Πώς η τεχνολογία μεταμορφώνει τον αθλητισμό

Θρήνος στον ελληνικό αθλητισμό: «Έφυγε» ξαφνικά πρώην μπασκετμπολίστας

Οι εκφάνσεις που μπορεί η τεχνολογία να αναβαθμίσει την εμπειρία μας είναι πολλές και σημαντικές.

Η τεχνολογία είναι μέρος της ζωής μας, την οποία έχει αλλάξει άρδην τα τελευταία χρόνια. Αυτό έχει καταφέρει να το κάνει και στον τρόπο που λειτουργεί ο αθλητισμός, αλλά και τον αντιλαμβανόμαστε. Οι αλλαγές είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που συλλαμβάνει ο κοινός νους, ενώ -κατά κοινή ομολογία- είναι για καλό.

Σε κάθε περίπτωση, οι εκφάνσεις που μπορεί η τεχνολογία να αναβαθμίσει την εμπειρία μας είναι πολλές και σημαντικές. Ας δούμε μερικές από εκείνες που ξεχωρίζουν.

Τήρηση των κανόνων

Η τεχνολογία έχει καταφέρει να βοηθήσει τις ομοσπονδίες να κάνουν σημαντικά βήματα προς την θεμελίωση της αξιοπιστίας των αθλημάτων. Πλέον, μπορούμε να δούμε παρεμβάσεις της τεχνολογίας στα περισσότερα αθλήματα. Αυτές οι παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν με αρκετούς τρόπους, ώστε να εξασφαλίζεται, ότι τηρούνται οι κανονισμοί. Παράλληλα, εξακριβώνονται και οι πραγματικές επιδόσεις των αθλητών, αφού η τεχνολογία είναι ένας αντικειμενικός κριτής.

Μόνο τυχαίο δεν είναι που βλέπουμε υπεραθλητές να πρωταγωνιστούν σε πλήθος αθλημάτων, καταρρίπτοντας ρεκόρ που κρατούσαν δεκαετίες. Η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει πολύ τους αθλητές να φτάσουν στο μέγιστο της απόδοσής τους, πάντα, βεβαίως, με νόμιμα μέσα. Αυτό μπορεί να γίνει με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα παρέμβασης της τεχνολογίας στα σπορ είναι φυσικά το VAR και το Goal Line Technology στο ποδόσφαιρο, όπου διαιτητές παρακολουθούν replay των φάσεων σε ζωντανή μετάδοση και ενημερώνουν τον διαιτητή για τις σωστές αποφάσεις που πρέπει να πάρει. Μπορείτε ακόμα και να ποντάρετε για τη χρήση του VAR στην online στοιχηματική εταιρεία Stoiximan και άλλους παρόχους.

Αντίστοιχες επιλογές υπάρχουν με replay και στο μπάσκετ, ενώ πολλοί αισθητήρες είναι πλέον απαραίτητη και στα αθλήματα μετρήσεων, αλλά και εργαλεία τύπου photo finish.

Στατιστικές αναλύσεις

Συχνά, πλέον, συναντάμε ακόμα και στους αγώνες ποδοσφαίρου μέλη της προπονητικής ομάδας να κάθονται στον πάγκο με τάμπλετ και υπολογιστές στα χέρια. Αυτό συμβαίνει, επειδή ακόμα και τη στιγμή του αγώνα μπορούν να εκμεταλλευτούν τεχνολογικές μετρήσεις και να βγάλουν χρήσιμα συμπεράσματα σχετικά με τον αγώνα. Έτσι, μπορούν να προτείνουν διορθωτικές κινήσεις, αλλά και τρόπους να εκμεταλλευτεί η ομάδα τις αδυναμίες του αντιπάλου. Σε μεγάλο βαθμό μας θυμίσει το βιντεοπαιχνίδι “Football Manager”, όμως όλα δείχνουν, ότι πρόκειται για μία νέα πραγματικότητα, τουλάχιστον για τους κορυφαίους συλλόγους, που δεν μπορούν να αφήσουν τίποτα στην τύχη.

Συμπληρώματα διατροφής

Έχει αποδειχθεί, ότι ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να φτάσει σε εντυπωσιακά σημεία με την κατάλληλη προετοιμασία του σώματος. Υπάρχουν αρμόδιοι επιστήμονες, διατροφολόγοι και γυμναστές, που έχουν εξειδίκευση στην διατροφή με βάση τις ανάγκες του κάθε αθλητή. Αυτό μπορεί να αφορά από το κάθε άθλημα ξεχωριστά, μέχρι τη βελτίωση μίας συγκεκριμένης κίνησης στο σπορ. Υπάρχουν εξειδικευμένες προτάσεις διατροφής, χωρίς να χρειάζεται να γίνει λήψη παράνομων ουσιών, που ούτως ή άλλιως υπόκεινται σε σοβαρές ποινές από το νόμο. Σε κάθε περίπτωση, έχει αποδειχθεί πως η επιστημονική ανάλυση της διατροφής των αθλητών με μετρήσεις και τεχνολογικά μέσα είναι ικανή να αλλάξει τα δεδομένα.

Τηλεοπτικές μεταδόσεις

Μερικές δεκαετίες πριν, οι άνθρωποι σύρρεαν σε γνωστούς και φίλους, που είχαν τηλεοράσεις στα σπίτια τους και μπορούσαν να παρακολουθήσουν τους αγώνες που τους ενδιέφεραν. Όταν οι τηλεοράσεις μπήκαν στα σπίτια όλου του κόσμου, το ρόλο των φίλων πήραν πολλά καταστήματα, καφετέριες και εστιατόρια, όπου προσφέρονταν μεταδόσεις αγώνων από ακριβά συνδρομητικά κανάλια. Πλέον, όχι μόνο οι τιμές είναι πολύ ανταγωνιστικές και μπορεί κάποιος να έχει με πολύ χαμηλό κόστος υπηρεσίες για να παρακολουθεί αθλητικά στον καναπέ του, αλλά και οι μεταδόσεις πλησιάζουν την τελειότητα.

Μπορείτε να δείτε αθλητικά παιχνίδια ακόμα και μέσω διαδικτύου. Δείτε άρθρα και λεπτομέρειες για τη Stoiximan και την υπηρεσία live streaming που προσφέρει για ποδόσφαιρο και άλλα αθλήματα.

Όσο περνούν τα χρόνια, βλέπουμε να εντάσσονται στο παιχνίδι εντυπωσιακά γραφικά και αναλύσεις που μας ενημερώνουν για τις τακτικές των ομάδων. Επίσης, μπορούμε να δούμε στατιστικά, αλλά και να αποκτήσουμε πρόσβαση σε διαδραστικά στοιχεία κατά τη διάρκεια του αγώνα. Με τη λήξη των αθλητικών γεγονότων, μπορούμε εύκολα να δούμε τις καλύτερες στιγμές ή και όλο το γεγονος σε επανάληψη.

Γενικότερα, οι αθλητικές εκδηλώσεις έχουν έρθει στα μέτρα του κόσμου, ώστε να μπορεί να έχει μία συνολική και πλήρη εμπειρία από το σπίτι του.

Social Media και αθλητές-star

Τα social media έχουν αλλάξει τον τρόπο που πολλοί άνθρωποι προσδιορίζουν τον ίδιο τους τον εαυτό, αλλά και την κοινωνία. Ο αθλητισμός δεν θα μπορούσε να μείνει έξω από αυτή την τάση, με τη μεγάλη πλειοψηφία των πρωταγωνιστών του αθλήματος να είναι δραστήριοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με εκατομμύρια ακόλουθους.

Βεβαίως, αυτό έχει τα δικά του αποτελέσματα και συνέπειες, που για κάποιους είναι ευεργετικά, όμως μπορούν να επηρεάσουν άλλους και να μην τους επιστρέψουν την ιδανική απόδοση στο σπορ τους. Τα social media, γενικότερα, δημιουργούν ένα διαφορετικό lifestyle για τους ποδοσφαιριστές. Γίνονται πιο εύκολα γνωστοί και αποκτούν επαφή με το κοινό, ενώ μπορούν να εκμεταλλευτούν κι εμπορικά τη φήμη τους με διαφημίσεις και όχι μόνο.

Η έντονη δράση στα social media αφορά και τις ίδιες τις ομάδες, οι οποίες έχουν βρει έναν ιδανικό τρόπο να είναι κοντά με το κοινό τους. Δημιουργείται μία σχέση ομάδας-φιλάθλων, ενώ με καλό μάρκετινγκ, το προϊόν του εκάστοτε αθλήματος μπορεί να αναβαθμιστεί σε σημαντικό βαθμό μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.