Μέτρα κατά του κορωνοϊού τέλος…

Μέτρα κατά του κορωνοϊού τέλος...

Έρχονται σημαντικές αλλαγές.

Η κατάσταση με τον κορωνοϊό στη χώρα μας είναι πάρα πολύ ξεκάθαρη το τελευταίο διάστημα: παρά το γεγονός πως η πιο ήπια μετάλλαξη Όμικρον έχει επικρατήσει ολοκληρωτικά και βαδίζουμε πλέον στον τελευταίο μήνα του χειμώνα (κάτι που «μεταφράζεται» σε περισσότερο συνωστισμό σε κλειστούς χώρους, φυσικά), ο αριθμός των νεκρών παραμένει εξαιρετικά υψηλός με 100 (και περισσότερους) συμπολίτες μας να χάνουν την ζωή τους κάθε μέρα κατά μέσο όρο.

Στον υψηλότατο αριθμό ημερήσιων θανάτων αλλά και τον αντίστοιχο των διασωληνωμένων «συμβάλλει», φυσικά, και το γεγονός πως ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό του συνολικού πληθυσμού της Ελλάδας παραμένει ανεμβολίαστο, όπως και η ψυχολογική κόπωση του κόσμου που οδηγεί πάρα πολλούς στο να συμπεριφέρονται λες και έχουμε ξεμπερδέψει από την πανδημία.

Ωστόσο, δεν είναι όλα… μαύρα στον τομέα του ιού- όχι. Τις τελευταίες περίπου δύο εβδομάδες παρατηρείται αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, κάτι που θα οδηγήσει σε πτώση των ημερήσιων θανάτων και όσων νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Κάτι που, εξυπακούεται, θα φέρει άρση των μέτρων που ισχύουν σήμερα. 

«Οι περιορισμοί που έχουμε είναι πολύ λίγοι, αλλά ενοχλητικοί», δήλωσε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, δίνοντας ταυτόχρονα το σύνθημα για επικείμενη χαλάρωση των μέτρων: «Με σιγουριά μπορούμε να πούμε ότι μπαίνουμε σε αποκλιμάκωση». 

Μιλώντας στην εκπομπή «Με νέα ματιά» ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε ότι μέσα στην εβδομάδα θα προχωρήσουν σε μερική άρση στην Επιτροπή των Ειδικών του υπουργείου «Ώστε να απαλείψουμε τα μέτρα τελείως όταν οι συνθήκες μας το επιτρέψουν».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος είπε πως σε λίγο καιρό η χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους θα πάψει να είναι υποχρεωτική, αν και οι ευπαθείς ομάδες και οι ανεμβολίαστοι καλό θα ήταν να συνεχίσουν να τη φοράνε.

Μιλώντας για τους ανεμβολίαστους ο κ. Μαγιορκίνης επισήμανε ότι σε ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού «υπάρχει ακόμη αντίσταση στον εμβολιασμό».

Αναφερόμενος, ωστόσο, στους εμβολιασμένους δήλωσε ότι σταδιακά θα πρέπει να αρθούν οι περιορισμοί όσο τον δυνατόν πιο γρήγορα. «Όσον αφορά τους ανεμβολίαστους θα περιμένουμε να δούμε πώς θα κινηθεί η θνητότητα και η αντίστοιχη πίεση στο ΕΣΥ για να δούμε πώς θα μπορέσουμε να αποσύρουμε κάποιους από τους περιορισμούς», σχολίασε σχετικά.

Είναι πασιφανές, λοιπόν, πως δεν αργεί η εποχή που τα μέτρα θ’ αρθούν πλήρως, όπως συμβαίνει σιγά-σιγά στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

 

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.