Τίτλοι τέλους για τον ΣΥΡΙΖΑ αύριο…

SYRIZA

Ραγδαίες εξελίξεις

Ηχηρό μήνυμα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει την Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος στέλνουν 1300 μέλη της «Ομπρέλας» με κείμενο παρέμβαση με τίτλο «Διέξοδος Αριστερά». Στο κείμενο – το οποίο δεν θα κατατεθεί στην Κεντρική Επιτροπή από την Ομπρέλα – αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι είναι βαθιά ανήσυχοι για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ.


«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η στενή ομάδα στελεχών που περιβάλλει τον Στέφανο Κασσελάκη οδηγεί, με τη συναίνεσή του, τον ΣΥΡΙΖΑ στη μετάλλαξη σε έναν απολίτικο σχηματισμό, άσχετο με οποιαδήποτε εκδοχή του ΣΥΡΙΖΑ. ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να είναι οι τραμπουκισμοί και η θρασύτητα ενός πνεύματος ιδιοκτήτη που αποφαίνεται “όποιος διαφωνεί, να φεύγει. Δεν μας ταιριάζει να βαυκαλιζόμαστε ότι υπάρχει μαγικό κλειδί για την κυβερνητική εξουσία που το κρατάει ο χαρισματικός ηγέτης. Ο μύθος του ηγέτη που θα νικήσει τον Μητσοτάκη σε μια μονομαχία είναι ή αυταπάτη ή καθαρή απάτη. Πρόθεσή μας και στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε έναν πολιτικό χώρο ικανό να υπερασπίζεται και να προβάλλει την ταυτότητα, τη φυσιογνωμία, τις αξίες, τις ιδέες και τις πολιτικές προτάσεις της Αριστεράς» σημειώνεται.

Τέλος ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ με τη μορφή που γνωρίζαμε, τελειώνει αύριο, με την τάση της «Ομπρέλας» να φεύγει από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέχρι το τέλος της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής την Κυριακή.

Η τοποθέτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου τη Δευτέρα στο Τριανόν και το άρθρο του Γιώργου Σταθάκη, που ρίχνει τα βέλη στο Στέφανο Κασσελάκη και τη νέα ηγετική ομάδα του κόμματος, προδιαγράφουν αυτήν την εξέλιξη.

Δεν είναι ακόμα σίγουρο αν η «Ομπρέλα» θα παραμείνει και τις δυο μέρες της Κεντρικής Επιτροπής εντός του κόμματος, με τις φήμες για μια επεισοδιακή αποχώρηση από το κόμμα να λαμβάνει χώρα ήδη από το Σάββατο. Παρά τις διαρκείς συσκέψεις της «Ομπρέλας», δε φαίνεται πιθανή η παραμονή της ομάδας στο κόμμα.

Όπως έχει προδιαγράψει και ο Δημήτρης Βίτσας πριν από μερικές εβδομάδες, η αποχώρηση της «Ομπρέλας» και η ίδρυση ενός νέου πολιτικού φορέα, στο χώρο ανάμεσα στο ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ, είναι προτετελεσμένα γεγονότα, με χρονικό ορίζοντα τις Ευρωεκλογές και το εκλογικό κατέβασμα σε εκείνη την αναμέτρηση.

Δεν είναι, ασφαλώς, μια εύκολη απόφαση για τα στελέχη της «Ομπρέλας», να αφήσουν τον πολιτικό φορέα που έχουν υπηρετήσει για τόσα χρόνια, και το νέο εγχείρημα είναι δύσκολο, δεδομένου και του ανταγωνισμού που υπάρχει στο χώρο που επιθυμούν να καλύψουν, με την ύπαρξη του ΜέΡΑ25, της Πλεύσης Ελευθερίας, αλλά και της Λαϊκής Ενότητας, να ανταγωνίζονται το ένα κόμμα το άλλο, προκειμένου να προσελκύσουν όσο περισσότερο κόσμο γίνεται.

Μένει να φανεί, αν θα προσελκύσει η «Ομπρέλα», και άλλα στελέχη στην έξοδο από το ΣΥΡΙΖΑ, όπως την ομάδα Αχτσιόγλου-Χαρίτση, αν και δεν είναι αβέβαιο αν τα στελέχη αυτά θα αποχωρήσουν μαζί με την ομάδα Τσακαλώτου ή σε δεύτερο χρόνο, πάντα όμως πριν τις Ευρωεκλογές. Στόχος της «Ομπρέλας», πάντως, είναι η δημιουργία ενός φόρουμ διαλόγου μεταξύ των στελεχών της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς, εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο την ανασύνταξη του χώρου αυτού προκειμένου, να… ξαναέρθει η ελπίδα.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.