«7 μέρες»: Η κίνηση – βόμβα του Mr Jumbo που τινάζει την αγορά στον αέρα

Η εντυπωσιακή κόρη του Mr Jumbo (Pic)

Τι σχεδιάζει;

Αποκαλύψεις για τα σχέδιά του έκανε στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Jumbo ο Απόστολος Βακάκης. Και από τα σχέδιά του φαίνεται πως ετοιμάζει «βόμβα» στην αγορά».

Ο Απόστολος Βακάκης αποκάλυψε πως βάζει «stop» στις αγορές προϊόντων που ανατιμώνται λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή, λέγοντας πως η εταιρεία δεν θα εκμεταλλευτεί τη συγκυρία για να κερδοφορήσει.

«Δεν αγοράζουμε προϊόντα που έχουν ανατιμηθεί και διακόπτουμε φορτώσεις που έχουν πολλαπλάσιο κόστος και θα μας οδηγήσουν σε ανατιμήσεις προϊόντων» είπε αποφεύγοντας ωστόσο να απαντήσει αν υπάρχουν επαρκή αποθέματα και αν θα λείψουν κωδικοί από τα ράφια.

Πρόσθεσε ότι η εταιρεία έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα αυξήσει τις τιμές για να μπορεί ο καταναλωτής να αγοράζει και να μην πέφτει η κατανάλωση. «Έχουμε δεσμευτεί δημοσίως ότι μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση δεν θα κάνουμε ανατίμηση. Δεν πρόκειται να εκμεταλλευτούμε καταστάσεις για να αυξήσουμε την κερδοφορία μας. Θα είναι σαν να πυροβολούμε τα πόδια μας. Η πληθωριστική ανάπτυξη δεν είναι υγιής. Είναι σαν να έχουμε ευθυμία από έλλειψη οξυγόνου. Στα αεροπλάνα όταν τελειώνει το οξυγόνο πεθαίνουν από ευθυμία. Αυτό δεν το θέλουμε», σημείωσε, σύμφωνα με το newmoney.gr.

Ανέφερε πως τον Μάρτιο θα εξεταστούν εκ νέου τα δεδομένα για να διαπιστωθεί αν η κρίση στη Μέση Ανατολή παγιώνεται ή είναι παροδική.

Επίσης, ο κ. Βακάκης έκανε λόγω για «ελλιποβαρείς επιχειρηματίες» που «θα τιμωρηθούν απ’ την αγορά» και υποστήριξε πως υπάρχει ανάγκη μειώσεων των τιμών και παράλληλα αυξήσεων των μισθών.

Επίσης εκτίμησε πως υπάρχουν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για αποπληθωρισμό.

«Ο κόσμος δεν θα γεννήσει λεφτά»

Αναφορικά με τις τιμές εκτίμησε ότι υπάρχουν ακόμη οι προϋποθέσεις για αποπληθωρισμό ενώ αναφερόμενος σε κάποιες εταιρείες που προ τοποθετούνται στο τι μπορεί να φέρει η κρίση «τσιμπώντας» τις τιμές προς όφελος μιας βραχυπρόθεσμης κερδοφορίας τους ευχήθηκε «καλή τύχη» σημειώνοντας ότι ο ανταγωνισμός θα τους βγάλει εκτός αγοράς. «Ο κόσμος δεν θα γεννήσει λεφτά. Αυτή είναι η πραγματικότητα», τόνισε.

«Τα πρόστιμα πέφτουν για να σφίξουν οι κ…»

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο θέμα των προστίμων που έχουν επιβληθεί σε προμηθευτές και επιχειρήσεις για αθέμιτη κερδοφορία λέγοντας ότι δεν λύνουν το πρόβλημα. Όπως μάλιστα είπε «τα πρόστιμα πέφτουν για να σφίξουν οι κ…» εξηγώντας ότι είναι μια τακτική για να γίνεται πιο ισορροπημένη επιλογή ως προς τις ανατιμήσεις.

Κάλεσε δε τους προμηθευτές των σούπερ μάρκετ να κατεβάσουν τις τιμές καθώς ο Έλληνας καταναλωτής βάλλεται. «Πρέπει όλο το τροφοδοτικό σύστημα να μειώσει τις τιμές, όσο ακριβώς μειώθηκαν και οι παράμετροι του κόστους», υπογράμμισε.

Ξεπεράστηκαν οι στόχοι

Σε ό, τι αφορά τις επιδόσεις του 2023 ο κ. Βακάκης σημείωσε πως παρά τις ζημιές στη Θεσσαλία που έβγαλαν εκτός δύο καταστήματα και την αναταραχή των τελευταίων μηνών απ’ τα γεγονότα στη Μ. Ανατολή ο στόχος ανάπτυξης 12% ξεπεράστηκε, φθάνοντας το 15%. Μένει να φανεί εάν επιτεύχθηκε και ο στόχος για αύξηση 15% της κερδοφορίας με τον κ. Βακάκη να εμφανίζεται αισιόδοξος.

Για φέτος σχεδιάζεται το άνοιγμα τριών ακόμη υπερ-καταστημάτων στη Ρουμανία και ενός υπερκαταστήματος στην Κύπρο και να επαναλειτουργήσουν τα καταστήματα στη Θεσσαλία που έχουν υποστεί ζημιές από τις πλημμύρες του καλοκαιριού. Το κατάστημα στην Καρδίτσα αναμένεται να επαναλειτουργήσει ως το τέλος του τριμήνου και το αντίστοιχο της Λάρισας ως το καλοκαίρι.

Η κίνηση «βόμβα» του Απόστολου Βακάκη

Μιλώντας σε «πηγαδάκι» μετά το πέρας της γενικής συνέλευσης, ο Απόστολος Βακάκης αποκάλυψε και τα σχέδιά του για τη λειτουργία των καταστημάτων Jumbo. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος εμφανίστηκε θετικός στο να είναι ανοιχτά επτά ημέρες την εβδομάδα, επειδή θα ωφεληθούν οι καταναλωτές.

«Αυτοί είναι που πρέπει να ερωτηθούν», σημείωσε υπενθυμίζοντας πως αυτό δεν σημαίνει υπέρβαση ωραρίου για τους εργαζόμενους που από το νόμο ορίζεται η 40ωρη απασχόληση την εβδομάδα.

Όπως είπε ο κ. Βακάκης συντεχνιακές νοοτροπίες εμποδίζουν την απελευθέρωση της αγοράς, εντάσσοντας μάλιστα και τον εαυτό του στις συντεχνίες. «Αυτό που πρέπει να μάθει η ελληνική κοινωνία είναι το δικαίωμα του καταναλωτή. Όχι το δικαίωμα αυτού που φωνάζει, το δικαίωμα της συντεχνίας αλλά το δικαίωμα του καταναλωτή να πάρει το καλύτερο προϊόν στην καλύτερη τιμή» υπογράμμισε.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.