Η υποχώρηση των διεθνών τιμών σε σιτηρά, σπορέλαια, κρέατα και γαλακτοκομικά είναι ευπρόσδεκτη, ωστόσο η αποκλιμάκωση δεν έχει φανεί στα σούπερ μάρκετ.
Την ίδια στιγμή, φαίνεται πως η κρίση στα είδη διατροφής απέχει από το να τελειώσει εξαιτίας του κόστους ενέργειας αλλά και των εκτιμήσεων για τα κόστη παραγωγής στις πρώτες ύλες της βιομηχανίας τροφίμων.
Πλέον υπάρχει η τιμή ενός προϊόντος που πάει από ρεκόρ σε ρεκόρ σημαίνοντας παγκόσμιο συναγερμό για τα είδη διατροφής. Πρόκειται για την ακατέργαστη ζάχαρη, η τιμή της οποίας έκανε ρεκόρ 11 ετών.
Σύμφωνα με την ανάλυση της Trading Economics, οι ανεπαρκείς βροχοπτώσεις σε βασικές περιοχές παραγωγής στην Ινδία επιδείνωσαν τις κακές συνθήκες καλλιέργειας για την καλλιέργεια της επόμενης σεζόν.
Η ξηρασία ενίσχυσε τις ανησυχίες ότι το Ελ Νίνιο θα παρατείνει την ξηρότητα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, οδηγώντας τις αποδόσεις ζαχαροκάλαμου σε πτώση και ενδεχομένως ωθώντας την ινδική κυβέρνηση να σταματήσει τις εξαγωγές ζάχαρης, καθώς προσπαθεί να συγκρατήσει τον αυξημένο πληθωρισμό τροφίμων στη χώρα.
Επίσης οι τιμές της αιθανόλης ζάχαρης στη Βραζιλία διατηρήθηκαν κοντά στα υψηλά ενός μηνός από τα μέσα Αυγούστου, καθώς οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν στα ύψη, οδηγώντας τους θραυστήρες ζαχαροκάλαμου να εκτρέψουν την παραγωγή προς τα μπλέντερ βιοκαυσίμων και μειώνοντας την προσφορά γλυκαντικών στις παγκόσμιες αγορές.
Σοκολάτες, μπισκότα, κέικ, παγωτά, γκοφρέτες, μαρμελάδες, παιδικές τροφές, επιδόρπια γιαουρτιού, αναψυκτικά, φρουτοχυμοί, σάλτσες, δημητριακά, φρυγανιές και ο κατάλογος των τροφίμων με ζάχαρη δεν έχει τέλος.
Εκτός των γλυκών, η ζάχαρη χρησιμοποιείται ως γλυκαντικό, συντηρητικό, τροποποιητής υφής, υπόστρωμα ζύμωσης, αρωματικός και χρωστικός παράγοντας, παράγοντας διόγκωσης.
Τα σκαμπανεβάσματα της τιμής της ζάχαρης επηρεάζουν όλη τη βιομηχανία τροφίμων, άρα και την τσέπη των καταναλωτών…