Η πικρή ώρα του λογαριασμού: Αυτοί θα πληρώσουν περισσότερο φόρο το 2024 μετά τις σαρωτικές αλλαγές

Ονόματα φωτιά: Αυτοί είναι οι μεγαλοοφειλέτες του δημοσίου που χρωστάνε εκατομμύρια

Ο σχεδιασμός του κράτους για την δαπάνη των φόρων

Σε διαβούλευση έχει τεθεί το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει και το νέο τρόπο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών. Ο καινούργιος αυτός τρόπος φορολόγησης, ουσιαστικά υποχρεώνει τους ελεύθερους επαγγελματίες να φορολογούνται κατ´ ελάχιστον με το ποσό των 10.920 ευρώ.


Το νέο νομοσχέδιο έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στους ελεύθερους επαγγελματίες, τη στιγμή που στον προϋπολογισμό που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπεται πως τα πρόσθετα έσοδα για το κράτος από τη μεταρρύθμιση θα είναι τουλάχιστον 600 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, τα επιπλέον έσοδα αναμένεται να διατεθούν κυρίως για την ενίσχυση των δαπανών της Υγείας και της Παιδείας.

Σημειώνεται ότι έχει προβλεφθεί αύξηση της επιχορήγησης προς τα νοσοκομεία κατά 481 εκατ. ευρώ το 2024 έναντι του 2023 (αύξηση 20%), ενώ η αύξηση στον τακτικό προϋπολογισμό του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ανέρχεται σε 255 εκατ. ευρώ.

Ποιοι θα πληρώσουν;

Και ενώ κατατέθηκε ο προϋπολογισμός, το μεγάλο «στοίχημα» της κυβέρνησης για το 2024 είναι τόσο η πορεία της εκτέλεσής του όσο και η αύξηση των φορολογικών εσόδων. Στόχος είναι η αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 2 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Για να κερδηθεί το στοίχημα, ενεργοποιείται για πρώτη φορά στις ημέρες της παρούσας διακυβέρνησης ένα αναδιανεμητικό μέτρο όπως είναι το νέο καθεστώς φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών.

Ουσιαστικά, στόχος είναι η περαιτέρω φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών και στόχος είναι το 1 δισ. από τα 2 να προέρχεται από εκείνους που δεν πλήρωναν φόρους ή δήλωναν μικρά ποσά και πλήρωναν ελάχιστα. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες βρίσκονται στο… στόχαστρο της κυβέρνησης και τα όσα θα κληθούν να πληρώσουν θεωρούνται ήδη ως κέρδος σε… άλλους.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.