Μετά από μια διετία κατά την οποία το να πει κανείς πως ο κόσμος σταμάτησε να γυρίζει και έπεσε ένα γενικότερο… pause στον πλανήτη λόγω της πανδημίας, τα πράγματα «διορθώθηκαν» και πλέον έχει επέλθει η πολυθρήλητη κανονικότητα.
Βέβαια, το γεγονός αυτό δεν σημαίνει πως ο κορωνοϊός εξαφανίστηκε από προσώπου γης ως δια μαγείας- όχι. Συνεχίζει να «κυκλοφορεί» στην κοινωνία και να προσβάλλει πολύ κόσμο σε σταθερή βάση.
Σύμφωνα με τη Daily Mail γνωστή επιστημονικά ως BA.2.86, η παραλλαγή, ένα νέο παρακλάδι της Όμικρον, προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς λόγω 35 μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη ακίδα, το τμήμα του ιού στο οποίο στοχεύουν τα εμβόλια κατά της covid-19. Αρκετές από τις μεταλλάξεις της Pirola έχουν άγνωστες λειτουργίες, αλλά άλλες πιστεύεται ότι βοηθούν τον ιό να αποφύγει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Πώς μπορεί κανείς να καταλάβει ότι νοσεί, όμως πριν καν κάνει τεστ;
Το δύο βασικά συμπτώματα που «φωνάζουν» πως έχετε κολλήσει τη μετάλλαξη Pirola είναι η έντονη καταρροή και το παρατεταμένο φτέρνισμα. Πέραν αυτών των δύο που παρουσιάζονται πρώτα, υπάρχει και ο πονοκέφαλος με την κόπωση, καθώς επίσης και ο πονόλαιμος με τον πυρετό αλλά και τον έντονο βήχα.
Αν παρουσιάζετε κυρίως τα δύο πρώτα, τότε καλό θα ήταν να κάνετε ένα τεστ προκειμένου να βεβαιωθείτε ότι νοσείτε (ή ότι πρόκειται για μια «απλή» γρίπη, σε περίπτωση που βγείτε αρνητικοί) και να πράξετε, από κει και πέρα, τα δέοντα μέχρις ότου να μη μεταδίδετε άλλο τον ιό.