Τα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό
Πέρασαν τρεις μήνες από τις βουλευτικές εκλογές και 15 ημέρες μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ και από τις αυτοδιοικητικές εκλογές επιβεβαιώθηκε το αμετάβλητο του πολιτικού σκηνικού.
Παρά τις δύσκολες πρώτες 100 ημέρες για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη (πυρκαγιές, πλημμύρες), η ΝΔ διατηρεί την ισχυρή της παρουσία, ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει σημάδια κατάρρευσης στα ποσοστά του, ενώ το ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι διατηρεί τις δυνάμεις του.
Αυτή η εικόνα αποτυπώνεται από τις Περιφέρειες, οι οποίες προσφέρονται για πιο «εύληπτα» πολιτικά συμπεράσματα: Η ΝΔ κέρδισε 7 από τις 13 περιφέρειες, από τον α’ γύρο, και μάλιστα με ποσοστά μεγαλύτερα από εκείνα που είχε πετύχει στις αντίστοιχες περιοχές στις εθνικές εκλογές, κάνοντας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να τονίσει ότι «οι πολίτες επαναβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη τους στη Νέα Δημοκρατία». Στις 6 υπόλοιπες προηγούνται οι υποψήφιοι με χρίσμα ΝΔ, ενώ εάν δεν υπήρχαν οι «γαλάζιοι αντάρτες» η ΝΔ φαίνεται ότι θα πετύχαινε τον στόχο για 13 στις 13 περιφέρειες, που είχε θέσει εξαρχής ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σε επτά Περιφέρειες που οι υποψήφιοι της ΝΔ φαίνεται ότι κερδίζουν τις εκλογές από τον πρώτο γύρο τα ποσοστά είναι υψηλότερα συγκριτικά με τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Ιουνίου.
Στην Κεντρική Μακεδονία, με την ενσωμάτωση στο 71,79%, ο Απόστολος Τζιτζικώστας φαίνεται ότι συγκεντρώνει ποσοστό 60,01%, ενώ στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου το ποσοστό της ΝΔ ανήλθε σε 39,57%.
Στην Ηπειρο, ο Αλέξανδρος Καχριμάνης επανεκλέγεται με ποσοστό 54,95%, με την ενσωμάτωση στο 75,59%, ενώ η ΝΔ στις βουλευτικές εκλογές, κατά μέσο όρο, στους νομούς Αρτας-Θεσπρωτίας-Ιωαννίνων-Πρεβέζης, που απαρτίζουν την Περιφέρεια, είχε λάβει μεσοσταθμικά 40,28%.
Στη Δυτική Ελλάδα, ο Νεκτάριος Φαρμάκης επανεκλέγεται με το σαρωτικό 58,44% (με την ενσωμάτωση στο 69,01%), ενώ η ΝΔ στους νομούς Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας και Αχαΐας μεσοσταθμικά στις βουλευτικές εκλογές είχε λάβει 36,9%.
Στη Στερεά Ελλάδα, ο Φάνης Σπανός επανεκλέγεται με 48,68% (ενσωμάτωση στο 70,29%), ενώ η ΝΔ μεσοσταθμικά είχε λάβει 40,98%.
Στην Αττική, ο Νίκος Χαρδαλιάς εκλέγεται περιφερειάρχης με ποσοστό 46,54% (η ενσωμάτωση στο 79,87%), ενώ η ΝΔ στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου είχε λάβει 42,3%.
Στο Νότιο Αιγαίο εκλέγεται με το σαρωτικό 66,66% (με την ενσωμάτωση στο 71,90%) ο Γιώργος Χατζημάρκος, με τη ΝΔ στις περιφέρειες Κυκλάδων και Δωδεκανήσου να έχει λάβει στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές μεσοσταθμικά 46,82%.
Στην Κρήτη, ο Σταύρος Αρναουτάκης επανεκλέγεται με το σαρωτικό 78,25% (με την ενσωμάτωση στο 67,41%). Η ΝΔ μεσοσταθμικά στους 4 νομούς της Κρήτης είχε λάβει στις περασμένες βουλευτικές εκλογές 38,02%.
Ο Στέφανος Κασσελάκης και οι αυτοδιοικητικές εκλογές
Τα ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές μεταφράστηκαν από κάποιους ως αποτυχία του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος παρά το γεγονός ότι φαίνεται να έχει δυναμική, δεν έπεισε πολίτες να επιλέξουν υποψηφίους της Κουμουνδούρου.
Ωστόσο, μέσα σε μόλις 15 ημέρες ο Στέφανος Κασσελάκης και οποιοσδήποτε άλλος να ήταν στη θέση του, δεν μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες στο πολιτικό σκηνικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και καιρό φαίνεται πως έχει χάσει δυνάμεις, γεγονός που αποτυπώθηκε στις εθνικές εκλογές με τον πλέον περίτρανο τρόπο, αφού έχασε με περίπου 20 μονάδες διαφορά από τη ΝΔ.
Η χαώδης διαφορά με τη ΝΔ θέλει χρόνο για να μειωθεί, εάν και εφόσον ο Στέφανος Κασσελάκης τα καταφέρει και όχι μόνο 15 ημέρες…
Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.