Όλα όσα πρέπει να ξέρετε
Ανησυχία επικρατεί στους ειδικούς σχετικά με τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφονται στη χώρα, με αποτέλεσμα να σημειώνεται άνοδος και στις νοσηλείες.
Μάλιστα, με το που έκανε «ποδαρικό» το 2024, την πρώτη ημέρα καταγράφηκαν 229 νέες εισαγωγές κρουσμάτων κορωνοϊού στα νοσοκομεία, εκ των οποίων οι 64 στην Αθήνα.
Οι ειδικοί προειδοποιούν πως η δυναμική στην έξαρση των κρουσμάτων στη «σκιά» της παραλλαγής JN.1 είναι μεγαλύτερη σε σχέση με την περσινή χρονιά και καλούν τους πολίτες να τηρούν βασικά μέτρα πρόληψης, αλλά και να εμβολιαστούν.
Υπενθυμίζεται πως ο ΕΟΔΥ έχει προχωρήσει σε συγκεκριμένες συστάσεις όσον αφορά στα μέτρα πρόληψης. Αναλυτικά, ο Οργανισμός προχώρησε σε αυτές τις συστάσεις:
- Είναι εξαιρετικά σημαντικό να χρησιμοποιούμε μάσκα προστασίας σε όλους χώρους υγειονομικών μονάδων (π.χ. Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας), σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων καθώς και σε κλειστές Δομές που φιλοξενούν ευάλωτους πληθυσμούς.
- Ειδικά για τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού (ηλικιωμένοι, άτομα με υποκείμενα νοσήματα), επί συμπτωμάτων, να αναζητούν έγκαιρα ιατρικές συμβουλές, με σκοπό να γίνεται έγκαιρη διάγνωση και άμεση χορήγηση θεραπείας.
- Είναι απαραίτητο τα άτομα που διαβιούν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και λοιπές κλειστές δομές ευάλωτου πληθυσμού να τηρούν τα μέτρα πρόληψης και να εμβολιάζονται κατά της γρίπης και του COVID με το επικαιροποιημένο εμβόλιο.
- Συστήνεται, επίσης, ισχυρά να τηρούνται από τον γενικό πληθυσμό τα μέτρα πρόληψης των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού: υγιεινή των χεριών, συστηματικος αερισμός κλειστών χώρων, απομόνωση επί συμπτωμάτων, συνεχή χρήση μάσκας ειδικά σε χώρους με συνωστισμό, περιορισμός επαφών με ευάλωτα άτομα και πραγματοποίηση διαγνωστικών ελέγχων.
Μεταδίδουν κορωνοϊό όσοι έχουν συμπτώματα με αρνητικό τεστ;
Όσο για τα συμπτώματα με τα οποία εκδηλώνεται η νέα μετάλλαξη, είναι το συνάχι, το μπούκωμα ή ο πονόλαιμος αλλά και ο πυρετός.
Ωστόσο, είναι εποχή που δεν κυκλοφορεί μόνο ο κορωνοϊός αλλά ο RSV και η γρίπη. Μεταξύ άλλων, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείξουν συγκεκριμένες κατηγορίες του πληθυσμού:
- Άνω των 65 ετών και μι μικρότερες ηλικίες με υποκείμενο νόσημα
- Καρκινοπαθείς
- Ανοσοκατεσταλμένοι
- Νεφροπαθείς
- Διαβητικοί
Όσο για το αν μεταδίδουν τον κορωνοϊό άτομα που έχουν τα προαναφερόμενα συμπτώματα αλλά το τεστ στο οποίο έχουν υποβληθεί είναι αρνητικό, ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, ανέφερε: «αν κάποιος έχει συμπτώματα COVID-19 και είναι αρνητικός, λογικά δεν μεταδίδει εκείνη τη στιγμή. Αυτή την στιγμή έχουμε και γρίπη και RSV και κορωνοϊό και άλλους ιούς. Από τον Νοέμβριο και μετά έχουμε πάντα αναπνευστικές λοιμώξεις. Όποιος δεν έχει εμβολιαστεί είτε για τη γρίπη είτε για COVID μπορεί να πάει να εμβολιαστεί. Εάν έχει νοσήσει θα πρέπει να περιμένει 3 μήνες όχι γιατί θα πάθει κάτι, αλλά γιατί έχει μία ανοσία. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε το μέτρο της πενθήμερης απομόνωσης και την έγκαιρη χορήγηση αντιικής θεραπείας στα άτομα υψηλού κινδύνου».