Η Ευρώπη πετάει: Το εγκληματικό λάθος με το φάρμακο της Pfizer για τον κορωνοϊό

Τα εννέα μυστήρια του κορωνοϊού

Τι αποφασίστηκε;

Ανησυχία έχει προκαλέσει η έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού και ιώσεων αλλά και η αύξηση νοσηλειών και νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία, με συνέπεια οι πνευμονολόγοι να καλούν τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι, λόγω της υψηλής επίπτωσης της εποχικής γρίπης, της λοίμωξης COVID-19, του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV) και των λοιπών αναπνευστικών ιών στην κοινότητα, οι νοσηλείες έχουν αυξηθεί.

Πρόκειται για ένα παγκόσμιο φαινόμενο που επηρεάζει και την Ελλάδα όπου οι εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό έχουν αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες.

Το λάθος της Ευρώπης

Τη στιγμή που η υγειονομική κρίση φαίνεται να απειλεί όλο τον πλανήτη, η Ευρώπη αποφάσισε να προχωρήσει σε μία ενέργεια που προκαλεί προβληματισμό.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε να πεταχτούν στα σκουπίδια αντιικά φάρμακα της Pfizer αξίας 1 δισ. δολαρίων που είχαν προμηθευτεί ευρωπαϊκά κράτη και πλέον έχουν λήξει.

Το Paxlovid -που σχεδιάστηκε για να χορηγείται σε ασθενείς λίγο μετά από ένα θετικό τεστ- ήταν πολύ πιο εύκολο να αποκτηθεί στις ΗΠΑ από ό,τι στην Ευρώπη, όπου η πρόσβαση συχνά περιοριζόταν σε ηλικιωμένους ή άτομα με υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρή Covid.

Ωστόσο, τα στοιχεία από τον όμιλο ανάλυσης Airfinity δείχνουν ότι ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας, θα μπορούσαν να έχουν κάνει το φάρμακο πιο προσιτό χωρίς να μείνουν από προμήθειες, καθώς περισσότερο από 1,5 εκατομμύρια πακέτα πενθήμερης χρήσης του χαπιού, αξίας περίπου 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων έχουν λήξει παρότι οι ημερομηνίες χρήσης παρατείνονται κατά έξι έως 12 μήνες.

Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024, συνολικά 3,1 εκατομμύρια πακέτα πρόκειται να λήξουν, ανεβάζοντας το κόστος για τα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας σε περίπου 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την Airfinity. Τα δεδομένα δεν περιλαμβάνουν συμβάσεις που ήταν πανευρωπαϊκές.

Ο Marco Gallotta, αναλυτής της Airfinity, είπε ότι ορισμένες χώρες μπορεί να υπεραγόρασαν το Paxlovid. «Οι κυβερνήσεις ήταν πρόθυμες να αγοράσουν το εξαιρετικά αποτελεσματικό αντιιικό και είχαν μια δύσκολη πρόκληση να εκτιμήσουν τη ζήτηση», είπε.

Ωστόσο, η πτώση των κρουσμάτων και η απότομη μείωση των τεστ έπληξαν τη λήψη αντιιικών φαρμάκων, τα οποία έπρεπε να χορηγηθούν αμέσως μετά την έναρξη των συμπτωμάτων, είπε.

Η Pfizer δήλωσε: «Η λήξη και η καταστροφή των δόσεων μπορεί να είναι μια αναπόφευκτη συνέπεια μιας πανδημίας, ένα φυσικό αποτέλεσμα των φαρμακοβιομηχανιών και των κυβερνήσεων που στοχεύουν συλλογικά να αντιμετωπίσουν την κρίση της δημόσιας υγείας γρήγορα με πρωταρχικό στόχο την προστασία των πληθυσμών τους».

Υπήρξαν επίσης ανησυχίες για το πώς το Paxlovid αλληλεπιδρά με άλλα κοινά φάρμακα, γεγονός που περιορίζει τη συχνότητα που μπορεί να συνταγογραφηθεί.

Η ευρωπαϊκή χώρα με τη μεγαλύτερη ζημιά είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου εκτιμάται ότι 1 εκατομμύριο δόσεις αξίας 700 εκατομμυρίων δολαρίων είχαν λήξει στις αρχές Δεκεμβρίου. Άλλες 550.000 δόσεις αναμένεται να λήξουν τον Φεβρουάριο, με άλλες 650.000 έως το τέλος Ιουνίου.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.