«Ένα ακραίο και αναγκαστικό μέτρο»: Η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά μόνο αν…

«Ένα ακραίο και αναγκαστικό μέτρο»: Η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά μόνο αν…

Το δόγμα των Ρώσων.

Οι φόβοι για πυρηνικό πόλεμο αυξάνονται τη στιγμή που οι συγκρούσεις στην Ουκρανία συνεχίζονται.

Οι δυτικοί είναι ανήσυχοι για τις κινήσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν μετά την εισβολή στην Ουκρανία και δεν θεωρούν απίθανο ακόμα και να χρησιμοποιήσει πυρηνικά. Οι προϋποθέσεις για ένα πιθανό πυρηνικό χτύπημα από τη Ρωσία εμπεριέχονται στο στρατιωτικό δόγμα της χώρας, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντερ Γκρούσκο στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Ρωσίας RIA Novosti.

Ο Γκρούσκο κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με την πιθανότητα η Ρωσία να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εναντίον των εχθρών της. «Έχουμε ένα στρατιωτικό δόγμα, όλα είναι γραμμένα εκεί. Δεν υπάρχει καμία άλλη ερμηνεία, εκτός από αυτή που βρίσκεται εκεί» είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με όσα φέρεται να περιλαμβάνονται σε αυτό το δόγμα, η χώρα «επιτρέπεται» να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα αν οι εχθροί της χρησιμοποιήσουν πυρηνικά όπλα ή άλλους τύπους όπλων μαζικής καταστροφής στα ρωσικά εδάφη και/ή στους συμμάχους της, αν λάβει αξιόπιστα στοιχεία για την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων που επιτίθενται στο έδαφός της ή σε αυτό των Ρώσων συμμάχων, αν κρίσιμες κυβερνητικές ή στρατιωτικές υποδομές της Ρωσίας δεχθούν επίθεση από τον εχθρό με τρόπο που θα υπονόμευε τις ενέργειες αντίδρασης των πυρηνικών δυνάμεων ή αν η χώρα αντιμετωπίζει υπαρξιακή απειλή μέσω της χρήσης συμβατικών όπλων.

Το διάταγμα που υπέγραψε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στις 2 Ιουνίου 2020 -ένα εξασέλιδο έγγραφο με τίτλο «Βασικές αρχές της κρατικής πολιτικής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στον τομέα της πυρηνικής αποτροπής»- αναφέρει ότι τα πυρηνικά όπλα θεωρούνται από τη Ρωσία «αποκλειστικά ως μέσο αποτροπής». Σύμφωνα με τις βασικές λοιπόν αρχές, η Ρωσία καθόρισε ότι η χρήση πυρηνικών όπλων είναι «ένα ακραίο και αναγκαστικό μέτρο», το οποίο η χώρα «καταβάλλει όλες τις απαραίτητες προσπάθειες» για να αποφευχθεί η λήψη του.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.