Πυρηνικά όπλα, ώρα μηδέν: Το «δεν είναι μπλόφα η απειλή» που τρέμουν οι χώρες της Δύσης

Τόσα χρήματα «καθαρίζει» ετησίως ο Πούτιν

Οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά τις στρατιωτικές κινήσεις της Ρωσίας, τις αποθήκες πυρηνικών και την ανάπτυξη βομβαρδιστικών με πυρηνική ικανότητα

Οι ΗΠΑ δεν έχουν δει ακόμα σημαντικές κινήσεις μετά την ανακοίνωση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ότι έθεσε τις πυρηνικές του δυνάμεις σε κατάσταση συναγερμού, εν μέσω της πολεμικής σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Ωστόσο, ορισμένοι πρώην αξιωματούχοι και ειδικοί των ΗΠΑ προειδοποιούν ότι θα ήταν λάθος να ληφθούν οι δηλώσεις του Πούτιν ως πυροτέχνημα υποστηρίζοντας ότι εάν ο Ρώσος Πρόεδρος αισθανθεί «στριμωγμένος» θα μπορούσε να προχωρήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση της ρωσικής επίθεσης. Ταυτόχρονα οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά τις στρατιωτικές κινήσεις της Ρωσίας, τις αποθήκες πυρηνικών και την ανάπτυξη βομβαρδιστικών με πυρηνική ικανότητα.

Ο Jon Wolfsthal, πρώην κορυφαίος σύμβουλος του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για τον έλεγχο των όπλων, είπε ότι οι ΗΠΑ ανησυχούσαν εδώ και καιρό για τα πυρηνικά όπλα της Ρωσίας. «Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για το τι κάνουμε και τι δεν κάνουμε όταν έχουμε μια χώρα που βρίσκεται σε μια γωνία, έχει πυρηνικά όπλα και μιλά  για την πιθανή χρήση τους», είπε ο Wolfsthal σε συνέντευξή του. Ο Μάικλ ΜακΦόλ, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Μόσχα και σκληρός επικριτής του Πούτιν, έγραψε ότι θα ήταν λάθος να  μην ληφθει σοβαρά υπόψιν η απειλή του. «Οι άνθρωποι που γνωρίζουν καλύτερα τον Πούτιν – άνθρωποι που γνωρίζω στη Ρωσία – ανησυχούν για την πρόσφατη δήλωσή του για τα πυρηνικά»

Ο Francois Heisbourg, ανώτερος σύμβουλος στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (IISS) που εδρεύει στο Λονδίνο, συμφώνησε.«Οι άνθρωποι που λένε ότι μπλοφάρει βασίζονται στο ένστινκτό τους. Ενώ εκείνοι που λένε ότι δεν μπλοφάρει μπορούν να αντλήσουν πλήθος αποδεικτικών στοιχείων», είπε ο Heisbourg.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.