Σύννεφα στην ΝΔ: «Αυτογκόλ» μεγατόνων από Σαμαρά

Τι θα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αντώνη Σαμαρά

Δήλωση-φάουλ

Σημαντικό βήμα στην πορεία βελτίωσης των σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας αναμένεται να αποτελέσει η συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ) των δύο χωρών που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Υπενθυμίζεται ότι η συνεδρίαση του ΑΣΣ είχε συμφωνηθεί κατά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Βίλνιους τον περασμένο Ιούλιο, μαζί με την ενεργοποίηση πολλαπλών διαύλων επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες και με βάση τους εξής άξονες: Πολιτικός διάλογος, Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, θετική ατζέντα. Να σημειωθεί ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα βρεθεί στην Ελλάδα για μία μέρα.

Η συνεδρίαση ύστερα από επτά χρόνια, τέσσερα από οποία οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έφτασαν σε οριακό σημείο έντασης, επιδιώκεται να σηματοδοτήσει την αμοιβαία βούληση για συνεργασία προς όφελος των δύο χωρών και για εξομάλυνση των σχέσεων σε πνεύμα αμοιβαίας ειλικρίνειας και σχέσεων καλής γειτονίας, καθώς πραγματοποιείται μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου του οδικού χάρτη των επαφών που είχε συμφωνηθεί ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών.

Στόχος είναι να εδραιωθεί η ηρεμία και η βελτίωση των διμερών σχέσεων να επισφραγιστεί με συμφωνίες που είναι προς όφελος των δύο χωρών. Οι διαφωνίες παραμένουν, ωστόσο η επιδίωξη είναι οι διαφωνίες να μην παράγουν διμερείς κρίσεις.

Αυτογκόλ μεγατόνων από Σαμαρά

Ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι διπλωματικές προσπάθειες από την πλευρά της Αθήνας για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών, ο Αντώνης Σαμαράς άσκησε κριτική στην κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα είπε πως «δεν είναι καλή ιδέα η επίσκεψη Ερντογάν» στην Αθήνα. Ωστόσο, ο Έλληνας πρωθυπουργός πάντα πρέπει να συναντάται με τον Τούρκο πρόεδρο, εκτός κι αν είμαστε σε περίοδο που οι δυο χώρες είναι στα κόκκινα και τώρα δεν είμαστε.

Αλλωστε και ο κ. Σαμαράς έβλεπε επί πρωθυπουργίας του τον Ερντογάν και πολύ καλά έκανε.

 

 

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.