Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Τρόμος για τη χρήση πυρηνικών…

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Μέγας κίνδυνος για την Ελλάδα...   

Παγκόσμιος συναγερμός

Aποτροπιασμό έχει προκαλέσει στην παγκόσμια κοινή γνώμη ο βομβαρδισμός του νοσοκομείου Αλ Αχλί στη Λωρίδα της Γάζας που άφησε πίσω του εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες.


Την στιγμή που Ισραήλ και Χαμάς αλληλοκατηγορούνται για το ποιος ευθύνεται για το μακελειό στο νοσοκομείο, το Αλ Τζαζίρα μεταδίδει δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργού Υγείας των Παλαιστινίων δρ. Ασράφ Αλ Κουίντρα, ο οποίος προχώρησε σε νεότερο απολογισμό της κατάστασης των τραυματιών αλλά και των αγνοούμενων από τις ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας για δωδέκατη ημέρα, προβάλλοντας σοκαριστικά νούμερα.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος ανέφερε:

  • 28 άτομα εξακολουθούν να βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση μετά την επίθεση στο νοσοκομείο Αλ Αχλί, επιπρόσθετα σε άλλα 314 άτομα με διάφορα τραύματα
  • το 70% των θυμάτων της ισραηλινής επίθεσης είναι παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι
  • υπάρχουν αναφορές για 1.300 άτομα που αγνοούνται κάτω από τα συντρίμμια, μεταξύ των οποίων 600 παιδιά

Τα πυρηνικά του Ισραήλ

Ενώ Ισραήλ και Χαμάς αλληλοκατηγορούνται, ο Θεόδωρος Λιόλιος, αναπληρωτής κοσμήτορας και καθηγητής πυρηνικής φυσικής και στρατιωτικών επιστημών, αναδεικνύει το ζήτημα της χρήσης πυρηνικών όπλων στη Μέση Ανατολή, καθώς και το σενάριο το Ισράηλ να «χτυπήσει» την Τεχεράνη.

«Η εμβέλεια των πυρηνικών πυραύλων του Ισραήλ είναι αρκετά μεγάλη, ώστε να φτάσει στην Τεχεράνη. Οι προσομοιώσεις μας, δείχνουν ότι εάν πυρηνικός πύραυλος χτυπήσει τώρα, θα έχουμε μία ακτίνα γύρω στο 1 χλμ της πύρινης σφαίρας» ανέφερε αρχικά ο κ. Λιόλιος.

«Αν σκεφτούμε πως υπάρχουν 12.000 άτομα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο στην Τεχεράνη, τότε τα θύματα θα είναι εκατοντάδες χιλιάδες από ένα ανάλογο χτύπημα» σημείωσε στη συνέχεια.

Πόσο πιθανό είναι ένα  σενάριο για χρήση πυρηνικών

Ο κ. Λιόλιος, ερωτώμενος για το πόσο πιθανό είναι το συγκεκριμένο ενδεχόμενο, δηλαδή το Ισραήλ να πλήξει με πυρηνικούς πυραύλους το κράτος, που θεωρεί υπεύθυνο για τη χρηματοδότηση της Χαμάς, σημείωσε πως «αποτελεί δόγμα του Ισραήλ».

«Υπάρχει στη βιβλιογραφία, όπως και σε κάθε χώρα που έχει πυρηνικά όπλα η οποία αναφέρει πως σε περίπτωση που κινδυνεύσει, δεν θα διστάσει να τα χρησιμοποιήσει. Το 1973, ξέρουμε πολύ καλά, ότι έδειξαν στους Άραβες ότι τους σημαδεύουν με τα πυρηνικά όπλα. Οι ΗΠΑ προσπαθούν να αποτρέψουν μία επίθεση των Αράβων εναντίον των Ισραηλινών, εάν εισβάλλουν, με αποτέλεσμα την επίθεση του Ισραήλ με πυρηνικά όπλα. Δεν μπορεί να επιβιώσει αλλιώς» πρόσθεσε σχετικά ο καθηγητής.

Διευκρίνισε, επίσης, πως καμία από τις χώρες της Μέσης Ανατολής, πλην του Ισραήλ, δεν διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο, ενώ επανέλαβε πως στο δόγμα της χώρας αναφέρεται πως, σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση από τις εν λόγω (σ.σ. χώρες), θα χρησιμοποιήσει τα πυρηνικά του όπλα.

Δεδομένης της ολοένα και αυξανόμενης έντασης στη Μέση Ανατολή, τη στιγμή που το Ιράν διαμηνύει μέσω του ΥΠΕΞ να μην γίνει χερσαία επιχείρηση στη Γάζα, αλλά και των προειδοποιήσεων πως είναι «αναπόφευκτη η εξάπλωση του πολέμου», έχει ήδη σημάνει ο συναγερμός για ενδεχόμενη σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν-Χεζμπολάχ-Χαμάς, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στη χρήση πυρηνικών.

 

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.