Όμικρον 2: Όλη η Ευρώπη παρακολουθεί αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη Νορβηγία

Όμικρον 2: Όλη η Ευρώπη παρακολουθεί αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη Νορβηγία

Η νέα υποπαραλλαγή και η τεράστια μεταδοτικότητα που τρομάζει.

Ρεκόρ κρουσμάτων και ανησυχία για τη νέα υποπαραλλαγή του μεταλλαγμένου στελέχους Όμικρον με την ονομασία Όμικρον 2, παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες στη Νορβηγία, τη χώρα που ξεκίνησε η υποπαραλλαγή του κορωνοϊού.

Ως τις 4 Ιανουαρίου υπήρχαν μόλις 7 κρούσματα στα οποία είχε παρατηρηθεί η συγκεκριμένη παραλλαγή στη Νορβηγία. Μόλις 15 ημέρες μετά τα κρούσματα της υποπαραλλαγής έφτασαν τα 611, κυρίως στην πρωτεύουσα Όσλο, μια δραματική αύξηση 87 φορές περισσότερο από τις πρώτες ημέρες παρατήρησης και μελέτης της.

«Οι ιδιότητές της δεν είναι ακόμη γνωστές, εκτός από το γεγονός ότι είναι ακόμη πιο μεταδοτική από την αρχική Omicron BA.1. Αντίστοιχη αύξηση της BA.2 παρατηρείται στη Δανία και τη Σουηδία, όπου φαίνεται να έχει ξεπεράσει τη BA.1», δηλώνει ο Έλληνας γιατρός Κυριάκος Ζαραγκούλιας από το νοσοκομείο Λεβάνγκερ της Β. Νορβηγίας.

Παρότη μέσα σε μία εβδομάδα στη χώρα υπήρξαν αύξηση των κρουσμάτων κατά 52%, σημειώνοντας νέο ρεκόρ, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ήταν λιγότερες κατά 23% από την προηγούμενη εβδομάδα.

Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στο υψηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού αφού μέχρι τις 16 Ιανουαρίου είχε εμβολιαστεί με δύο δόσεις το 72% του συνολικού πληθυσμού της Νορβηγίας, το 87% των πολιτών από 16 ετών και άνω και το 88% των 18 και άνω.

H ανησυχία στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα παραμένει όσο ακόμα η νέα υποπαραλλαγή μελετάται για τη σοβαρότητα των νοσήσεων που μπορεί να προκαλέσει αλλά και το νέο ίσως κύμα μετάδοσης που θα προκαλέσει από τις σκανδιναβικές χώρες προς τον υπόλοιπο κόσμο.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.