Πιο επικίνδυνος απ’ την COVID: Το σύμπτωμα-καμπανάκι του στρεπτόκοκκου που πρέπει να σε στείλει άμεσα στο γιατρό

Στάση εργασίας γιατρών και νοσηλευτών

Δύο θάνατοι μέσα σε δύο ημέρες... 

Συναγερμός έχει σημάνει μετά από τους δύο θανάτους από στρεπτόκοκκο, μέσα σε διάστημα λίγων ημερών. Συγκεκριμένα, ένας 28χρονος από τη Λάρισα εξέπνευσε στη Θεσσαλονίκη και μία 9χρονη στο Διδυμότειχο.

Το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τον θάνατο του 28χρονο. Ο νεαρός διακομίστηκε στο Παπαγεωργίου, από το 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαιδεύσεως, το απόγευμα της 31ης Ιανουαρίου με «διάγνωση ανθεκτική καρδιακή ανεπάρκεια σε έδαφος, επιπλεγμένης ενδοκαρδίτιδος της αορτικής, της μιτροειδούς και της τριγλώχινος βαλβίδος, με θετική αιμοκαλλιέργεια σε Granulicatella adiacens».

Την επόμενη μέρα, υποβλήθηκε σε επείγουσα καρδιοχειρουργική αντιμετώπιση και κατέληξε λίγες ώρες αργότερα. Σημειώνεται πως τη Δευτέρα είχε γίνει γνωστό πως άφησε την τελευταία της πνοή μία 9χρονη στο Διδυμότειχο από στρεπτόκκοκο.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το νοσοκομείο της πόλης, «το 9χρονο κορίτσι προσκομίστηκε από τη μητέρα του λόγω υψηλού εμπύρετου, δύσπνοιας και διαρροικών κενώσεων. Συνωδά Συμπτώματα: Ρινίτιδα, Βήχας. Μετά από εξετάσεις διαπιστώθηκε η σοβαρότητα της κατάστασης (ύπαρξη στρεπτόκοκκου και μάλιστα επιθετικού, και βαριά πνευμονία με άλλα συνωδά συμπτώματα: Ωχρότητα, περιστοματική κυάνωση, δύσπνοια, ταχυπαλμία κλπ), και η ασθενής ετοιμάστηκε για διακομιδή στο ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης, αλλά κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για τη διακομιδή η ασθενής παρουσίασε μεγάλο επεισόδιο αιμόπτυσης και αιφνίδια απώλεια συνείδησης». Οι γιατροί έκαναν ανάνηψη για μία ώρα αλλά δεν τα κατάφεραν.


Στρεπτόκοκκος: Το σύμπτωμα «καμπανάκι»

Οι δύο θάνατοι από στρεπτόκοκκο έχουν προκαλέσει ανησυχία, ιδιαίτερα στους γονείς μικρών παιδιών. Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, αναφέρθηκε στο πρώτο σύμπτωμα που πρέπει να οδηγήσει τους γονείς άμεσα στον παιδίατρο.

«Αν το παιδί πει “δεν μπορώ να καταπιώ”, πρέπει να πάει κατευθείαν στον γιατρό για τεστ και να ξεκινήσει αμέσως η αντιβίωση», είπε στον ΑΝΤ1 περιγράφοντας ουσιαστικά πως το πρώτο σύμπτωμα είναι ο ιδιαίτερα έντονος πονόλαιμος.

«Οι επιπλοκές του στρεπτόκοκκου γίνονται όταν δεν ξεκινήσει άμεσα η αγωγή», ξεκαθάρισε.

Σχετικά με το κοριτσάκι στο Διδυμότειχο είπε πως, «δεν ξέρουμε πόσες μέρες νοσούσε» και «φαίνεται πως ήταν κάποιες μέρες αδιάθετο».


Μέτρα πρόληψης

Τα μέτρα πρόληψης της στρεπτοκοκκικής λοίμωξης από τον στρεπτόκοκκο περιλαμβάνουν:

  • Σωστή εφαρμογή των κανόνων υγιεινής και της υγιεινής των χεριών
  • Εφαρμογή των μέτρων ατομικής προστασίας
  • Αποφυγή του συγχρωτισμού και σωστό αερισμό των χώρων
  • Σωστή καθαριότητα και απολύμανση των επιφανειών και των συχνά χρησιμοποιούμενων αντικειμένων, σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών
  • Περιορισμός των ατόμων που νοσούν σε κατ’ οίκον νοσηλεία, τουλάχιστον για ένα εικοσιτετράωρο μετά την έναρξη της αντιβιοτικής τους αγωγής

Πώς μεταδίδεται

Ο στρεπτόκοκκος μεταδίδεται μέσω:

  • Των μολυσμένων σταγονιδίων από τις εκκρίσεις ασθενών
  • Της επαφής με επιμολυσμένες επιφάνειες
  • Την επαφή με μολυσμένες δερματικές βλάβες ασθενών
  • Από υγιείς φορείς του βακτηρίου


Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.