Πώς επηρεάζει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο τους ελεύθερους επαγγελματίες 

Πόσα μπορεί να ξοδεύει κάθε υποψήφιος Βουλευτής;

Τι αλλάζει

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο αφορά τα εισοδήματα του 2023 των ελεύθερων επαγγελματιών και στόχο έχει την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Η μεταρρύθμιση θα αφορά τα εισοδήματα του 2023, τα οποία θα αποτυπωθούν στα εκκαθαριστικά του 2024 και θα φέρει πρόσθετε έσοδα στο ταμείο 1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων θα λάβουν περίπου 350 εκατομμύρια οι ελεύθεροι επαγγελματίες, μέσα από το μέτρο της μερικής κατάργησης, τη μείωση του τέλους επιτηδεύματος.

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Το «τεκμαρτό εισόδημα»

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο οι περίπου ένα εκατομμύριο ελεύθεροι επαγγελματίες, μια καινούργια έννοια που λέγεται «τεκμαρτό εισόδημα». Υπήρχε πριν από δεκαετίες, αλλά τώρα όπως αναφέρει η κρατική τηλεόραση, επιστρέφει με τη σύγχρονη μορφή της. Έχει τέσσερις βασικούς άξονες ο τρόπος υπολογισμού αυτού του τεκμαρτού εισοδήματος.

Το πρώτο στοιχείο είναι η σύνδεση με τον κατώτατο μισθό. Έναν κατώτατο μισθό μάλιστα, οποίος δεν θα είναι τα λεγόμενα 780 ευρώ, αλλά θα προσαυξάνεται κιόλας εφόσον ο επαγγελματίας έχει προϋπηρεσία. Άρα λοιπόν μια τριετία +10% σε αυτό το κατώτατο όριο και ούτω καθεξής.

Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι υπάρχει προσαύξηση αυτού του τεκμαρτού εισοδήματος με βάση και το ύψος του τζίρου. Αυτό πρακτικά σημαίνει Τι σημαίνει πως μια επιχείρηση με πολλά έσοδα και πάρα πολύ λίγα κέρδη δεν θα μπορεί να δηλώνει μόνο 10.920 ευρώ κέρδη. Θα βγαίνει ένας μαθηματικός τύπος που θα οδηγεί σε ένα υψηλότερο ποσό.

Το τρίτο στοιχείο είναι ότι αυτό το τεκμαρτό εισόδημα είναι «μαχητό». Αν υπάρχουν ουσιαστικοί λόγοι που οδηγούν σε ζημιές έναν επαγγελματία, αυτοί θα λαμβάνονται υπόψη, οπότε θα μειώνεται αυτό το τεκμαρτό εισόδημα. Για τους νέους επαγγελματίες η μείωση θα είναι μέχρι το 100%. Όπως εξήγησε ο κ. Χατζηδάκης στη συνέντευξη που έδωσε, για τα πρώτα δύο τρία χρόνια ενός ελεύθερου επαγγελματία μιας start up εταιρίας δεν θα υπάρχει αυτό το τεκμαρτό εισόδημα.

Τα άτομα με αναπηρία σε ποσοστό έως και 80%, θα έχουν μείωση αυτού του τεκμαρτού εισοδήματος κατά 50% και επίσης υπάρχει ευνοϊκή ρύθμιση μείον 50% για όσους εδρεύουν σε περιοχές όπου μικρά χωριά ή νησιά, αρκεί η έδρα να είναι το σπίτι τους.

Η ρύθμιση δεν περιλαμβάνει τα μπλοκάκια και η δυνατότητα συνυπολογίζεται με το εάν υπάρχει μισθωτό εισόδημα. Δηλαδή εάν κάποιος έχει διπλή ιδιότητα αυτό λαμβάνεται υπόψη.


Αναλυτικά παραδείγματα

Παλιός αυτοαπασχολούμενος που μέχρι τώρα εμφάνιζε κέρδη 1.500 ευρώ το χρόνο, θα υποχρεωθεί με το νέο σύστημα να ανεβάσει τα φορολογητέα του κέρδη στα 14.196 ευρώ. Ο φόρος του σήμερα μαζί με το τέλος επιτηδεύματος είναι 785 ευρώ και θα αυξηθεί η επιβάρυνση στα 1.823 ευρώ. Οπότε η επιβάρυνση θα είναι 1.038 ευρώ. Ακόμη και αυτός ο αυτοαπασχολούμενος θα έχει μείωση στο τέλος επιτηδεύματος, απλώς θα είναι της τάξεως του 25%.

Άλλος αυτοαπασχολούμενος που κατατάσσεται στους «ειλικρινείς» εμφανίζει κέρδη 50.00 ευρώ. Αυτός θα έχει ελάφρυνση 325 ευρώ στο εκκαθαριστικό του 2024, καθώς θα ενεργοποιηθεί πλήρως η μείωση του τέλους επιτηδεύματος κατά 50%.

Ο αυτοαπασχολούμενος με εισόδημα 7.000 ευρώ, ο όποιος κάνει έναν πάρα πολύ μεγάλο τζίρο 200.000 ευρώ, θα εκτοξευθεί αυτό το κέρδος με βάση το οποίο φορολογείται. Από τα 7.000 ευρώ που δηλώνει μόνος του σήμερα, θα υποχρεωθεί να δηλώσει 24.133 ευρώ. Γι’ αυτό και ο φόρος του από τα 1.280 ευρώ σήμερα, μαζί με το τέλος επιτηδεύματος θα φτάσει στα 4.257 ευρώ. Μια επιβάρυνση κοντά στα 3.000 ευρώ (2.977).

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.