Αχιλλέας Μπέος: Έγινε αυτό που έπρεπε μετά τις δηλώσεις για τον Κασσελάκη

Αχιλλέας Μπέος: Έγινε αυτό που έπρεπε μετά τις δηλώσεις για τον Κασσελάκη

Μετά το ομοφοβικό παραλήρημα

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε το ομοφοβικό παραλήρημα του Αχιλλέα Μπέου κατά του Στέφανου Κασσελάκη, μετά την εκλογή του στη δημαρχία του Βόλου.

Ο κ. Μπέος είπε χαρακτηριστικά: «Δηλαδή τι θες να πεις εσύ με τα κανάλια που σε προβάλουν; Ότι εμείς οι υπόλοιποι Έλληνες θα υιοθετούμε παιδιά για να παράγουμε π@@@@@ς; Για να μην τρελαθώ. Ρε, αυτή είναι η Ελλάδα;».


Ο Στέφανος Κασσελάκης, λίγο αργότερα σε δηλώσεις αναφέρθηκε στις χυδαίες δηλώσεις του Αχιλλέα Μπέου, λέγοντας πως δεν έχει να σχολιάσει πολλά και πως θα πρέπει πλέον η δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της.


Έγινε αυτό που έπρεπε

Οι δηλώσεις του Αχιλλέα Μπέου προκάλεσαν την παρέμβαση του Αρείου Πάγου. Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδηλίνη, με παραγγελία της προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου ζητά να διερευνηθεί αν η δήλωση του δημάρχου ήταν «πρόσφορη να προκαλέσει διακρίσεις, μίσος και βία κατά ομάδας προσώπων που προσδιορίζονται με βάση το σεξουαλικό προσανατολισμό, και συγκεκριμένα σε βάρος των ομοφυλόφιλων».

Η εισαγγελέας σημειώνει επίσης ότι θα πρέπει να διερευνηθεί κι αν ο κ. Κασσελάκης επιθυμεί να στραφεί ο ίδιος κατά του Δημάρχου για εξύβριση με ρατσιστικά χαρακτηριστικά κ.α.

Συγκεκριμένα, η παραγγελία της κ. Αδηλίνη έχει ως εξής:

«Παρακαλούμε, εν όψει της δήλωσης του Δημάρχου Βόλου, που έλαβε χώρα χθές σε live μετάδοση από τα περισσότερα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, με το εξής περιεχόμενο: «Δηλαδή κύριε Κασελάκη θα μεγαλώνουμε κορίτσια για να παράγουμε πούστηδες; Αυτή είναι η Ελλάδα, αυτή είναι η πατρίδα του; Αφήστε με μόνο μου. Σε καμία περίπτωση δεν θα είστε πρότυπο ρε», να ερευνήσετε τυχόν διάπραξη της αξιόποινης πράξης του άρθρου 1 παρ.1 του ν. 4285/2014.

Θα πρέπει, εκτός των άλλων, να ληφθεί υπόψη ότι η πιο πάνω δήλωση του εν λόγω Δημάρχου, ερμηνευόμενη ως ενιαίο νοηματικό σύνολο, σύμφωνα και με τη νομολογία του ΕΔΔΑ, στοχοποιεί προσδιορίζοντας με απόλυτα διακριτό τρόπο τα άτομα που ανήκουν στην ομάδα των ομοφυλοφίλων, στα άτομα δε αυτά με τον συγκεκριμένο σεξουαλικό προσανατολισμό αρνείται ο ανωτέρω το δικαίωμα να υπάρχουν στην κοινωνία, να συμμετέχουν, να ενεργούν και να εκφράζουν τις αντιλήψεις και επιδιώξεις τους στην κοινωνική ζωή.

Συνεπώς, η συγκεκριμένη συμπεριφορά του μπορεί να υποκινήσει μίσος κατά των ομοφυλόφιλων, καθώς η ένταση του λόγου του και μάλιστα δημόσιου, λαμβανομένης υπόψη και της ιδιότητας του Δημάρχου, μπορεί να θεωρηθεί ως πρόσφορη να προκαλέσει στο μέσο άνθρωπο έντονα συναισθήματα απέχθειας, αποστροφής, χαιρεκακίας, αντεκδίκησης και ιδιαίτερης εχθρότητας κατά της ανωτέρω ομάδας προσώπων, τα δε συναισθήματα αυτά είναι αντικειμενικά δυνατόν να προκαλέσουν κίνδυνο τέλεσης πράξεων βίας κατά της συγκεκριμένης ομάδας ή των μελών της, διασαλεύοντας την ειρηνική και ομαλή κοινωνική συμβίωση και τα ατομικά δικαιώματά τους.

Με άλλα λόγια πρέπει να διερευνηθεί αν η ως άνω δήλωση του Δημάρχου ήταν πρόσφορη να προκαλέσει διακρίσεις, μίσος και βία κατά ομάδας προσώπων που προσδιορίζονται με βάση το σεξουαλικό προσανατολισμό, και συγκεκριμένα σε βάρος των ομοφυλόφιλων (βλ. και ΑΠ 858/2020).

Σε κάθε περίπτωση, να διερευνηθεί αν ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, επιθυμεί να υποβάλει έγκληση κατά του ως άνω Δημάρχου για εξύβριση με ρατσιστικά χαρακτηριστικά κλπ».


Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.