Ώρα μηδέν στον πόλεμο Ισραήλ- Χαμάς: «Εάν εμπλακεί το Ιράν πάμε σε Γ’ Παγκόσμιο»

Οι ισχυρότεροι στρατοί στον κόσμο: Τι διαφορά έχουν Ελλάδα και Τουρκία

Παγκόσμιος συναγερμός!

Τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή την πολύ δύσκολη κατάσταση στο Ισραήλ και στη Λωρίδα της Γάζας, ακούμε πολλές φορές για τη Χαμάς αλλά και τον διαρκή κίνδυνο να μπει στη σύγκρουση και η Χεζμπολάχ (που θα σημάνει και έμμεση εμπλοκή του ίδιου του Ιράν).

Ήδη Ισραήλ και Χεζμπολάχ ανταλλάζουν πυραυλικά χτυπήματα. Η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για επίθεση με πυραύλους την Τρίτη (10/10) σε περιοχές του Ισραήλ, ανακοινώνοντας πως ήταν «απάντηση» σε ισραηλινές επιθέσεις που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο τριών μελών της στο Kherbet Selm. Επίσης, το Τελ Αβίβ βομβάρδισε την Τετάρτη (11/10), περιοχές στα νότια του Λιβάνου ως «απάντηση» στους πυραύλους της Χεζμπολάχ.

«Η ιστορία μας, τα όπλα μας και οι ρουκέτες μας είναι μαζί σας. Ό,τι έχουμε είναι μαζί σας», είχε δηλώσει απευθυνόμενος στην Χαμάς, μία ημέρα μετά την εισβολή στο Ισραήλ, ο ανώτερος αξιωματούχος της Χεζμπολάχ Χάσεμ Σαφιεντίν.

Και ενώ οι σχέσεις του Ιράν με την Χεζμπολάχ είναι τεταμένες, ο ομότιμος καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας του ΕΚΠΑ, Ιωάννης Μάζης, προειδοποιεί πως σε περίπτωση εμπλοκής της οργάνωσης και κατά συνέπεια εμπλοκής του Ιράν θα γίνει παγκόσμιος πόλεμος!

«Εάν στον πόλεμο που διεξάγεται αυτή τη στιγμή μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς εμπλακεί το Ιράν, τότε πάμε σε Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο», αναφέρει σε συνέντευξή του στην τηλεόραση της «Ζούγκλας» ο κ. Μάζης.

«Kάτι τέτοιο όμως δεν φαίνεται να συμβαίνει σχετικά με την εμπλοκή των Ιρανών. Βέβαια οι Αμερικανοί έχουν κατεβάσει στην περιοχή ισχυρότατες δυνάμεις και αυτό είναι ένα μήνυμα προς το Ιράν. Oι κινήσεις αυτές των Αμερικανών κατά την άποψή μου δείχνουν και τον φόβο για εμπλοκή κι άλλων χωρών στην περιοχή», επισημαίνει.

Πόλεμος στο Ισραήλ: Μπορεί να υπάρξει εκεχειρία;

«Σε αυτόν τον πόλεμο δεν υπάρχει περίπτωση καμίας επιτυχούς διαμεσολάβησης. Ο Νετανιάχου δεν μπορεί να κάνει πίσω και το Ισραήλ θα ισοπεδώσει τα πάντα. Στόχος τους είναι να εξαλείψουν για πάντα τη Χαμάς», συνεχίζει ο κ. Μάζης, απαντώντας σε ερώτημα για το εάν μπορεί να υπάρξει κάποια εκεχειρία.

Ερωτηθείς για ποιο λόγο επέλεξε αυτή την περίοδο να κάνει την επίθεση η Χαμάς, απαντά: «Κατά την άποψή μου μια από τις αιτίες είναι η προσέγγιση του Ισραήλ με τη Σαουδική Αραβία αλλά και η προσέγγιση της Σαουδικής Αραβίας με το Ιράν».

 

 

 

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.