Νέο, σφοδρό κύμα κορωνοϊού: Ακούσατε το πιο σοβαρό που είπε ο καθηγητής Γουργουλιάνης;

Η αιρετική άποψη του Καθηγητή Γουργουλιάνη για τον κορωνοϊό: «Ετοιμαστείτε να χορέψουμε»

Ο καθηγητής μιλάει μόνο όταν έχει κάτι σοβαρό να πει!

Όπως αναμενόταν οι γιορτές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς έφεραν νέα έξαρση του κορωνοϊού. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 229 νέες εισαγωγές εκ των οποίων οι 64 στην Αθήνα. Συνολικά νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της χώρας 1.395 ασθενείς με covid σε απλές κλίνες και 83 σε ΜΕΘ.

Όπως τόνισε στην ΕΡΤ ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης: «Έχουμε υπερτριπλασιασμό των ασθενών με κορωνοϊό και τα νοσοκομεία δέχονται μεγάλη πίεση». Την ίδια ώρα ο καθηγητής Γουργουλιάνης με μια ανάρτηση στο προφίλ του στο Facebook, έκρουσε τον κώδωνα ενός άλλου κινδύνου. Μπορεί η προσοχή όλων να είναι στραμμένη στον κορωνοϊό, υπάρχει όμως κι ένας άλλος πιο σοβαρός κίνδυνος. Διαβάστε αναλυτικά την ανάρτησή του.

Σύμφωνα με το Χρηστικό Λεξικό της Ακαδημίας Αθηνών “γριπώδη” συνδρομή έχει κάποιος με συμπτώματα γρίπης, ή καλύτερα με συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού. Έτσι οι δύο όροι συχνά συγχέονται, όμως ο ένας περιλαμβάνει την κλινική εικόνα , ενώ ο άλλος βασίζεται στην επιβεβαίωση του αιτίου, δηλαδή της γρίπης. Μετά την γλωσσολογία, η ιατρική μπορεί να προσφέρει σαφή και χρήσιμα δεδομένα για τα αίτια της “γριπώδους ” συνδρομής. Στην δημοσίευση της ομάδας μας που βρίσκεται στο τέλος της ανάρτησης θα δείτε ότι και τον περυσινό χειμώνα το αίτιο της “γριππώδους” συνδρομής ήταν η γρίπη, πέντε φορές συχνότερη από τον κορονοιό .

Μελετώντας τα επίσημα δεδομένα για τον κορονοιό καταγράφονται κάθε εβδομάδα μερικές δεκάδες χιλιάδες τεστ σε άτομα που προσέρχονται αυτοβούλως σε πλατείες, μετρήσεις στα λύματα, αύξηση στους νοσηλευόμενους σε τμήματα COVID , αλλά μείωση στις νέες διασωληνώσεις και δυστυχώς θάνατοι σε ασθενείς με μέση ηλικία τα 83 έτη. Για τη γρίπη αντίστοιχα γίνονται μόνο λίγες εκατοντάδες τεστ, με αποτέλεσμα να υποδιαγιγνώσκεται σε όσους με “γριπώδη” συνδρομή γεμίζουν αυτές τις ημέρες κυρίως τα τμήματα επειγόντων περιστατικών , αλλά και τις πνευμονολογικές και παθολογικές κλινικές της χώρας μας.

Είναι σημαντικό έστω και τώρα, που βρισκόμαστε σχεδόν δύο χρόνια στην ενδημική φάση του κορονοιού να έχουμε ασφαλή και συνεχώς επικαιροποιημένα δεδομένα για το φορτίο και των άλλων λοιμώξεων , για καλύτερη προετοιμασία του συστήματος υγείας , και τη λήψη έγκαιρα στοχευμένων μέτρων πρόληψης.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.