Τελικά για πόσο καιρό μας προστατεύει η τρίτη δόση;

Τελικά για πόσο καιρό μας προστατεύει η τρίτη δόση;

Στην τέταρτη δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού αναφέρθηκε, η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Όπως ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου, υπάρχει σκεπτικισμός των ειδικών αναφορικά με τις επαναλαμβανόμενες δόσεις εμβολίου. Η καθηγήτρια ανέφερε ότι αυτές δεν αποτελούν βιώσιμη στρατηγική και θα πρέπει να βρεθεί ένα εμβόλιο που θα σταματά την μετάδοση του ιού.

Η Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στη μετάλλαξη Όμικρον, τα εμβόλια και τις μέχρι στιγμής έρευνες. Σύμφωνα με την ίδια, οι επαναλαμβανόμενοι εμβολιασμοί, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, «δεν αποτελούν λύση. Το μεγάλο στοίχημα είναι να υπάρξουν εμβόλια που σταματούν τη μετάδοση του ιού». Η ίδια εξήγησε ότι, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η αύξηση δόσεων στα υπάρχοντα εμβόλια δεν είναι ικανή να σταματήσει τα νέα στελέχη του ιού.

«Αυτό που μας έχει απογοητεύσει είναι ότι δεν μπορεί το εμβόλιο να χτίσει το τείχος της ανοσίας και να σταματήσει την μετάδοση. Ενώ το εμβόλιο σύμφωνα με την έρευνα είναι αποτελεσματικό και μπορεί να προστατεύσει τον οργανισμό από τον ιό», είπε η κα Θεοδωρίδου.
«Ως προς τη θνητότητα, η τρίτη δόση του εμβολίου προστατεύει κατά 95% μετά από δύο εβδομάδες από τη χορήγησή της», σημείωσε. Σύμφωνα με την κυρία Θεοδωρίδου, το αντίστοιχο ποσοστό με δύο δόσεις του εμβολίου ανέρχεται σε 59%.

Τι ισχύει με την τρίτη δόση
«Η αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης του εμβολίου είναι της τάξεως του 50% σε ό,τι αφορά τη νόσο, κριτήριο χαρακτηρισμού ενός εμβολίου ως αποτελεσματικό για τον FDA. Σκεπτικοί είναι οι επιστήμονες για το ενδεχόμενο χορήγησης τέταρτης δόσης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.