Dr Ιωαννίδης: Η πρόβλεψη του για το τέλος της πανδημίας στην Ελλάδα πάγωσε τα χαμόγελα όλων

Dr Ιωαννίδης: Η πρόβλεψη του για το τέλος της πανδημίας στην Ελλάδα πάγωσε τα χαμόγελα όλων

Ο επιδημιολόγος και καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Στάνφορντ Ιωάννης Ιωαννίδης ήταν ακόμα μια φορά καταπέλτης κατά της διαχείρισης της πανδημίας στην Ελλάδα, αλλά και διαφωτιστικός για τι μέλλει γενέσθαι με τον κορωνοϊό.

Ο επιδημιολόγος και καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Στάνφορντ Ιωάννης Ιωαννίδης ήταν ακόμα μια φορά καταπέλτης κατά της διαχείρισης της πανδημίας στην Ελλάδα, αλλά και διαφωτιστικός για τι μέλλει γενέσθαι με τον κορωνοϊό σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο διακεκριμένος επιδημιολόγος δεν ήταν καθόλου αισιόδοξος, λέγοντας, μεταξύ άλλων, πως «η Ελλάδα θα είναι ουραγός στην έξοδο από την πανδημία» και πως «θα ταλαιπωρηθεί ακόμα για αρκετούς μήνες», ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα «ήδη βρίσκεται στη θέση 35 παγκοσμίως από την αρχή της πανδημίας σε αριθμό νεκρών ανά εκατομμύριο πληθυσμού, είναι πιθανό ότι θα αναρριχηθεί κάπου στη θέση 25-30, μπορεί ακόμα και πιο ψηλά». Μάλιστα, ο κ. Ιωαννίδης προέβλεψε πως «είναι πολύ πιθανό ότι θα είναι η πρώτη χώρα στη δυτική Ευρώπη (σ.σ.: σε θανάτους), ίσως να συναγωνιστεί με το Βέλγιο».

Στον αντίποδα, ο κ. Ιωαννίδης εξήρε τη διαχείριση της πανδημίας από την Κύπρο, η οποία, όπως είπε, μαζί με τις περισσότερες χώρες έχει μεταφερθεί από την πανδημική φάση στην ενδημική, ενώ σχολίασε πως «η πανδημία έχει λήξει. Έχει λήξει η πανδημική της φάση. Είμαστε στην ενδημική φάση. Η Όμικρον, με βάση ό,τι βλέπουμε τώρα, φαίνεται ότι είναι ένα ενδημικό κύμα για πολλές χώρες».

Παράλληλα, ο καθηγητής του Στάνφορντ εξήγησε γιατί είναι υπέρ του εμβολιασμού, αλλά κατά της υποχρεωτικότητας, με ένα πολύ χαρακτηριστικό σχόλιο (μεταξύ άλλων που είπε): «Και τι σημαίνει υποχρεωτικό; Κάθε πόσο; Κάθε τέσσερις μήνες; Κάθε έξι μήνες; Κάθε χρόνο; Κάθε δύο χρόνια; Κάθε δύο μήνες; Μπαίνουμε σε μια παράλογη κατάσταση». Σύμφωνα με τον καθηγητή, πρέπει να το πάρουμε απόφαση να τελειώσουμε την πανδημία: «Οι πανδημίες τελειώνουν όταν εμείς το αποφασίσουμε… Πλέον έχουμε τα εμβόλια, έχουμε τα φάρμακα, έχουμε χίλια δυο, δεν φαίνεται ο ιός αυτός να είναι πλέον τόσο επιθετικός, ας προχωρήσουμε μπροστά».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η αναφορά του κ. Ιωαννίδη στην παραλλαγή Όμικρον και στο αν αυτή προκαλεί μικρότερη νοσηρότητα σε σχέση με τις προηγούμενες παραλλαγές. «Ο ιός αυτός μας έχει εκπλήξει, άρα δεν μπορώ να αποκλείσω να έχουμε κάποια έκπληξη στο μέλλον, αλλά αυτό που βλέπουμε μέχρι τώρα σε όλες τις χώρες είναι πάρα πολλά κρούσματα, αλλά πολύ λίγες νοσηλείες και σχεδόν ανύπαρκτοι θάνατοι. Άρα μιλάμε για κάτι που είναι σαφώς διαχειρίσιμο. Είναι δύσκολο να πει κάποιος πόσο θα διαρκέσει… Ήδη η πανδημία είτε έχει περάσει από τον πληθυσμό με φυσική νόσηση είτε έχουμε εμβολιαστεί, άρα έχουμε ένα υπέδαφος τελείως διαφορετικό σε σχέση με το ξεκίνημά της… Πιθανότατα η Όμικρον από μόνη της είναι λιγότερο παθογόνα» ανέφερε.

Τέλος, ο κ. Ιωαννίδης κατακεραύνωσε ακόμα μια φορά τόσο την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού όσο και μέτρα όπως το lockdown. «Όταν άρχισε η πανδημία δεν ξέραμε τι μας συνέβαινε, μπορώ να το δικαιολογήσω… Ήταν λάθος εκ των υστέρων, όπως φάνηκε. Σε αυτή τη φάση είναι δέκα φορές λάθος. Η πρόθεση να σταματήσει κάποιος το επιδημικό κύμα με lockdown είναι κάτι αντίστοιχο με αυτά που βλέπουμε στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας τύπου “Matrix”, όπου ο ήρωας βάζει τα χέρια του μπροστά και οι σφαίρες σταματάνε. Δεν συμβαίνουν τέτοια πράγματα».

Όσον αφορά τα εμβόλια, ξεκαθάρισε πως είναι πολύ υπέρ του εμβολιασμού, ειδικά για άτομα μεγάλης ηλικίας και ευπαθείς ομάδες, και τόνισε πως θεωρεί ότι είναι λάθος όσοι έχουν παραμείνει ανεμβολίαστοι. Ωστόσο, σημείωσε πως ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και από άποψη στρατηγικής και από άποψη αποτελέσματος και από άποψη συνοχής της κοινωνίας και αποφυγής έντασης είναι κακή λύση.

«Θεωρώ ότι για να το πετύχουμε αυτό στρατηγικά, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι λάθος. Ανοίγει ένα κουτί της Πανδώρας, το οποίο δεν ξέρουμε πού ακριβώς θα σταματήσει. Ο κορονοϊός δεν είναι κάτι που θα το χειριστούμε τον επόμενο μήνα ή τους επόμενους δύο μήνες. Είναι κάτι που θα ξαναέρχεται πιθανότατα κάθε χρόνο, πιθανότατα με κάποια κύματα σε κάποιες περιοχές περισσότερο από κάποιες άλλες» επισήμανε.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.