Υπάρχει μια νέα παραλλαγή του κορωνοϊού που προκαλεί κύμα κρουσμάτων καθώς μπαίνουμε στο χειμώνα.
Οι φόβοι γύρω από την μετάλλαξη Pirola, ή BA.2.86, ώθησαν τους Βρετανούς να επισπεύσουν τους εμβολιασμούς αυτό το φθινόπωρο, καθώς θα καταλάβουν πόσο επικίνδυνο είναι πραγματικά.
Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ήδη προσβληθεί από το μικρόβιο, με τους Βρετανούς να έχουν υψηλό επίπεδο προστασίας λόγω της τεράστιας διάδοσης του εμβολίου.
Τι συμβαίνει με την μετάλλαξη Pirola;
O Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, καθηγητής πνευμονολογίας και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αναφέρθηκε στον κορωνοϊό αλλά και τα νέα δεδομένα με την Pirola.
«Τα πραγματικά δεδομένα είναι στο εάν έχουμε βαριά ασθενείς. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η βαριά νόσος. Δεν μας ενδιαφέρουν αυτοί που βρίσκονται θετικοί, γιατί όταν κάνουμε πολλά τεστ θα βρούμε και θετικούς στη νόσο. Επίσης, η κατανάλωση αντιϊκών φαρμάκων είναι μια πληροφορία αλλά είναι φάρμακα που έχουν ενδείξεις για τους ανθρώπους που είναι ευάλωτοι, που είναι πάνω από κάποια ηλικία και επομένως καλώς χρησιμοποιούνται. Θα σας έλεγα επομένως ότι εδώ και 2,5 χρόνια, μιλάμε για παραλλαγές που είναι στον αστερισμό της Όμικρον όλες, άρα κάνουν τον ιό περισσότερο μεταδοτικό και λιγότερο θανατηφόρο», ανέφερε.
«Για να σας πω σε πραγματικά δεδομένα από αυτά που βλέπω κάθε μέρα στο νοσοκομείο, εμείς νοσηλεύουμε εδώ και περίπου δύο χρόνια, από τότε που μπήκε στη ζωή μας η Όμικρον, ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, ο μέσος όρος ηλικίας είναι περίπου 85 ετών και οι οποίοι έχουν συνοσηρότητες και είναι κατά κανόνα ένας, δύο, τρεις κάθε φορά. Δηλαδή αν κάνετε μια σύγκριση με τα μεγάλα πανδημικά κύματα, είχαμε 70…100 αρρώστους, νέους ανθρώπους χοντρούληδες. Άρα λοιπόν, η καλή Όμικρον, έκανε τον ιό περισσότερο μεταδοτικό όπως περιμέναμε και λιγότερο θανατηφόρο. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Τώρα η Pirola και όλα αυτά νομίζω είναι απλώς για να λέμε κάτι», επεσήμανε.
Ο καθηγητής Γουργουλιάνης ανέφερε πως κατανοεί την αγωνία του κόσμου «προσπαθώ να καταλάβω την αγωνία των συναδέλφων μου αλλά ξέρετε ο κορωνοϊός και πέρυσι δεν ήταν το κύριο πρόβλημα στα νοσοκομεία μας από τις λοιμώξεις. Όπως σας είπα αυτή τη μελέτη που έγινε με γρήγορα τεστ που επιβεβαιώθηκαν με PCR ήταν η γρίπη! Δεν ήταν ο κορωνοϊός! Δηλαδή αν μου λέγατε τώρα τι να κάνετε σε κανένα μήνα θα σας έλεγα να εμβολιαστείτε για τη γρίπη. Παρακολουθούμε τις λοιμώξεις, θα έχουμε και τα εφετινά δεδομένα, αλλά αν χρησιμοποιούμε σαν πηγή την προηγούμενη χρονιά, τα πράγματα έχουν ακριβώς όπως σας είπα. Οι υπερήλικες με συνοσηρότητες προφανώς πρέπει να κάνουν και το εμβόλιο για τον κορωνοϊό».
«Αλλά αυτοί. Το λέω γιατί ξαναγίνεται μια κουβέντα για μαζικούς εμβολιασμούς. Δεν κάναμε πέρυσι μαζικό εμβολιασμό. Και από ό,τι φαίνεται με τα δεδομένα που σας είπα δικαιολογημένα δεν κάναμε μαζικό εμβολιασμό! Τα νοσοκομεία δεν είχαν βαριά πάσχοντες και ο κορωνοϊός δεν ήταν πρωταγωνιστής. Άρα κάπως έτσι θα είναι και εφέτος, μπορεί και πιο ήπια για τον κορωνοϊό. Τα αντιϊκά φάρμακα προφανώς και καταναλώνονται. Δηλαδή και εγώ στους δικούς μου ανθρώπους που είναι μεγάλης ηλικίας και νοσούν, αυτό μπορώ να τους προσφέρω και αυτό κάνω! Αυτά τα χρόνια, στις 3000 ασθενείς που νοσηλεύσαμε με κορωνοϊό στο νοσοκομείο μας, εμείς νοσηλεύουμε τους νέους ενήλικες. Από 14 ετών και πάνω θυμάμαι μόνο ΕΝΑ παιδί 17 ετών που νοσηλεύσαμε. Άρα η γρίπη ας πούμε ότι προκαλεί κάποιο “κίνδυνο” στα παιδιά αλλά ο κορωνοϊός φάνηκε τώρα που είμαστε αρκετά έμπειροι, ειδικά με αυτή την πορεία που έχει πάρει ότι είναι νόσος μεγάλης ηλικίας, της τρίτης ηλικίας ή και της τέταρτης ηλικίας», τόνισε.