Που οφείλεται η ξαφνική έξαρση της πανδημίας

Που οφείλεται η ξαφνική έξαρση της πανδημίας

Τα τελευταία 24ωρα τα κρούσματα δείχνουν ανοδική τάση.

Τους τρεις λόγους για τους οποίους παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού εξήγησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Πρώτον, στη σταδιακή επικράτηση της Όμικρον 2, η οποία ανακαλύφθηκε παράλληλα με την Όμικρον και είναι 30%-50% πιο μεταδοτική.

“Το δεύτερο είναι ότι βλέπουμε τις συνέπειες αφενός της γενικότερης χαλάρωσης που υπήρξε και αφετέρου του εορταστικού τριημέρου. Ήρθη η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους και ταυτόχρονα γλεντήσαμε όλοι μαζί χωρίς να έχουμε φτάσει στο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης άλλων χωρών που κι αυτές αποσύρουν μέτρα”, πρόσθεσε.

Παράλληλα επεσήμανε ότι σε όλη την Ευρώπη ανεβαίνουν τα κρούσματα, ακόμη και στη Βρετανία που το ποσοστό εμβολιασμένων με τρίτη δόση είναι 67%, όταν στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό κυμαίνεται στο 50%.

“Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε και λίγο μεγαλύτερο κύμα και θα πληρώσουμε μεγαλύτερο φόρο θανάτων”, υπογράμμισε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Τέλος, αναφορικά με σημερινά δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για 16.000 νεκρούς, σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας, λόγω έλλειψης κλινών ΜΕΘ, το υπουργείο Υγείας απάντησε ότι ο χρόνος αναμονής σε ΜΕΘ είναι 30 ώρες, ο χρόνος νοσηλείας εκτός ΜΕΘ είναι 4,7 ημέρες, οι 16.000 νεκροί είχαν μέση ηλικία τα 81 έτη και 127 άτομα με Covid πέθαναν εκτός νοσοκομείου επειδή δεν πήγαν.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.