Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Έκπληξη με Βορίδη 

Οι δυο τάσεις στη Νέα Δημοκρατία για την επόμενη μέρα στην ΕΡΤ

Τι θα κάνει; 

Στο Υπουργικό Συμβούλιο παρουσιάστηκε το νομοσχέδιο για τους γάμους και την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια. Στην εισήγησή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε πως στόχος της κυβέρνησης είναι η προστασία των παιδιών των ομοφυλοφίλων.

«Η ρύθμιση για ισότητα στον πολιτικό γάμο. Με αυτήν, επιδιώκεται η ισοτιμία όλων των πολιτών και η προστασία των παιδιών των ομόφυλων γονέων. Ισχύει ήδη σε 36 χώρες σε 5 ηπείρους. Συζητήθηκε νηφάλια και χωρίς ακρότητες και στην κοινωνία και στο εσωτερικό των κομμάτων» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Ακούστηκαν οι απόψεις της παράδοσης και της εξέλιξης. Οι ομόφυλοι γονείς θα μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι τα βράδια ότι αν τους συμβεί κάτι, το παιδί τους θα καταλήξει στον άλλο γονέα και όχι σε κάποιο ίδρυμα. Το νομοσχέδιο δεν μεταβάλλει το πλαίσιο της παρένθετης κύησης. Δεν προσθέτει ορολογίες όπως Γονέας 1 και Γονέας 2. Εξηγήθηκε λεπτομερώς τι δεν κάνει το νομοσχέδιο. Η νέα ρύθμιση προσθέτει δικαιώματα σε μερικούς χωρίς να αφαιρεί δικαίωμα από τους πολλούς. Δεν επιτρέπεται να υπάρχουν παιδιά ενός κατώτερου Θεού. Έτσι υποδέχομαι και τις θέσεις της Εκκλησίας που σέβομαι απόλυτα», ανέφερε.

«Και παλαιότερα είχαμε διαφορετικές επιλογές με την Εκκλησία αλλά η ζωή έδειξε ότι οι επιλογές ήταν ώριμες, δεν έβλαψαν ούτε την κοινωνία ούτε τη συνεργασία Πολιτείας – Εκκλησίας. Η κυβέρνηση έχει δώσει πρακτικές λύσεις σε ανάγκες του κλήρου. Αναφερόμαστε σε επιλογές της πολιτείας και όχι σε θεολογικές πεποιθήσεις», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Έκπληξη με Βορίδη

Ο Μάκης Βορίδης είχε δηλώσει αρκετές φορές στο παρελθόν πως δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Ωστόσο, μετά το πέρας της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου αποκάλυψε πως δεν θα καταψηφίσει.

Ο κ. Βορίδης είπε πως θα επιλέξει να απέχει από την ψηφοφορία του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, επιλέγοντας τον «δρόμο» που είχε δείξει στους διαφωνούντες ο κ. Μητσοτάκης και επιλέγοντας να μην συγκρουστεί ανοιχτά με την κυβέρνηση.

«Δήλωσα τη στάση μου και είναι αποχή» είπε ο Μάκης Βορίδης, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το Υπουργικό.

Κυβερνητικές πηγές μετά τη συνεδρίαση ανέφεραν χαρακτηριστικά: «Ο κ. Βορίδης έχει εκφράσει την επιφύλαξή του αυτή ήδη πριν γίνει υπουργός. Επέλεξε τη στάση της αποχής. Άρα, δεν υπάρχει θέμα για την παραμονή του στο Υπουργικό Συμβούλιο».

Ο υπουργός Επικρατείας έχει κρατήσει χαμηλούς τόνους όλο αυτό το διάστημα και έχει περιοριστεί στο να δηλώνει τη διαφωνία του για ιδεολογικούς και συνειδησιακούς λόγους. Αυτή η στάση έχει εκτιμηθεί θετικά από τον πρωθυπουργό, ο οποίος όλο αυτό το διάστημα φέρεται να είναι σε συνεννόηση με τον υπουργό Επικρατείας.


Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.