«Λίγο πριν απελευθερωθεί»: Το στοιχείο για τον θάνατο του Ναβάλνι που ανατρέπει όλα όσα ξέραμε μέχρι τώρα

«Λίγο πριν απελευθερωθεί»: Το στοιχείο για τον θάνατο του Ναβάλνι που ανατρέπει όλα όσα ξέραμε μέχρι τώρα
Νέα δεδομένα

Η σορός του Ρώσου αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος πέθανε στη σωφρονιστική αποικία όπου κρατούνταν, παραδόθηκε στη μητέρα του.

Νωρίτερα, η Γιούλια Ναβάλναγια, η χήρα του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης απαίτησε από τις ρωσικές Αρχές να παραδώσουν τη σορό του για ταφή και κατηγόρησε τον «δαιμονικό» Βλαντίμιρ Πούτιν και «βασάνισε το πτώμα του».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ναβάλνι βρισκόταν κοντά στην απελευθέρωσή του, στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων, οι διαπραγματεύσεις για την οποία βρίσκονταν στο «τελικό στάδιο», όταν δολοφονήθηκε, δήλωσε στενή συνεργάτης τού επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Ρωσία.

Η συνεργάτης του Ναβάλνι, παράλληλα, επανέλαβε τις κατηγορίες της οικογένειάς του και υποστηρικτών του ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν βρίσκεται πίσω από τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι.

Μιλώντας σε βίντεο στο YouTube, η Μαρία Πεβτσίχ ανέφερε ότι η ανταλλαγή του Ναβάλνι μαζί με «δύο Αμερικανούς πολίτες» που κρατούνται από τη Μόσχα, τους οποίους δεν κατονόμασε, φέρεται ότι θα γινόταν με Ρώσο που κρατείται στη Γερμανία.

«Έλαβα επιβεβαίωση ότι διεξάγονταν διαπραγματεύσεις και ότι βρίσκονταν στο τελικό τους στάδιο» σημείωσε η συνεργάτις του Ναβάλνι, αναφέροντας ότι θα αποφυλακιζόταν «τις επόμενες μέρες».

Η μεσολάβηση του Αμπράμοβιτς

«Ο Αλεξέι Ναβάλνι θα μπορούσε να κάθεται σε αυτήν την καρέκλα τώρα, σήμερα. Δεν είναι σχήμα λόγου, θα μπορούσε και θα έπρεπε να έχει γίνει», πρόσθεσε η Πεβτσίχ.

Σύμφωνα με την ίδια, η ομάδα υποστήριξης του Ναβάλνι «εργαζόταν» για δύο χρόνια για «να τον βγάλει» από τη φυλακή «με κάθε τίμημα», στη βάση ανταλλαγής «Ρώσων κατασκόπων με πολιτικούς κρατούμενους» στη Ρωσία.

Πρόσθεσε ότι ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος ολιγάρχης Ρομάν Αμπράμοβιτς λειτούργησε ως προσωπικός σύνδεσμος μεταξύ των δυτικών αξιωματούχων και του Πούτιν για τη μεσολάβηση της συμφωνίας.

Ύστερα από αρκετούς μήνες χωρίς πρόοδο, η συμφωνία «ξανατέθηκε στο τραπέζι τον Δεκέμβριο» του 2023, σημείωσε στο βίντεο στο YouTube.

Σύμφωνα με την ίδια, ο Βαντίμ Κρασίκοφ, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία το 2019 σε πάρκο του Βερολίνου ενός Τσετσένου πρώην αυτονομιστή, θα συμπεριλαμβανόταν σε αυτήν την ανταλλαγή κρατουμένων.

Σύμφωνα με τη γερμανική δικαιοσύνη, η εντολή για τη δολοφονία αυτή είχε δοθεί απευθείας από τις ρωσικές αρχές, οι οποίες έχουν διαψεύσει οποιαδήποτε ανάμειξή τους.

«Ο Ναβάλνι θα έβγαινε τις επόμενες μέρες, επειδή εξασφαλίσαμε απόφαση για την ανταλλαγή του. Στις αρχές Φεβρουαρίου έγινε πρόταση στον Πούτιν για την ανταλλαγή του δολοφόνου αξιωματικού της FSB Βαντίμ Κρασίκοφ, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή για ανθρωποκτονία στο Βερολίνο, με δύο Αμερικανούς πολίτες και τον Αλεξέι Ναβάλνι» πρόσθεσε η Πεβτσίχ, σημειώνοντας ότι είχε επιβεβαίωση πως οι διαπραγματεύσεις για την ανταλλαγή κρατουμένων βρίσκονταν στο τελικό τους στάδιο το βράδυ της 15ης Φεβρουαρίου, την προηγουμένη του θανάτου του Ρώσου αντιπολιτευόμενου σε ρωσική φυλακή στην Αρκτική.

Ο Ναβάλνι, ισχυρίστηκε η συνεργάτης του, δολοφονήθηκε μια μέρα αργότερα, επειδή ο Πούτιν δεν μπορούσε να ανεχθεί τη σκέψη ότι θα αφηνόταν ελεύθερος.

 

 

 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

© 2024 instanews.gr | All Rights Reserved
Created by Netway
Exit mobile version