Μέτρα πριν να είναι αργά: Το ελληνικό νησί- κόσμημα που βάζει τέλος στις αθρόες «αποβάσεις» τουριστών για να σωθεί

Μέτρα πριν να είναι αργά: Το ελληνικό νησί- κόσμημα που βάζει τέλος στις αθρόες «αποβάσεις» τουριστών για να σωθεί

Φέτος αλλάζουν όλα

Ο τουρισμός μπορεί να αποβεί καταστροφικός για μαγικά μέρη και για να τα προστατέψουν, οι ιθύνοντες απαγορεύουν την προσέγγισή τους από ανθρώπους.

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης πήρε μέτρα αποφάσισε την απαγόρευση της αποβίβασης τουριστών στη νήσο Χρυσή ή Γαϊδουρονήσι, αναγνωρισμένη περιοχή Natura 2000. Η περιοχή υποβαθμιζόταν συστηματικά τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα να απειλείται με καταστροφή το προστατευόμενο κεδροδάσος.

Ετσι, το φετινό καλοκαίρι τα πλοία που εκτελούν τις συγκεκριμένες εκδρομές δε θα μπορούν να αποβιβάζουν επισκέπτες στο Γαϊδουρονήσι, αλλά μόνο να κάνουν τον περίπλου του νησιού. Παράλληλα οι επισκέπτες θα μπορούν να κολυμπούν στα μοναδικά νερά χρησιμοποιώντας και τα παράλια χωρίς ωστόσο να έχουν τη δυνατότητα να εισέρχονται στην ενδοχώρα του νησιού ή να απολαμβάνουν τη σκια των θαλασσόκεδρων, σύμφωνα με το Εθνος.

Συγκεκριμένα, η απόφαση που υπογράφει η Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Μαρία Κοζυράκη, η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ορίζει ότι από την 1η Μαίου 2022 έως την 31 Οκτωβρίου 2022 και από την ανατολή έως τη δύση του ηλίου:

Απαγορεύεται η αποβίβαση επισκεπτών από επιβατηγά τουριστικά πλοία (ημερόπλοια), επιβατηγά τουριστικά ολικής ναύλωσης και ιδιωτικά σκάφη αναψυχής δια των αυθαίρετων προβλητών που ευρίσκονται στη νήσο Χρυσή, ενώ επιτρέπεται στα μέσα αυτά να κάνουν τον περίπλου του νησιού καθώς και στάσεις (αγκυροβολιά) πλησίον των παράλιων, για τη λήψη θαλάσσιου λουτρού των περιηγητών.

Οι επισκέπτες, κατά τη λήψη θαλάσσιου λουτρού, θα μπορούν να κάνουν χρήση των παράλιων, χωρίς όμως να επιτρέπεται η πρόσβαση στην ενδοχώρα του νησιού, ούτε να κάνουν χρήση της σκιάς των θαλασσόκεδρων εντός του επαπειλούμενου οικοτόπου.

Από τις συγκεκριμένες απαγορεύσεις εξαιρείται μόνο το προσωπικό φύλαξης και εποπτείας, άτομα ή ομάδα ατόμων που πραγματοποιούν επιστημονική έρευνα, κατόπιν αδειοδότησης, καθώς και φυσικά πρόσωπα που έχουν νόμιμα εμπράγματα δικαιώματα επί της νήσου.

Η νήσος Χρυσή φιλοξενεί μοναδικής αξίας οικοτόπους, καθώς και σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας, με πλέον εμβληματικό τον αιωνόβιο κέδρο που συναντάται σε μια εκτεταμένη έκταση συνολικής επιφάνειας 350 στρεμμάτων.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.