Δολοφονία Αντώνη: Τα 2 μεγάλα λάθη του καπετάνιου που έφεραν την προφυλάκισή του

Γκαζάκια, κροτίδες και μπουκάλι με βενζίνη στην πύλη Ε-1 του λιμανιού στον Πειραιά

Η δολοφονία του Αντώνη συγκλόνισε το πανελλήνιο

O πλοίαρχος και ο ύπαρχος του Blue Horizon προφυλακίστηκαν για τη δολοφονία του 36χρονου Αντώνη ενώ ελεύθεροι αφέθηκαν ο υποπλοίαρχος και ο λοστρόμος.

Η δολοφονία του 36χρονου Αντώνη συγκλόνισε το πανελλήνιο με το βίντεο ντοκουμέντο να «καίει» τον ύπαρχο που ανέλαβε και την ευθύνη για τα όσα τραγικά συνέβησαν, ισχυριζόμενος, ωστόσο, πως το θύμα γλίστρησε.

Στη δημοσιότητα ήρθε ηχητικό ντοκουμέντο από την πρώτη επικοινωνία του πλοιάρχου του Blue Horizon με το λιμεναρχείο, λίγη ώρα μετά τον θάνατο του 36χρονου Αντώνη στο λιμάνι του Πειραιά, στις 21:13.

  • Μέλος Πληρώματος: Ναι με ακούτε; Έπεσε ένας επιβάτης στη θάλασσα, προσπαθούσε να ανέβει στον καταπέλτη. Νέος, νέος. Στον καταπέλτη μου είπαν τα παιδιά. Όταν ο καταπέλτης ήταν στην αποβάθρα εγώ είχα ξεκινήσει.
  • Πλοίαρχος: Από το Blue Horizon ο πλοίαρχος είμαι. Ένας επιβάτης πήγε να πηδήξει. Γεια σας θάλαμος επιχειρήσεων; Με ακούτε;
  • Μέλος Πληρώματος: Την ώρα που ήμασταν έτοιμοι να ξεκινήσουμε έρχεται ένας επιβάτης, προσπάθησε να μπει μέσα, γλίστρησε και έπεσε.
  • Πλοίαρχος: Πιάστηκε από τον καταπέλτη, δεν πάτησε μόνο έβαλε το πόδι του για να ανέβει αλλά γλίστρησε και ο καταπέλτης ήταν σηκωμένος. Την ώρα που είχαμε πάρει άδεια κανονικά για να ξεκινήσουμε, αμολήσαμε, σηκώσαμε τον καταπέλτη από το έδαφος ξαφνικά είδα έναν επιβάτη που προσπάθησε να μπει μέσα στο πλοίο και γλίστρησε. Είχε, δεν είχε εισιτήριο, δεν την ξέρω αυτή την λεπτομέρεια. Από την κάμερα τον είδα εγώ αλλά την ώρα που τον είδα είχαμε φύγει. Προσπάθησε να μπει στο βαπόρι που είχε ξεκινήσει και έπεσε στη θάλασσα. Παραπέρα δεν ξέρω την κατάστασή του γιατί
  • Ύπαρχος: Όχι τον βγάλανε. Πνιγμένο. Πεθαμένο.
  • Πλοίαρχος: Μου έπεσε ένας επιβάτης στη θάλασσα, πήδηξε να μπει μέσα, δεν πρόλαβε, γλίστρησε και πνίγηκε. Μπλέξαμε, μπλέξαμε!


Από τα βίντεο αλλά και τη δικογραφία είναι προφανές πως τα μέλη του πληρώματος δεν προέβησαν στις απαραίτητες ενέργειες για τη διάσωση του Αντώνη.

Τα λάθη του καπετάνιου

Για τη δολοφονία του Αντώνη προφυλακίστηκε ο ύπαρχος που φαίνεται καθαρά στο βίντεο να τον σπρώχνει. Ο καπετάνιος αν και δεν βρισκόταν μπροστά στο περιστατικό και δεν έσπρωξε τον Αντώνη, προχώρησε σε δύο μοιραία λάθη που οδήγησαν και στην προφυλάκισή του. Πρόκειται για τα εξής:

  1. Ενημέρωσε για «άνθρωπο στη θάλασσα», χωρίς όμως ο ίδιος να ακολουθήσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες διάσωσης, αντιθέτως συνέχισε το ταξίδι του.
  2. Σύμφωνα με τους κανονισμούς, ο πλοίαρχος δεν έπρεπε να ξεκινήσει το πλοίο αν προηγουμένως δεν είχε ασφαλίσει ο καταπέλτης. Πρόκειται για μη τήρηση του άρθρου 22 του Π.Δ. 177/2000 το οποίο στην παράγραφο 11 αναφέρει ότι «η ασφάλιση του καταπέλτη και της θύρας ασφαλείας πρέπει να γίνεται πριν από τον απόπλου του πλοίου με ευθύνη του πλοιάρχου». Ο πλοίαρχος ξεκίνησε τον απόπλου με καταπέλτη ανοιχτό με αποτέλεσμα να μπει ο Αντώνης και στη συνέχεια να τον σπρώξουν.

 

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.