Βουτιά 20.000 πόδια: Πώς ο «μάγος» πιλότος προσγείωσε το Airbus της Aegean που όλοι νόμιζαν ότι θα συντριβεί

Στιγμές αγωνίας σε πτήση Αθήνα - Καβάλα: Η απόφαση του πιλότου πάνω από το αεροδρόμιο!

Οι επιβάτες τον αποθέωσαν!

Αρκετοί είναι οι άνθρωποι που φοβούνται τα αεροπλάνα, ωστόσο πρόκειται για το πιο ασφαλές μέσο μεταφοράς. Καθημερινά γίνονται χιλιάδες πτήσεις και τα αεροπλάνα πλέον φτάνουν σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης.

Ωστόσο, παρά τις καθημερινές πτήσεις τα προβλήματα δεν λείπουν. Αρκετές φορές τα πληρώματα βρίσκονται αντιμέτωπα με δύσκολες καταστάσεις, είτε αυτές αφορούν τους επιβάτες, είτε το αεροπλάνο. Συνήθως όμως, σε ότι έχει να κάνει με το αεροπλάνο, οι επιβάτες μαθαίνουν κάτι όταν δεν μπορεί να… κρυφτεί.

Το «θαύμα» ενός Έλληνα

Άξια αναφοράς είναι μία περίπτωση με αεροπλάνο της Ολυμπιακής που οι επιβάτες έβλεπαν σε… πρώτο πλάνο της πολυκατοικίες της Αθήνας αλλά ουδέποτε ενημερώθηκαν πως παραλίγο να πέσουν. Εξάλλου, ο πιλότος που χειρίστηκε τη συγκεκριμένη κατάσταση διδάσκεται και στα σεμινάρια της Boeing.

Το μακρινό 1978, ο Σήφης Μιγάδης πιλόταρε το Boeing 747-200 της Ολυμπιακής που απογειώθηκε από την Αθήνα με προορισμό τη Νέα Υόρκη με 374 επιβάτες και 18 μέλη πληρώματος. Πριν οι ρόδες ξεκολλήσουν από το έδαφος ακούστηκε μία έκρηξη στον δεξί κινητήρα αλλά το αεροπλάνο δεν μπορούσε να σταματήσει εξαιτίας της μεγάλης ταχύτητας.

Ο Μιγάδης έδινε μάχη για να πάρει ύψος και με ιδιαίτερη δυσκολία πέρασε το πρώτο εμπόδιο, τον λόφο Πανί στον Άλιμο, που έχει ύψος 200 μέτρα, πετώντας στα… 209. Έχασε εκ νέου ύψος και εστάλη σήμα κινδύνου στο αεροδρόμιο.

Ο Σήφης Μιγάδης πιλόταρε το διώροφο αεροσκάφος παιρνόντας ξυστά από τις πολυκατοικίες της Καλλιθέας και της Νέας Σμύρνης σε ύψος 55 μέτρων! Όμως ο Μιγάδης γνώριζε την αεροδυναμική και κράτησε το αεροσκάφος στον αέρα παρακάμπτοντας πολλούς κανόνες.

Ο πιλότος αποφάσισε να πάει ευθεία, προς το όρος Αιγάλεω προκειμένου να πέσει σε ακατοίκητη περιοχή. Και οι επιβάτες δεν κατάλαβαν τίποτα, αλλά θεώρησαν πως… επίτηδες γινόταν η χαμηλή πτήση, για να απολαύσουν την Αθήνα.

Μετά από αρκετές προσπάθειες του μηχανικού που έλεγχε τους κινητήρες αλλά και του Μιγάδη, το αεροσκάφος έστριψε, κατευθύνθηκε προς το αεροδρόμιο του Ελληνικού και προσγειώθηκε με ασφάλεια!

Όσο για την Boeing, σε όλες τις προσομοιώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί το αεροσκάφος της έπεφτε και θεωρεί το συγκεκριμένο αεροσκάφος πως συνετρίβη.


Η «βουτιά» και ο πιλότος της Aegean

Αρκετά συχνά οι πιλότοι είναι αυτοί που κρατούν στα χέρια τους τις τύχες όλων όσων βρίσκονται μέσα στο αεροπλάνο αφού με το πάτημα ενός κουμπιού μπορούν να το συντρίψουν. Καθημερινά, μέσα σε δύσκολες συνθήκες με εξαντλητικά ωράρια, δίνουν τον δικό τους αγώνα για να μεταφέρουν με ασφάλεια τους επιβάτες.

Και όταν σώζουν την κατάσταση αποθεώνονται από τους επιβάτες! Πρόσφατα, ένα Airbus A320 της Aegean που απογειώθηκε από τη Θεσσαλονίκη με προορισμό την Βαρκελώνη και 156 επιβάτες, ενώ πετούσε πάνω από την Ιταλία, βρέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και έχασε απότομα ύψος 20.000 ποδιών.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι μάσκες οξυγόνου έπεσαν χωρίς προειδοποίηση και οι επιβάτες τρομοκρατήθηκαν, νιώθοντας τα αυτιά τους να βουλώνουν. Αεροσυνοδοί και μωρά έκλαιγαν, ενώ το αεροπλάνο έτρεμε και ταλαντευόταν απότομα. Ο πιλότος είπε από το μεγάφωνο «κατάβαση έκτακτης ανάγκης – κρατηθείτε». Οι επιβάτες νόμιζαν πως θα σκοτωθούν ενώ αποχαιρετούσαν τους δικούς τους στα τηλέφωνα.

Χωρίς ποτέ κανείς να μάθει τι ακριβώς συνέβη στο αεροσκάφος, ο πιλότος κατάφερε να το προσγειώσει με ασφάλεια στο αεροδρόμιο της Νάπολης και όπως ήταν φυσικό, αποθεώθηκε από τους επιβάτες.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.