Ο Κυριάκος ήταν έτοιμος: Έτσι θα «έσωζε» η Ελλάδα πιθανή πρόκληση του Ερντογάν

Ο Κυριάκος ήταν έτοιμος: Έτσι θα «έσωζε» η Ελλάδα πιθανή πρόκληση του Ερντογάν

Τι είχε σχεδιάσει;

Ως ένα γερό θεμέλιο πάνω στο οποίο μπορεί να οικοδομηθεί πιο γερά η νέα εποχή στην οποία έχουν εισέλθει οι ελληνοτουρκικές σχέσεις,  με τη διατήρηση των ήρεμων νερών στο Αιγαίο και την ενίσχυση του καλού κλίματος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αποτιμά η ελληνική κυβέρνηση το 5ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας Τουρκίας στην Αθήνα.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλησαν να ενισχύσουν περαιτέρω τη θετική ατμόσφαιρα που έχει καλλιεργηθεί τους τελευταίους 10 μήνες, ενεργοποιώντας 24ωρο «κόκκινο τηλέφωνο» για το μεταναστευτικό και υπογράφοντας την Διακήρυξη των Αθηνών Περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας.


Η… παραφωνία Ερντογάν και ο προετοιμασμένος Μητσοτάκης

Κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων, ο Τούρκος πρόεδρος έκανε λόγω για «τουρκική» μειονότητα στη Θράκη: «Η τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα και η ρωμέικη κοινότητα στην Τουρκία είναι δομικά στοιχεία του πολιτιστικού μας πλούτου. Διατύπωσα τις προσδοκίες για τη βελτίωση της κατάστασης της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη».

Όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν άφησε αναπάντητη τη συγκεκριμένη αναφορά του Ερντογάν περί «τουρκικής μειονότητας». Ο πρωθυπουργός είπε ότι η Λωζάνη καθορίζει πως η μειονότητα είναι μουσουλμανική.

«Αγωνιζόμαστε για ίσες ευκαιρίες, ο προσδιορισμός ως μουσουλμανική μειονότητα καθορίζεται από τη Λωζάνη. Χρέος δικό μας είναι αυτό το κλίμα της ειρηνικής συνύπαρξης να το διασφαλίσουμε και να το ενισχύσουμε. Να διαβεβαιώσω όλους τους μουσουλμάνους και εσάς, πως σε αυτή την κατεύθυνσή θα δουλεύει η ελληνική κυβέρνηση νυχθημερόν», σημείωσε.


Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν προετοιμασμένος για ενδεχόμενο… εκτροχιασμό από πλευράς Ερντογάν. Μάλιστα, είχε αποφασιστεί πως θα προχωρούσε σε δευτερολογία για να μην αφήνει αναπάντητη την οποιαδήποτε «χοντράδα» θα έλεγε.

Και μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να διευκρίνισε αμέσως πως η μειονότητα δεν είναι τουρκική αλλά μουσουλμανική όπως ορίζει η Λωζάνη, αλλά ο Ταγίπ Ερντογάν δεν αντέδρασε όπως το 2017: κοίταξε τον πρωθυπουργό και χειροκρότησε πρώτος, σημαίνοντας έτσι το τέλος των κοινών δηλώσεων.

Ο Κυριάκος ήταν έτοιμος: Έτσι θα «έσωζε» η Ελλάδα πιθανή πρόκληση του Ερντογάν

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.