Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Μη αναστρέψιμο το αποτέλεσμα…

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Μη αναστρέψιμο το αποτέλεσμα…

Έφη Αχτσιόγλου και Στέφανος Κασσελάκης είναι τα φαβορί ​​​​​​​

Λίγες ώρες απομένουν μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες στον ΣΥΡΙΖΑ και οι εκτιμήσεις για τον επόμενο πρόεδρο δίνουν και παίρνουν.

Έφη Αχτσιόγλου και Στέφανος Κασσελάκης είναι τα φαβορί που… κονταροχτυπιούνται αλλά φαίνεται πως το αποτέλεσμα έχει κριθεί.

Στη δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε από την Metron Analysis, προέκυψαν ενδιαφέρονται στοιχεία που δείχνουν ότι ενδέχεται να βρεθούμε μπροστά σε εκπλήξεις…

Συγκεκριμένα, όσοι λένε πως θα πάνε να ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές δίνουν το προβάδισμα στον Στέφανο Κασσελάκη.

Μάλιστα, στο ερώτημα «ποιος μπορεί να κερδίσει μελλοντικά τον Μητσοτάκη και να ανανεώσει το κόμμα», προβάδισμα έχει και πάλι ο Κασσελάκης, τόσο σε αυτούς που δηλώνουν πως θα πάνε να ψηφίσουν όσο και σε αυτούς που δήλωσαν ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ.

Όμως το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών φαίνεται πως δεν έχει ανατραπεί. Συγκεκριμένα, από τη δημοσκόπηση προέκυψε πως στο γενικό σύνολο, έχει προβάδισμα η Έφη Αχτσιόγλου για να γίνει πρόεδρος.

Όσο για τον δεύτερο γύρο, η μονομαχία (πρόκειται για πραγματικό ντέρμπι), έστω και οριακά φαίνεται πως κλείνει προς τον Κασσελάκη που συγκεντρώνει τις προτιμήσεις με 45%, έναντι Αχτσιόγλου 44%.


Τι «βλέπει» ο Φαναράς της Metron Analysis

«Το μόνο που μπορώ να πω με σχετική βεβαιότητα, είναι ότι φαίνεται ότι δεν θα κλείσει αυτή η αναμέτρηση την Κυριακή, ότι κατά πάσα πιθανότητα θα έχουμε και δεύτερο γύρο και σε αυτόν το δεύτερο γύρο μοιάζουν να είναι οι βασικοί διεκδικητές αυτοί οι δύο, η κ. Αχτσιόγλου και ο κ. Κασσελάκης». Αυτή την εκτίμηση εξέφρασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metron Analysis, Στράτος Φαναράς, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8.

Ερωτηθείς για τη δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε και εμφανίζει τον κ. Κασσελάκη να προηγείται κατά 8 μονάδες, ο κ. Φαναράς διευκρίνισε πως «το 8 μονάδες μπροστά είναι σε μια ερώτηση προτίμησης για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ και σε ένα κοινό το οποίο δηλώνει ότι πιθανόν να πάει να ψηφίσει. Όλα αυτά έχουν μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας».

«Το μόνο σίγουρο είναι ότι το σαφές προβάδισμα που έχει η κ. Αχτσιόγλου στο σύνολο του εκλογικού σώματος, τόσο σε δημοτικότητα όσο και σε εικόνα, σταδιακά, όσο πηγαίνουμε προς ένα σκληρό πυρήνα ο οποίος σκέφτεται να πάει να ψηφίσει στην εκλογική διαδικασία της Κυριακής, μειώνεται υπέρ του κ. Κασσελάκη και εξισορροπείται ή και σε ορισμένα σημεία περνάει μπροστά ο κύριος Κασσελάκης και βασικά σε ένα, το οποίο είναι ότι σε αυτούς που σκέφτονται να πάνε να ψηφίσουν του δίνεται ένα πρόκριμα ως ικανότερο να αντιμετωπίσει και να κερδίσει στο μέλλον τον κ. Μητσοτάκη» προσέθεσε ο κ. Φαναράς.

«Από εκεί και πέρα, επειδή ακριβώς δεν έχουμε ένα σταθερό εκλογικό σώμα, δεν μπορούμε να μετρήσουμε και πρόθεση ψήφου. Είναι παρεμφερές το μέγεθος της προτίμησης, αλλά δεν πρέπει να το ταυτίσουμε με την πρόθεση ψήφου. Και εξάλλου μπορεί όλη αυτή η εικόνα και αυτή η αποτύπωση να κινητοποιήσει διαφορετικές δυνάμεις την Κυριακή στην κάλπη, άρα ας είμαστε επιφυλακτικοί» συμπλήρωσε.

Ως προς το πώς μπορεί να εξελιχθεί ο δεύτερος γύρος, ο κ. Φαναράς τόνισε πως «είναι τόσο οριακό το αποτέλεσμα της προτίμησης που ούτε και αυτό βοηθάει». «Είναι δηλαδή 45-44 μπροστά στην προτίμηση ο κ. Κασσελάκης και στην παράσταση νίκης είναι 37-33 μπροστά η κυρία Αχτσιόγλου, η οποία βέβαια είναι μπροστά στην παράσταση νίκης και στο σύνολο και στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Άρα λοιπόν αυτό δείχνει ότι εδώ δεν έχουμε παγιωμένες προτιμήσεις, αλλά προτιμήσεις σε εξέλιξη» υποστήριξε ο κ. Φαναράς.

Στο ερώτημα του δημοσιογράφου, εάν όπως στον χώρο της Νέας Δημοκρατίας έψαχναν τον αντι-Τσίπρα, ψάχνουν τον αντι-Μητσοτάκη στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Φαναράς συμφώνησε, λέγοντας «έτσι φαίνεται. Είναι πολύ σωστή η σκέψη και η σύγκριση. Φαίνεται ότι αυτό που κυριαρχεί σε αυτούς που θέλουν να πάνε να ψηφίσουν σε αυτή τη διαδικασία, θα έλεγα είναι το ρηθέν του Ντενγκ Ξσιάο Πινγκ  που είναι άσπρη γάτα, μαύρη γάτα, αρκεί να πιάνει ποντίκια».


Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.