Αθώωση οριστικά και αμετάκλητα.
Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το startupper.gr
Την οριστική παύση της ποινικής δίωξης σε συνέχεια της αθώωσής τους και σε απόσυρση των ευρωπαϊκών και Βρετανικών ενταλμάτων σύλληψης του Κωνσταντίνου Παπαδημητρακόπουλου και Δημήτρη Γρυπάρη, πρώην Διευθύνοντος Συμβούλου και Οικονομικού Διευθυντή, αντίστοιχα, της GLOBO plc., προχώρησε το Financial Conduct Authority (FCA – Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς). Το τελευταίο, αποτελεί τον ρυθμιστικό φορέα σε ότι αφορά στον κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος λειτουργεί ανεξάρτητα από την εκεί κυβέρνηση και χρηματοδοτείται από συνδρομές των μελών του κλάδου των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.
Ο ρόλος του περιλαμβάνει – μεταξύ άλλων και- την προστασία των καταναλωτών, τη διατήρηση της σταθερότητας του κλάδου και την προώθηση του υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ των παρόχων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Μάλιστα, υπό αυτό το πρίσμα, η FCA συνεργάζεται με το Υπουργείο Οικονομικών της Μεγάλης Βρετανίας.
Όπως σημειώνουν στελέχη του Financial Conduct Authority, τον Φεβρουάριο του 2019, έλαβαν εγχώρια και ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης για τα δύο πρώην στελέχη της GLOBO, επιχειρώντας στη συνέχεια να τους εκδώσει από την Ελλάδα στη Μεγάλη Βρετανία προκειμένου να βρεθούν αντιμέτωποι με ποινικές κατηγορίες για απάτη και παραπλανητικές δηλώσεις σχετικά με την αξία των μετοχών της GLOBO, πριν από την παύση της λειτουργίας της, τον Νοέμβριο του 2015.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως η GLOBO, ήδη από το 2007 είχε εισαχθεί στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, με αποτέλεσμα η λειτουργία της να υπόκειται και στη Βρετανική νομοθεσία και δη σε ότι αφορά στα χρηματοοικονομικά δεδομένα και τις επιχειρηματικές της κινήσεις, καθώς σχετίζονταν άμεσα τόσο με την πορεία εξέλιξης της τιμής της μετοχής της, όπως διαπραγματευόταν στο Χρηματιστήριο της Βρετανικής πρωτεύουσας, όσο και με το επενδυτικό κοινό που προέβαινε σε χρηματιστηριακές πράξεις σε σχέση με την μετοχή της εταιρείας.
Στην πορεία εξέλιξης της υπόθεσης, Ελληνικό Εφετείο απέρριψε τα αιτήματα έκδοσης των κ.κ. Παπαδημητρακόπουλου και Γρυπάρη στη Μεγάλη Βρετανία, με αποτέλεσμα οι ίδιες οι ελληνικές αρχές να κινήσουν σχετικές ποινικές διαδικασίες, οι οποίες ήταν -ουσιαστικά- πανομοιότηπες με τα αδικήματα που διώκονταν από το Financial Conduct Authority.
Έπειτα από πολύμηνες διαδικασίες, τα δύο υψηλόβαθμα στελέχη της GLOBO αθωώθηκαν αμετάκλητα. Για την ακρίβεια, τον Μάιο του 2021 ο Κ. Παπαδημητρακόπουλος και τον Νοέμβριο του ίδιου έτους ο Δ. Γρυπάρης.
Λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των στοιχείων της δικογραφίας και της ποινικής διαδικασίας στα ελληνικά δικαστήρια, και αφού εξέτασαν εκτενώς το σύνολο των σχετικών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των διαθέσιμων αποδεικτικών στοιχείων και της επίδρασης στη Αγγλική δίωξη από τις αθωωτικές αποφάσεις στις εγχώριες ελληνικές διώξεις, το FCA αποφάσισε πως δεν υφίσταται λόγος συνέχισης της δίωξης. Αποτέλεσμα; Με απόφασή του, το Financial Conduct Authority να προχωρήσει στην οριστική παύση της ποινικής δίωξης των κ.κ. Παπαδημητρακόπουλου και Γρυπάρη, καθώς επίσης και στην απόσυρση των ευρωπαϊκών και Βρετανικών ενταλμάτων σύλληψης για τα πρόσωπά τους.
Κατ’ αυτό τον τρόπο κλείνει ένα μεγάλο κεφάλαιο που σχετίζεται με την πορεία μιας Ελληνικής / Παγκόσμιας εταιρείας τεχνολογίας που αποτέλεσε τον συνδυασμό μιας σειράς παραγόντων που εκτείνονταν από την καινοτομία, τη δημιουργικότητα, την εξωστρέφεια, την επιτυχία, μέχρι τις κατηγορίες για την οικονομική διοίκηση και την αδυναμία περαιτέρω θωράκισης της GLOBO από κακόβουλους εξωγενείς παράγοντες, που εποφθαλμιούσαν την πορεία, τα assets και το πελατολόγιό της.
Η GLOBO ιδρύθηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’90 και σε σύντομο –σχετικά- χρονικό διάστημα, χάρη στην τεχνολογική καινοτομία της κατάφερε να αναπτυχθεί με μετεωρικούς ρυθμούς, αποκτώντας φυσική παρουσία από το Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη και το Πάλο Άλτο, μέχρι το Ντουμπάι. Ήταν και παραμένει η μοναδική Ευρωπαϊκή εταιρίας Mobile τεχνολογίας που συμπεριελήφθη στα reports της Gartner δίπλα σε παγκόσμια ονόματα όπως η IBM, ORACLE, MICROSOFT κλπ. με ένα καινοτομικό προϊόν που φτιάχτηκε από ελληνικά χέρια.
Τον Οκτώβριο του 2015, το fund Quintessential Capital Management (QCM) – που μεταξύ άλλων έχει αποκαλύψει την υπόθεση της Folli Follie – εξέδωσε ένα πολυσέλιδο πόρισμα σε σχέση με την GLOBO Plc, στο οποίο συμπεραινόταν πως η τελευταία διόγκωνε τα έσοδα και τα κέρδη της, με πωλήσεις σε συνεργαζόμενες εταιρείες-κελύφη, οι οποίες ελέγχονταν από την ίδια, επιτυγχάνοντας αισθητή αύξηση του συνολικού της τζίρου.
Έπειτα από τη συγκεκριμένη εξέλιξη, σχεδόν άμεσα ανεστάλη η διαπραγμάτευση της μετοχής της εταιρείας στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, με τις εποπτικές αρχές να ξεκινούν άμεσα έρευνα, ενώ ο Κωστής Παπαδημητρακόπουλος αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου, με σειρά ακόμη στελεχών να ακολουθούν την ίδια πορεία. Τον λόγο εκ των υστέρων ανέλαβε η διαχειρίστρια εταιρία FTΙ Consulting που διορίστηκε με εντολή της πιστώτριας τράπεζας της GLOBO και η οποία προχώρησε στην εκκαθάριση και κλείσιμο αυτής.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της υπόθεσης, ο ιδρυτής και CEO της GLOBO, Κωστής Παπαδημητρακόπουλος, ουδέποτε αποδέχτηκε τις κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν, πράγμα που μετά από 8 χρόνια δικαστικών αγώνων έγινε αποδεκτό, με την αθώωσή του, από τα δικαστήρια και τις ρυθμιστικές αρχές.
Σε επικοινωνία που είχαμε σήμερα μαζί του μας δήλωσε. «Η χθεσινή ανακοίνωση του FCA μιλάει από μόνη της. Για πάνω από 8 χρόνια αγωνίστηκα να αποδείξω ότι είμαι αθώος και ότι όλα αυτά που γράφτηκαν για την GLOBOκι εμένα είναι λάθος και άδικα. Η τεχνολογική καινοτομία και η πορεία της έληξε άδοξα μέσα σε μία κακή χρονική στιγμή της Ελληνικής οικονομίας (το 2015) και μετά από λάθη που έγιναν από πολλούς. Ως ιδρυτής της από την πρώτη ημέρα μέχρι και σήμερα, έπραξα το καθήκον μου με αυταπάρνηση και σκληρή δουλειά την οποία και συνεχίζω. Ένα μεγάλο κεφάλαιο έκλεισε με την αθώωσή μου αλλά όχι και η GLOBO».