Με γοργούς ρυθμούς συνεχίζεται η έρευνα της αστυνομίας για τα αιματηρά επεισόδια της 7ης Δεκεμβρίου στου Ρέντη που είχαν σαν αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του Γιώργου Λυγγερίδη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνομία φέρεται να έχει ταυτοποιήσει την «ομάδα κρούσης» που επιτέθηκε στις δυνάμεις των ΜΑΤ και προκάλεσαν τον θανάσιμο τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού.
Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, μεγάλα ποσοστά πυρίτιδας έχουν ανιχνευθεί σε 17 άτομα – προς το παρών – που σε συνδυασμό με καταθέσεις και βιντεοληπτικό υλικό φέρονται ως η εμπροσθοφυλακή των χούλιγκαν στα συγκεκριμένα επεισόδια.
Όπως αναφέρει ο σταθμός, κάποιοι έχουν πιάσει και έχουν χρησιμοποιήσει τουλάχιστον δέκα ναυτικές φωτοβολίδες και εκρηκτικές βόμβες μολότοφ.
Επιπλέον, φέρεται να υπάρχει και ομάδα περίπου 15 με 20 άτομα που ήταν στο σημείο των επεισοδίων, αλλά λειτουργούσαν ως ομάδα αντιπερισπασμού.
Ήδη, φέρονται να έχουν ταυτοποιηθεί τουλάχιστον πέντε άτομα, τα οποία εμφανίζονται να έχουν αρχηγικό ρόλο στις ομάδες των οπαδών που προκαλούν επεισόδια εκ των οποίων οι τρεις θεωρείται δεδομένο ότι βρίσκονταν έξω από το κλειστό του Ρέντη.
Η προστασία μαρτύρων και ποιος μπορεί να μπει στο πρόγραμμα
Για τον θανάσιμο τραυματισμό του αστυνομικού έχει προφυλακιστεί ένας 18χρονος ο οποίος φέρεται να ομολόγησε πως πέταξε τη ναυτική φωτοβολίδα.
Ο 18χρονος έχει εκφράσει φόβους για τη ζωή του και έχει ζητήσει να ενταχθεί στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων. Ανάλογο αίτημα να ενταχθούν σε καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα έχουν υποβάλει ακόμα τρία εμπλεκόμενα άτομα.
Ωστόσο ο 18χρονος δεν έχει μπει σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων. Ο λόγος που πάρθηκε η συγκεκριμένη απόφαση, είναι εξαιτίας της πρόβλεψης για το ποιος και πότε μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα.
Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, πολλοί είναι αυτοί που το τελευταίο διάστημα έχουν εκφράσει την επιθυμία να υπαχθούν σε καθεστώς προστασίας μαρτύρων για την υπόθεση του Ρέντη, αυτό όμως δεν είναι τόσο απλό καθώς οι «ενδιαφερόμενοι» πρέπει πρώτα να αναφερθούν στα όσα γνωρίζουν και εν συνεχεία να αξιολογηθεί αν πληρούν τις προϋποθέσεις για την υπαγωγή τους σε καθεστώς προστασίας μαρτύρων.
Πρακτικά, όποιος έχει δώσει χειροπιαστά στοιχεία για τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και πληροφορίες που οδήγησαν στο «ξεδόντιασμα» συνδέσμων χούλιγκαν που είχαν σχέση με τα επεισόδια στου Ρέντη, θα μπορέσει να υπαχθεί σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων.
Την ίδια ώρα, υπό εξέταση βρίσκεται το δεύτερο αίτημα του 18χρονου συλληφθέντα να ενταχθεί σε καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα ως προς το σκέλος εκείνο που είναι ακόμα ανοικτό στην αστυνομική προανάκριση, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως το πιθανότερο είναι ότι το αίτημα θα γίνει δεκτό.
Ο 18χρονος έχει εκφράσει φόβους για τη ζωή του και έχει ζητήσει να ενταχθεί στο πρόγραμμα προκειμένου να προβεί σε αποκαλύψεις που θα βοηθήσουν στην εξέλιξη της έρευνας.
Ανάλογο αίτημα να ενταχθούν σε καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα έχουν υποβάλει ακόμα τρία εμπλεκόμενα άτομα. Εφόσον τεθούν σε καθεστώς προστασίας τόσο ο 18χρονος όσο και οι άλλοι τρεις, τότε θα ξεκινήσει η συνεργασία τους με τις Αρχές. Αυτό σημαίνει πως θα κληθούν να δώσουν στοιχεία και ονόματα ατόμων που εμπλέκονται ή καθοδηγούν τη βία στα γήπεδα.