Πόλεμος στην Ουκρανία: Μόλις έγινε η κίνηση που αλλάζει τα πάντα…

Μυρίζει μπαρούτι: Μπλόκο από την Ουκρανία στην είσοδο στη χώρα σε κάθε Ρώσο ηλικίας 16 έως 60 ετών

Ραγδαίες εξελίξεις

Μπορεί ο πόλεμος στην Ουκρανία να μην βρίσκεται στο προσκήνιο των ειδησεογραφικών πρακτορείων της Δύσης, όμως οι εξελίξεις τρέχουν και μάλιστα με ταχύτητα.

Το κόμμα SMER-DS του πρώην πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο, κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές στη Σλοβακία, κάτι που σημαίνει την απώλεια ενός ακόμα συμμάχου της Ουκρανίας και του δυτικού μπλοκ (και μάλιστα ενός συμμάχου που ανήκει στο ΝΑΤΟ), σε μια κρίσιμη στιγμή όπου η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει βαλτώσει και εκφυλιστεί σε μια κατάσταση που θυμίζει ανατριχιαστικά τα χαρακώματα του πρώτου παγκοσμίου πολέμου.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτωρ Ορμπάν, ήταν από τους πρώτους που συνεχάρη τον Ρόμπερτ Φίτσο για τη νίκη του, του οποίου η κυβέρνηση είναι βέβαιο πως θα αλλάξει ρότα σε σχέση με την προηγούμενη, φιλοευρωπαική και προσκείμενη στο ΝΑΤΟ, και φυσικά η βοήθεια που θα λαμβάνει η Ουκρανία από τη Σλοβακία θα έχει αποκλειστικά ανθρωπιστικό χαρακτήρα.

Η Σλοβακία, ένα ανατολικοευρωπαϊκό κράτος περίπου 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων, πήγε στις κάλπες για να εκλέξει τον πέμπτο πρωθυπουργό της μέσα σε τέσσερα χρόνια, αφού είχε δει μια σειρά από ασταθείς κυβερνήσεις συνασπισμού.

Μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του SMER θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για την περιοχή, καθώς η Σλοβακία που είναι μέλος τόσο του ΝΑΤΟ όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήταν μεταξύ της χούφτας των ευρωπαϊκών χωρών που πίεζαν για σκληρές κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας ενώ έχει δωρίσει μεγάλο όγκο στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία.

Αυτό πιθανότατα θα αλλάξει υπό τον Φίτσο, ο οποίος κατηγόρησε τους «Ουκρανούς ναζί και φασίστες» που προκάλεσαν τον πρόεδρο της Ρωσίας να ξεκινήσει την εισβολή, επαναλαμβάνοντας την αφήγηση που χρησιμοποίησε ο Βλαντιμίρ Πούτιν για να δικαιολογήσει την εισβολή του.

Όσο ήταν στην αντιπολίτευση, ο Φίτσο έγινε στενός σύμμαχος του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, ιδίως όταν επρόκειτο για κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Υπάρχουν εικασίες ότι, αν επιστρέψει στην εξουσία, ο Φίτσο και ο Όρμπαν θα μπορούσαν να συμμαχήσουν και να δημιουργήσουν εμπόδια για τις Βρυξέλλες. Επιπρόσθετα εάν το κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη της Πολωνίας καταφέρει να κερδίσει μια τρίτη θητεία στις πολωνικές βουλευτικές εκλογές τον επόμενο μήνα, αυτό το μπλοκ των ταραχοποιών της ΕΕ θα μπορούσε να γίνει ακόμη πιο ισχυρό.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.