Πόλεμος στο Ισραήλ: Καμία έκπληξη γι’ αυτό που έγινε στην Αμερική… 

Πόλεμος στο Ισραήλ: Καμία έκπληξη γι’ αυτό που έγινε στην Αμερική… 

Όλοι το περίμεναν... 

Οι συγκρούσεις των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων με την Χαμάς συνεχίζονται, με θύματα να είναι οι άμαχοι πολίτες, τόσο στο Ισραήλ όσο και στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου με δηλώσεις του προειδοποίησε πως τα αντίποινα στον πόλεμο από το Ισραήλ θα αλλάξουν για πάντα τον χάρτη στη Μέση Ανατολή.

Πόλεμος στο Ισραήλ: Πώς εισέβαλε η Χαμάς;

Οι εικόνες με μέλη των ταξιαρχιών Αλ Κασάμ της Χαμάς να περνούν τα σύνορα της Γάζας και να μπαίνουν στο Ισραήλ μέσα από τούνελ, ακόμη και με αλεξίπτωτα, έδειξαν πως τα σύνορα είναι «σουρωτήρι» και προκάλεσαν προβληματισμό για τη δράση της Μοσάντ.

Λέγεται ότι είναι πολύ νωρίς για να ρίξει το Τελ Αβίβ το φταίξιμο μόνο σε ένα λάθος της Μοσάντ. Οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν πως πιάστηκε το Ισραήλ… στον ύπνο εξαιτίας του γεγονότος ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις στράφηκαν στη Δυτική Όχθη αλλά και στο γεγονός ότι εντός της χώρας επικρατεί πολιτικό χάος λόγω της απόφασης της κυβέρνησης Νετανιάχου να αλλάξει το δικαστικό σύστημα προς όφελός του.

Όπως αναφέρει το Associated Press, ακόμη ένα γεγονός που έπαιξε ρόλο είναι η απόφαση του Ισραήλ για απόσυρση των στρατευμάτων του από τη Λωρίδα της Γάζας.

Παρά τις ικανότητες του αντιπάλου, η Χαμάς κατάφερε να κρατήσει το σχέδιό της κρυφό. Η μεγάλη επίθεση, που κατά πάσα πιθανότητα χρειάστηκε πολλούς μήνες λεπτομερούς σχεδιασμού και εκπαίδευσης και ενείχε τον συντονισμό μεταξύ πολλών ομάδων, φάνηκε να πέρασε κάτω από τη μύτη της υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ.

Ο Αμίρ Αβίβι, ένας Ισραηλινός στρατηγός εν αποστρατεία, δήλωσε ότι χωρίς τα ερείσματά τους στη Γάζα, οι υπηρεσίες πληροφοριών του Ισραήλ βασίζονταν όλο και περισσότερο στην τεχνολογία για την άντληση πληροφοριών. Σημείωσε πως οι Παλαιστίνιοι της Χαμάς βρήκαν τρόπους να ξεφεύγουν από την επιτήρηση, δίνοντας έτσι στο Ισραήλ μια θολή εικόνα για τους σκοπούς τους.

Πόλεμος: Καμία έκπληξη…

Το Ισραήλ είναι επίσης απασχολημένο και διαιρεμένο από την προσπάθεια του Νετανιάχου να αλλάξει προς όφελός του το νομοθετικό σύστημα.

Ο Νετανιάχου είχε προειδοποιηθεί πολλάκις από την στρατιωτική ηγεσία, καθώς και από πρώην διοικητές των υπηρεσιών πληροφοριών της χώρας, ότι το σχέδιό του απειλούσε τη συνοχή των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας. Και φαίνεται πως είχαν δίκιο αφού δεν έδρασαν…

Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ απέδειξαν αυτό που ήξερε όλος ο κόσμος: Είπαν επισήμως πως ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε προειδοποιηθεί για επίθεση της Χαμάς

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ισχυρής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, το Τελ Αβίβ είχε προειδοποιηθεί από την Αίγυπτο τρεις ημέρες πριν την επίθεση πως θα τη δεχτεί!

«Δεν θέλω να υπεισέλθω πολύ σε απόρρητα θέματα, αλλά δόθηκε μια προειδοποίηση», είπε. «Νομίζω ότι το ερώτημα ήταν σε ποιο επίπεδο», ανέφερε.

Άρα η κυβέρνηση του Ισραήλ γνώριζε αλλά υποτίμησε την απειλή με αποτέλεσμα να εκτελεστούν άμαχοι πολίτες.


Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.