Οι 3 πρώτες θέσεις που τρόμαξαν τον Μητσοτάκη: Αυτή είναι η δημοσκόπηση-καμπανάκι που έφερε τον ανασχηματισμό

Ο…δυσαρεστημένος: Ο πρωτοκλασάτος υπουργός που τελείωσε ο Κυριάκος χωρίς ούτε 1 τηλεφώνημα

Το σκεπτικό πίσω από τον ανασχηματισμό που ήρθε μετά από δημοσκόπηση

Ξεκάθαρα μηνύματα με αποδέκτες τόσο την κοινωνία όσο και το εσωτερικό της κυβέρνησης εκπέμπουν οι επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον μίνι ανασχηματισμό, που στοχεύει στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του κυβερνητικού έργου.

Έχοντας ως επίκεντρο των «στοχευμένων διορθωτικών κινήσεων» στις οποίες προέβη το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκει να καταδείξει εμπράκτως ότι η ασφάλεια των πολιτών παραμένει στην αιχμή της κυβερνητικής πολιτικής και σε αυτή τη δεύτερη θητεία της ΝΔ.

Ο ανασχηματισμός, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έχει τον χαρακτήρα διορθωτικών αλλαγών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος θα «εκτελέσει» την πέμπτη του θητεία ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη και ο Άδωνις Γεωργιάδης που επιστρέφει στο υπουργείο Υγείας μετά από μία σχεδόν δεκαετία.


Οι αλλαγές στη σύνθεση της κυβέρνησης

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

  • Υπουργός: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
  • Υφυπουργός: Ανδρέας Νικολακόπουλος

Υπουργείο Υγείας

  • Υπουργός: Άδωνις Γεωργιάδης

Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

  • Υπουργός: Δόμνα Μιχαηλίδου

Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού

  • Υφυπουργός: Ιωάννα Λυτρίβη

Υφυπουργός παρα τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Παύλος Μαρινάκης


Η δημοσκόπηση που έφερε τον ανασχηματισμό

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν αναχωρήσει για την Ήπειρο για να περάσει τις γιορτές, προβληματίστηκε από την τελευταία δημοσκόπηση του 2023 που διενεργήθηκε από την Palmos Analysis για λογαριασμό του Ελεύθερου Τύπου.

Παρά την κυριαρχία της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου, από τη δημοσκόπηση προέκυψε πως οι πολίτες έχουν σημαντικά προβλήματα. Εκτός από την ακρίβεια που απασχολεί, ως το δεύτερο σημαντικότερο πρόβλημα των Ελλήνων αναφέρθηκε η Υγεία. Μάλιστα, για πρώτη φορά σκαρφάλωσε στην τρίτη θέση με τα σημαντικότερα προβλήματα η εγκληματικότητα ενώ στην τέταρτη ήταν η Παιδεία και οι χαμηλοί μισθοί.

Αναλυτικά τα σημαντικότερα προβλήματα:

  1. Ακρίβεια: 63%
  2. Υγεία: 24%
  3. Εγκληματικότητα: 23%
  4. Παιδεία και χαμηλοί μισθοί: 20%
  5. Ανεργία: 18%
  6. Ανάπτυξη: 17%
  7. Μεταναστευτικό: 13%
  8. Ελληνοτουρκικά:9%
  9. Υποκλοπές: 1%

Η δημοσκόπηση προβλημάτισε έντονα τον Κυριάκο Μητσοτάκη που αποφάσισε να προχωρήσει στον ανασχηματισμό, αντικαθιστώντας τον υπουργό Υγείας αφού η Υγεία είναι το δεύτερο σημαντικότερο πρόβλημα των Ελλήνων.

Επίσης, αντικαταστάθηκε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αφού η εγκληματικότητα είναι το τρίτο σοβαρότερο πρόβλημα των Ελλήνων ενώ αντικαταστάθηκε η Δόμνα Μιχαηλίδου στο υπουργείο Παιδείας που η Παιδεία είναι το τέταρτο σοβαρότερο πρόβλημα.

Η κ. Μιχαηλίδου τοποθετήθηκε στο υπουργείο Εργασίας όπου έχει να κάνει με τους μισθούς και την ανεργία που αξιολογούνται και αυτά ως σοβαρά προβλήματα στη δημοσκόπηση.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.