Το μπαμ της δεκαετίας: Νέο κόμμα Τσίπρα…

Το πάει μέχρι τέλους ο Αλέξης Τσίπρας…

Σαρωτικές αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό 

Το πρώτο μεγάλο crash test για τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά, μετά τη διάσπαση και το σαρωτικό ποσοστό της ΝΔ στις εθνικές εκλογές, είναι οι φετινές ευρωεκλογές.

Το 2023 βρήκε την αντιπολίτευση ηττημένη και ιδιαιτέρως τον ΣΥΡΙΖΑ που έχασε περίπου ένα εκατομμύριο ψήφους, Ο μέχρι τότε τροπαιούχος αρχηγός, Αλέξης Τσίπρας, παραιτήθηκε και ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την εκλογή νέου προέδρου.

Η διαδικασία οδήγησε σε… πόλεμο αφού προέβλεπε πως μπορούν να ψηφίσουν για νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και μέλη που είχαν εγγραφεί την ημέρα της εκλογής. Εν τέλει, από τις εσωκομματικές εκλογές αναδείχτηκε πρόεδρος το… αουτσάιντερ, ο Στέφανος Κασσελάκης.

Η διάσπαση με τη Νέα Αριστερά οδήγησε εκ νέου σε απώλεια δυνάμεων τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ η εκλογή του Κασσελάκη απεδείχθη, αν μη τι άλλο, άγονη πολιτικά και ιδεολογικά προβληματική, ανίκανη εν πολλοίς να δημιουργήσει συνθήκες δυναμικής επανάκαμψης.

Ταυτόχρονα, το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη δεν δείχνει την δυναμική που χρειάζεται για να διεκδικήσει την Αξιωματική Αντιπολίτευση, το ΚΚΕ κινείται επί σειρά ετών στις ίδιες θέσεις με μικρές διαφορές στις αναμετρήσεις και τα κόμματα δεξιά της ΝΔ είναι διασπασμένα.

Σε αυτές τις συνθήκες περισσεύουν τόσο ο προβληματισμός όσο και οι αναζητήσεις ειδικά στον ευρύτερο κύκλο της κεντροαριστερής αντιπολίτευσης.

Όσο περνά ο καιρός και σχεδόν επιβεβαιώνεται ότι οι ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου του τρέχοντος νέου έτους θα αναδείξουν κατά βάση, πέρα από την όποια κυβερνητική φθορά, το αντιπολιτευτικό κενό, τόσο αυξάνονται οι προπαρασκευαστικές κινήσεις για την ανάδειξη ενός νέου σχήματος ικανού να αντιμετωπίσει τη νεοδημοκρατική κυριαρχία.

Αλέξης Τσίπρας: Το «μπαμ» της δεκαετίας

Στη βάση των παραπάνω διαπιστώσεων και εκτιμήσεων ο κύκλος του Αλέξη Τσίπρα δείχνει ενεργός και κινητικός. Ο άλλοτε αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζει συστηματικά και οργανωμένα την επιστροφή του. Οι συνομιλητές και οι στενότεροι των συνεργατών του δεν κρύβονται πια.

Ο Αλέξης Τσίπρας κάνει ταξίδια στην Ευρώπη και έχει συχνές επαφές τον τελευταίο καιρό οι οποίες έχουν ως σκοπό τη διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών για κάτι καινούργιο και συνάμα δυναμικό και ικανό να προσπεράσει τον νεοδημοκρατικό μονόδρομο, όπως αναφέρει το Βήμα.

Ο νέος κύκλος του κ. Τσίπρα είναι ενεργός και προετοιμάζεται για το επόμενο βήμα, το οποίο δεν θα έχει σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις προσπάθειες του Στέφανου Κασσελάκη να τον κρατήσει.

Οπως όλα δείχνουν, ο Αλέξης Τσίπρας έχει πειστεί πια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να ηγηθεί ξανά, ούτε να ενώσει την κοινωνία. Όπως λένε οι συνεργάτες του, «δεν είναι ο Κασσελάκης ο ελέφαντας στο δωμάτιο, παρά η χαμένη αξιοπιστία του κόμματος και του χώρου συνολικά».

Γι’ αυτό επιμένουν ότι «αν είναι να γίνει κάτι, αυτό θα πρέπει να γίνει εκ του μηδενός, στη βάση νέων αντιλήψεων και πεποιθήσεων για τη θέση της χώρας στον κόσμο».

Είναι πολύ νωρίς ακόμη για βεβαιότητες, αλλά όλες οι πληροφορίες θέλουν τον κ. Τσίπρα ενεργό και δραστήριο το 2024. Μάλιστα, δεν αποκλείεται μέσα στο επόμενο διάστημα να βρεθεί ξανά στο προσκήνιο με νέο κόμμα, μακριά από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.