Δημοσκοπικό χαστούκι για τη ΝΔ…

Μετράνε αντίστροφα: Τους αλλάζει με τον ανασχηματισμό ο Κυριάκος…

Δύσκολα τα πράγματα... 

Οι πολίτες είναι παγιδευμένοι στην ακρίβεια, οι νέοι βρίσκονται αντιμέτωποι με δουλειές που τους πληρώνουν τον βασικό μισθό ενώ τα ενοίκια έχουν πάρει την ανιούσα. Τα τελευταία τρία χρόνια οι τιμές στα βασικά είδη διατροφής έχουν αυξηθεί μέχρι και 50% ενώ τα επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια αυξήθηκαν, με αποτέλεσμα και οι δόσεις τους, ενώ πλειστηριασμοί γίνονται και σε πρώτες κατοικίες.

Παρά τους πανηγυρισμούς του πρωθυπουργού περί ανάπτυξης στη χώρα, η ακρίβεια συνεχίζει να είναι το βασικό πρόβλημα για τους πολίτες, οι οποίοι έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με τον εφιάλτη των ανατιμήσεων.

Από όλες τις δημοσκοπήσεις που έχουν διενεργηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, είναι πασιφανές πως η ακρίβεια «γονατίζει» τα νοικοκυριά. Μάλιστα, στην τελευταία δημοσκόπηση της Opinion Poll για λογαριασμό του Action 24 σχεδόν το 60% των ερωτηθέντων αναφέρουν ως νούμερο ένα πρόβλημα την ακρίβεια, ενώ ακολουθούν η Οικονομία/Ανάπτυξη με 31,3% και ακολουθεί η εγκληματικότητα.

Επίσης και στη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το MEGA, η ακρίβεια είναι το νούμερο ένα πρόβλημα των πολιτών με ποσοστό 37% και ακολουθεί η οικονομία με 24% και η ανεργία με 4%. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι το 72% εξέφρασε μάλλον αρνητικές εντυπώσεις από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, το 13% μάλλον θετικές, το 13% ήταν ουδέτερο και το 2% δεν απάντησε.

Πρόκειται για ζητήματα που αποτελούν ηχηρά καμπανάκια για την κυβέρνηση…


Η πτώση της ΝΔ

Μπορεί η ΝΔ να συνεχίζει να προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, ωστόσο φαίνεται πως έχει συνεχώς πτωτική πορεία.

Στην εκτίμηση ψήφου της Opinion Poll ενόψει των ευρωεκλογών η ΝΔ συγκεντρώνει 34,3%, το ΠΑΣΟΚ 14,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ 12,5% ενώ το ΚΚΕ «φλερτάρει» με διψήφιο ποσοστό φτάνοντας στο 9,4%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης, η Ελληνική Λύση συγκεντρώνει 7,5%, η Πλεύση Ελευθερίας συγκεντρώνει 3,7%, η Νίκη 3,8%, η Νέα Αριστερά 3,3% και οι Σπαρτιάτες 2,7%.

Ωστόσο, στη δημοσκόπηση της Metron Analysis, η ΝΔ πέφτει κάτω από 30%. Συγκεκριμένα, συγκεντρώνει 28,5% ενώ ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 11,7%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 10,4%, το ΚΚΕ με 6,8%, η Ελληνική Λύση με 6,3%, η Νίκη με 3,8%. Εκτός μένει η Πλεύση Ελευθερίας με 2,4%, το ΜέΡΑ25 με 2,1%, η Νέα Αριστερά με 1,9%, οι Σπαρτιάτες με 1,5%.

Αντίστοιχη η εικόνα στην τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας Interview για το politic.gr. Σχεδόν τέσσερις μήνες πριν κληθούν οι Ευρωπαίοι πολίτες να προσέλθουν στην κάλπη, η εικόνα και σε αυτή την δημοσκόπηση που αφορά στις ευρωεκλογές είναι ενδεικτική.

Η Νέα Δημοκρατία υπερέχει (26,6%) αν και καταγράφει συνεχόμενη πτώση στις δύο τελευταίες έρευνες. Ο ΣΥΡΙΖΑ (12,2%) καταφέρνει να πάρει «αέρα» μίας μονάδας από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ (11%), καθώς στην προηγούμενη έρευνα ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ κατέγραφαν ίδιο ποσοστό (12,2%).

Στα υπόλοιπα κόμματα, τέταρτο κόμμα είναι η Ελληνική Λύση (7,8%) ενώ το ΚΚΕ καταγράφει σημαντική πτώση στο 7,1% (από 9,3%). Στην έκτη θέση ισοψηφούν η Νίκη και η Νέα Αριστερά, η οποία από το 3,5% σκαρφαλώνει στο 4,4%.


Δύσκολα τα πράγματα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη…

Στο ερώτημα ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει το 36,9% και ακολουθεί από κοντά ο… κανένας με 29,4%. Στέφανος Κασσελάκης, Νίκος Ανδρουλάκης συγκεντρώνουν αντίστοιχα 7,2 και 6,4% αντίστοιχα.

Στη GPO, σταθερά πρώτος είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τον Ιούνη του 2023. Ωστόσο, καταγράφεται και μια αυξανόμενη τάση στην απάντηση «κανένας» που έχει σταθερά τη δεύτερη θέση – μετά έρχονται οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί.

Επίσης, στη δημοσκόπηση της Metron Analysis πρώτος σε δημοφιλία είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 46% αλλά… νιώθει την ανάσα του Δημήτρη Κουτσούμπα που ακολουθεί με 44%. Όσο για το ποιος είναι καταλληλότερος πρωθυπουργός πρώτος είναι ο κ. Μητσοτάκης με 40% αλλά πάλι τον… απειλεί ο κανένας αφού το 33% απάντησε «κανένας».

Συνδυαστικά με την τάση απομείωσης της δημοφιλίας του πρωθυπουργού, αυξάνεται αισθητά ο κανένας ως αντίπαλός του. Μαζί με αυτό παρατηρείται και κάτι ακόμη που προκαλεί πονοκέφαλο στους κυβερνώντες. Ενα μέρος των ψηφοφόρων που επέλεξαν τη ΝΔ στις διπλές εκλογές του 2023 δείχνουν να μετακινούνται στην γκρίζα ζώνη των «Δεν Ξέρω, Δεν Απαντώ».

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.