Μην περιμένεις να το δείξει το τεστ: Αυτό είναι πλέον το μεγάλο πρόβλημα με τον covid

6 κύματα, δεν κόλλησαν ποτέ: Ποιο κοινό χαρακτηριστικό είχαν τελικά όσοι δεν νόσησαν ποτέ από κορωνοϊό

Το 55% του πληθυσμού το αντιμετωπίζει...

Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι με το πέρασμα του χρόνου, όσοι νοσούν από COVID-19 αλλά και όσοι το περνούν ακόμη και χωρίς συμπτώματα…

Η σταδιακή μείωση της θνητότητας από τον κορωνοϊό, λόγω του εμβολιασμού και της ανάπτυξης αποτελεσματικών φαρμακευτικών σκευασμάτων, σε συνδυασμό με τη μεγαλύτερη μεταδοτικότητα των στελεχών του κορωνοϊού, οδήγησε εκατομμύρια άτομα σε Long Covid (Post Covid).

Σε ποιους εμφανίζεται συχνότερα η Long Covid;

Σύμφωνα με το CDC το σύνδρομο αυτό εμφανίζεται συχνότερα σε 3 κατηγορίες ανθρώπων. Σε άτομα που έχουν νοσηλευτεί ή διασωληνωθεί, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε άτομα με μέτρια συμπτωματολογία ή και χωρίς συμπτωματολογία, με μόνο θετική διάγνωση Covid.

Επιπρόσθετα, άτομα που δεν είναι εμβολιασμένα για τον κορωνοϊό έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης συγκριτικά με τα εμβολισμένα που νόσησαν ξανά.

Τα συμπτώματα της Long Covid

Σύμφωνα με την παθολόγο – λοιμωξιολόγο, αναπληρώτρια καθηγήτρια ΕΚΠΑ στην Γ’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου «Η Σωτηρία» και επιστημονικά υπεύθυνη του Long Covid Ιατρείου, Γαρυφαλλιά Πουλάκου, το 55% του πληθυσμού που νόσησε ελαφρά έχει το σύνδρομο.

Το Post Covid Ιατρείο του Σωτηρία, θεωρείται κέντρο αναφοράς, καθώς ήταν το πρώτο που άνοιξε στην πανδημία και λειτουργεί από το Μάιο του 2020, με συνεχή ροή ασθενών έκτοτε. Η πλειονότητα αυτών, όπως λέει η κυρία Πουλάκου δεν είναι άνθρωποι που έχουν περάσει από νοσηλεία, όπως θα περίμενε κανείς, αλλά υποφέρουν από μακροχρόνια συμπτώματα, ενώ νόσησαν ελαφρά στο σπίτι τους.

«Έχουμε ξεπεράσει τους 3.000 ασθενείς από την αρχή της πανδημίας και σταθερά παρακολουθούμε γύρω στους 200 σε κυλιόμενη βάση, γιατί κάποιοι από αυτούς έχουν θεραπευθεί ή κάποιοι έρχονται για έναν τυπικό επανέλεγχο», είπε στο ΑΠΕ.

Τα post covid ιατρεία εκτιμά η καθηγήτρια ότι θα παραμείνουν, καθώς για κάποιους ασθενείς περνάνε μήνες ή χρόνια για να απαλλαγούν από τη συμπτωματολογία.

Ποια είναι όμως τα συμπτώματα του τελευταίας παραλλαγής Όμικρον; Και τι διαφορές υπάρχουν σε σχέση με τις προηγούμενες παραλλαγές;

«Φαίνεται ότι κάνει λίγο λιγότερο long covid, από τις προηγούμενες, όμως δεν είναι αμελητέα τα ποσοστά. Σύμφωνα με μελέτες που έχουν δημοσιευτεί πρόσφατα από την Κίνα 6 με 12 μήνες μετά τη νόσηση 55% των ανθρώπων που νόσησαν ελαφρά και δεν χρειάστηκαν νοσηλεία, έχουν συμπτώματα long covid», είπε και αναφέρθηκε στα συμπτώματα:

  1. Κόπωση
  2. Διαταραχές μνήμης
  3. Διαταραχές διάθεσης
  4. Διαταραχές στη σκέψη
  5. Πόνος στο στήθος
  6. Βήχας

Στις προηγούμενες παραλλαγές ήταν πιο συχνά τα αναπνευστικά συμπτώματα. Βεβαίως τα συμπτώματα είναι πάρα πολλά που συνιστούν αυτό που σήμερα λέμε long covid και ξεπερνούν πλέον τα 200».

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.