Πήρε θέση: Το «τελείωσε» νομικά ο Βενιζέλος… 

Βόμβα στο ΚΙΝΑΛ - Αποχωρεί ο Βενιζέλος

Τι δήλωσε 

Τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία. Το νομοσχέδιο συζητήθηκε και εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο που συνεδρίασε υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στην παρ. 1 του άρθρου 1350 του Αστικού Κώδικα, περί των όρων σύναψης γάμου, προστίθεται νέο, πρώτο, εδάφιο, και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:

«Ο γάμος συνάπτεται μεταξύ δύο προσώπων διαφορετικού ή ίδιου φύλου. Για τη σύναψη γάμου απαιτείται συμφωνία των μελλονύμφων. Οι σχετικές δηλώσεις γίνονται αυτοπροσώπως και χωρίς αίρεση ή προθεσμία».

Αλλαγές στα επώνυμα

Στην παρ. 3 του άρθρου 1505 του Αστικού Κώδικα, περί του επωνύμου των τέκνων, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις:

α) στο πρώτο εδάφιο, η φράση «έχουν για επώνυμο το επώνυμο του πατέρα τους» αντικαθίσταται από τη φράση «έχουν σύνθετο επώνυμο, αποτελούμενο από το επώνυμο και των δύο γονέων τους».

β) προστίθενται εδάφια, δεύτερο και τρίτο, και το άρθρο 1505 διαμορφώνεται ως εξής:

Οι γονείς υποχρεούνται να έχουν προσδιορίσει το επώνυμο των τέκνων τους με κοινή αμετάκλητη δήλωση τους. Η δήλωση γίνεται πριν από το γάμο, είτε σε συμβολαιογράφο, είτε στο λειτουργό, ενώπιον του οποίου θα τελεσθεί ο γάμος. Ο λειτουργός οφείλει να ζητήσει τη σχετική δήλωση.

Το οριζόμενο επώνυμο, κοινό για όλα τα τέκνα, μπορεί να είναι, είτε το επώνυμο του ενός από τους γονείς, είτε συνδυασμός των επωνύμων τους, που όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να περιλαμβάνει περισσότερα από δύο επώνυμα.

Αν οι γονείς παραλείψουν να δηλώσουν το επώνυμο των τέκνων τους, σύμφωνα με τους όρους των προηγούμενων παραγράφων, τα τέκνα έχουν σύνθετο επώνυμο, αποτελούμενο από το επώνυμο και των δύο γονέων τους. Πρώτο τίθεται το επώνυμο με αρχικό που προηγείται στο αλφάβητο. Αν το επώνυμο του ενός ή και των δύο γονέων είναι σύνθετο, το επώνυμο των τέκνων σχηματίζεται με το πρώτο από τα δύο επώνυμα».

Τι λέει ο Ευάγγελος Βενιζέλος

Μιλώντας για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ξεκαθάρισε πως πρόκειται για ένα καθαρά νομικό ζήτημα που δεν έχει καμία ηθική και θρησκευτική διάσταση.

«Υπάρχει μία πραγματικότητα αρρύθμιστη και η έλλειψη ρύθμισης δημιουργεί αδικίες και ανισότητες αλλά και αδιέξοδα νομικά. Αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί νομοθετικά. Αυτό δεν αφορά το κεντρικό ρεύμα της κοινωνίας αλλά η κοινωνία πρέπει να είναι φιλελεύθερη και πλουραλιστική και πρέπει να δώσουμε το δικαίωμα σε όλους τους πολίτες ανεξαρτήτων φύλου να μπορούν να συνάπτουν αυτή τη δικαιοπραξία. Το ζήτημα είναι απολύτως νομικό και δεν έχει καμία διάσταση ηθική και θρησκευτική», είπε στον ΣΚΑΙ.

Ακολούθως πρόσθεσε ότι «το κράτος είναι το κράτος των πολιτών, της ισονομίας, της απαγόρευσης των διακρίσεων και βεβαίως όταν έχεις μία πραγματικότητα που είναι η ομόφυλη σχέση και έχεις και παιδιά που προκύπτουν, αυτό δεν μπορείς να το αφήσεις αρρύθμιστο και να αφήνεις ανθρώπους στο σκοτάδι και στο περιθώριο».

Ερωτηθείς για το αν το ζήτημα θα μπορούσε να ρυθμιστεί με το σύμφωνο συμβίωσης απάντησε ότι «αυτό θα ήταν ένα άλλο σύμφωνο συμβίωσης, ενισχυμένο για ομόφυλους. Αυτό θα σήμαινε ότι κατασκευάζεις έναν θεσμό μόνο για αυτούς και δεν τους υπάγεις στο γενικό σύμφωνο συμβίωσης αλλά ούτε στον γάμο. Άρα κάνεις κάτι άλλο που είναι πάνω από το σύμφωνο και κάτω από τον γάμο. Αυτό συνιστά ανισότητα και αντιβαίνει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

«Η Πολιτεία και η έννομη τάξη πρέπει να κινηθεί με μια αρχή που σέβεται την ισότητα και απαγορεύει τις διακρίσεις», τόνισε.


Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.