Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέο unfair από τις ΗΠΑ… 

Μυρίζει μπαρούτι: Μπλόκο από την Ουκρανία στην είσοδο στη χώρα σε κάθε Ρώσο ηλικίας 16 έως 60 ετών

Κρίση στην Ουκρανία

20 μήνες συμπληρώνονται από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και η σύρραξη δεν φαίνεται πως θα τελειώσει σύντομα. Ενώ πρόκειται για ένα θέμα που δεν απασχολεί ιδιαίτερα την ελληνική κοινή γνώμη, οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές και παίκτες «κλειδιά» φαίνεται να αλλάζουν στάση.

Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ μπλόκαραν μέσα από Ρεπουμπλικανούς ένα νέο πακέτο βοήθειας, σε συνέχεια της έκθεσης που έκανε λόγω για εκτεταμένη διαφθορά στην Ουκρανία και ακαταλληλότητα του Βολοντίμιρ Ζελένσκι για να την αντιμετωπίσει.

Μάλιστα, κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ στέλνουν μήνυμα στις ΗΠΑ: «Σας χρειαζόμαστε για να βοηθήσετε το Κίεβο να αντέξει απέναντι στη Ρωσία».

Ο Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να επωμιστεί μόνη της όλο το βάρος της εξωτερικής υποστήριξης προς την Ουκρανία: «Η Ευρώπη δεν μπορεί να καλύψει το κενό των ΗΠΑ», δήλωσε στους δημοσιογράφους λίγες ημέρες μετά την άρνηση των Ρεπουμπλικάνων του Κογκρέσου να εγκρίνουν ένα προσωρινό μέτρο χρηματοδότησης για το Κίεβο.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν η οποία υπογράμμισε πως η ΕΕ σχεδιάζει να εγκρίνει 50 δισεκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη της Ουκρανίας τους επόμενους μήνες, αλλά σχολίασε πως η βοήθεια της Ουάσινγκτον παραμένει ζωτικής σημασίας.

«Είμαι πολύ σίγουρη για τη στήριξη της Ουκρανίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε η ίδια, προσθέτοντας ότι αυτό που παραμένει ασαφές είναι το χρονοδιάγραμμα για το πότε θα φτάσει η στήριξη.

Ο Σαρλ Μισέλ, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επανέλαβε την άποψη αυτή, λέγοντας ότι άκουσε την «προσωπική δέσμευση» του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για τη συνέχιση της υποστήριξης προς το Κίεβο.

Κρίση χρηματοδότησης στην Ουκρανία

Σχεδόν 600 ημέρες μετά την έναρξη της μάχης της για να αποκρούσει την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας, η Ουκρανία αντιμετωπίζει μια κρίση χρηματοδότησης λόγω καθυστερήσεων στην προγραμματισμένη βοήθεια από τις ΗΠΑ και εν μέσω αβεβαιότητας σχετικά με το πότε ακριβώς θα παραδοθεί το επόμενο μεγάλο πακέτο βοήθειας της Ευρώπης.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.