡΠΑ και διασωλήνωση.

Ο παιδίατρος Μάριος Ανδρέου αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο πίσω από το θάνατο του 7χρονου στη Θεσσαλονίκη να κρύβεται η νόσος των λεγεωνάριων. Οπως είπε η νόσος προκαλείται από ένα βακτήριο, μικρόβιο, που ζει μέσα σε στάσιμα νερά. Ο χρόνος επώασης από τη στιγμή που ένα άτομο έρθει σε επαφή με το βακτήριο είναι από 2 μέχρι 10 ημέρες και στην αρχή τα συμπτώματα θυμίζουν την γρίπη όπως την ξέρουμε, τόνισε ο παιδίατρος. Η επιδείνωση είναι ραγδαία με πνευμονία και πολύ υψηλό πυρετό και διάρροιες, ενώ απαιτείται κατάλληλη αντιμικροβιακή αγωγή για την αντιμετώπισή του. Ο παιδίατρος έσπευσε να τονίσει πως δεν είναι εύκολο να υποψιαστούν οι γιατροί ότι ευθύνεται το συγκεκριμένο βακτήριο ακόμα και όταν ο ασθενής φτάσει στο νοσοκομείο και εξήγησε πως τα δείγματα πρέπει να σταλούν σε εξειδικευμένα εργαστήρια.

Οι ιατροδικαστές που ανέλαβαν τη νεκροψία- νεκροτομή του 7χρονου παιδιού αναμένουν τα αποτελέσματα των ιστολογικών εξετάσεων τα οποία και θα φωτίσουν τα ακριβή αίτια που προκάλεσαν το θάνατό του. Οπως επισημαίνεται, χωρίς αυτά τα αποτελέσματα δεν μπορεί να υπάρξει σαφής εικόνα. Σημειώνεται ότι, η διαδικασία των ιστολογικών εξετάσεων απαιτεί αρκετό χρονικό διάστημα για να ολοκληρωθεί.

Νόσος των λεγεωνάριων: Τα συμπτώματα

H νόσος των λεγεωναρίων έχει συμπτώματα που μοιάζουν με της γρίπης και είναι δύσκολο να το υποψιαστούν οι γιατροί, εκτός και αν σε μια περιοχή έχουν καταγραφεί ήδη πολλά κρούσματα. Κατά κανόνα τα συμπτώματα είναι πυρετός, ξερόβηχας, μυαλγίες και συχνά πνευμονία ή διάρροια. Το βακτήριο ανιχνεύεται μόνον με αιματολογικές εξετάσεις και εξέταση ούρων.

Όπως αναφέρει το ygeiamou.gr, ο άνθρωπος προσβάλλεται μέσω εισπνοής ή εισρόφησης μικροσταγονιδίων ύδατος που περιέχουν τον μικροοργανισμό. Παράγοντες που διευκολύνουν την ανάπτυξη νόσου στον άνθρωπο είναι το κάπνισμα και η κατάχρηση αλκοόλ. Επίσης, περισσότερο ευάλωτα είναι τα ανοσοκατασταλμένα άτομα και εκείνα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα των πνευμόνων.

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και μπορεί να προσβάλλει οποιαδήποτε ηλικία.

Η περίοδος επώασης κυμαίνεται από 2 μέχρι 10 ημέρες.

Η κλινική εικόνα ποικίλλει και τα συμπτώματα μπορεί να αφορούν περισσότερα του ενός συστήματα του οργανισμού.

Ο ασθενής αισθάνεται για λίγες ημέρες αδυναμία και καταβολή και μπορεί να ακολουθήσει μια περίοδος με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής. Ο βήχας (αρχικά ξηρός κατόπιν παραγωγικός) μπορεί να είναι το πρώτο σύμπτωμα προσβολής των πνευμόνων. Πολλοί ασθενείς παρουσιάζουν υψηλό πυρετό (περισσότερο από 39°C), συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα (διάρροια, ναυτία, έμετο, στομαχικές διαταραχές), από το κεντρικό νευρικό σύστημα (πονοκέφαλο, σύγχυση, λήθαργο, ντελίριουμ), από την καρδιά (βραδυκαρδία) κ.λπ. Ανάλογα δε με την έκταση της πνευμονίας αλλά και τη συνύπαρξη ή όχι άλλων νοσημάτων, μπορεί να υπάρχει δύσπνοια ή και αναπνευστική ανεπάρκεια.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.