Φορολογικό νομοσχέδιο: Οι 4 κερδισμένοι και οι πέντε διορθώσεις την τελευταία στιγμή

Άγνωστη λέξη η αποταμίευση για τα ελληνικά νοικοκυριά

Ποιους επηρεάζουν οι αλλαγές

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, με διορθώσεις σε επιμέρους σημεία σχετικά με το τεκμαρτό σύστημα φορολόγησης 735.000 ελεύθερων επαγγελματιών.


Σύμφωνα με το Mega, με τις παρεμβάσεις που έχει αποφασίσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, κερδισμένοι θα είναι:

  • Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δηλώνουν εισοδήματα από 15.000 έως 30.000 ευρώ.
  • Οι εποχικές επιχειρήσεις.
  • Οι μονογονείς επαγγελματίες.
  • Όσοι έχουν παιδιά ΑμεΑ.

Κατά τις ίδιες πηγές, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο ευνοϊκότερης αντιμετώπισης των επαγγελματιών που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη.

Φορολογικό νομοσχέδιο: Οι 5 διορθώσεις

  1. Δυνατότητα αμφισβήτησης του τεκμαρτού εισοδήματος σε όλους, με «αντάλλαγμα» τον έλεγχο στα εισοδήματα τους για να αποδείξουν ότι είναι χαμηλότερα από το ελάχιστο εισόδημα. Σύμφωνα με το Mega, θα προβλέπεται η καθιέρωση απλών και αυτοματοποιημένων διαδικασιών για την αμφισβήτηση του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος.
  2. Αναλογική μείωση του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος για συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών και ατομικών (εποχικών) επιχειρήσεων, όπως σχολικά κυλικεία, φροντιστήρια, κτλ
  3. Μείωση στους συντελεστές προσαύξησης του τεκμαρτού εισοδήματος λόγω τζίρου. «Κούρεμα» των συντελεστών προσαύξησης του τεκμαρτού εισοδήματος λόγω τζίρου ώστε να περιορίζεται η επιβάρυνση για τους επαγγελματίες.
  4. Εκτός από την αναπηρία του ίδιου του αυτοαπασχολούμενου, θα συνυπολογίζεται και το αν υπάρχει άλλο άτομο με αναπηρία εντός της οικογένειας το οποίο χρίζει φροντίδας. Μείωση του τεκμαρτού εισοδήματος για συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων, όπως σχολικά κυλικεία και εποχικές επιχειρήσεις που είναι δηλωμένες στην ΑΑΔΕ.
  5. Εξετάζεται να συνυπολογίζεται το οικογενειακό εισόδημα.


Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.