Για πρώτη φορά μονοψήφια: Το αποτέλεσμα- έκπληξη της δημοσκόπησης που σόκαρε την κυβέρνηση

Φωτιές σε Εύβοια- Βαρυμπόμπη: Τους τελειώνει ο Μητσοτάκης μετά το φιάσκο

Το σκηνικό στην πολιτική σκηνή αλλάζει στη «σκιά» της ακρίβειας και της πανδημίας του κορωνοϊού. Σε δημοσκόπηση αποτυπώνεται ένα ποσοστό πολύ διαφορετικό από αυτό που έχουμε συνηθίσει. 

Το σκηνικό στην πολιτική σκηνή αλλάζει στη «σκιά» της ακρίβειας και της πανδημίας του κορωνοϊού. Σε δημοσκόπηση αποτυπώνεται ένα ποσοστό πολύ διαφορετικό από αυτό που έχουμε συνηθίσει.

Σε δημοσκόπηση της εταιρείας PRORATA, που διεξήχθη από τις 12 έως 14 Ιανουαρίου και δημοσιεύει η ιστοσελίδα iEidiseis ακρίβεια (42%) και πανδημία (40%) αναδεικνύονται ως τα πιο βασικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, με την ακρίβεια μάλιστα να ξεπερνά την πανδημία, «εκθρονίζοντάς» την για πρώτη φορά μετά από δυόμισι περίπου χρόνια από την πρώτη θέση. Οι πολίτες βαθμολογούν αρνητικά την κυβέρνηση στην αντιμετώπιση της πανδημίας (61% αρνητικά και μάλλον αρνητικά, έναντι 38% που τη χαρακτηρίζει θετικά και μάλλον θετικά).

Στο νέο τοπίο που έχει διαμορφωθεί η εκτίμηση της πρόθεσης ψήφου φέρνει τη Νέα Δημοκρατία να προηγείται με 32,5% έναντι 25,5% του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με το κυβερνόν κόμμα να χάνει ακόμα μια μονάδα και την Κουμουνδούρου να κερδίζει αντίστοιχο ποσοστό. Για πρώτη φορά η διαφορά είναι μονοψήφια ανάμεσα στα δύο κόμματα. Στην πρόθεση ψήφου ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με 12% (έναντι 11,5% στα μέσα Δεκεμβρίου), το ΚΚΕ με 4,5%, η Ελληνική Λύση με 3,5% και το ΜέΡΑ25 με 2%.

Ακρίβεια και πανδημία

Με τη συνταγογράφηση των δωρεάν τεστ, για παράδειγμα, συμφωνεί και το θεωρεί δημοσιονομικά εφικτό το 58%, συμφωνεί αλλά δεν το θεωρεί δημοσιονομικά εφικτό το 28% και μόνο το 8% διαφωνεί είτε είναι δημοσιονομικά εφικτό είτε όχι.

Η ακρίβεια αποτελεί μείζον πρόβλημα. Μόνο το 7% μπορεί να πληρώσει το λογαριασμό ρεύματος, πετρελαίου ή φυσικού αερίου χωρίς πρόβλημα, με το 28% να δηλώνει ότι μπορεί να πληρώσει με ορισμένες δυσκολίες, το 39% ότι μπορεί να τους πληρώσει με πολλές δυσκολίες και το 24% ότι δεν μπορεί να πληρώσει.

Στο δε ερώτημα «Με βάση την προσωπική σας εμπειρία, τι από τα παρακάτω ισχύει ως προς τις τιμές των προϊόντων στα σούπερ μάρκετ συγκριτικά με ένα χρόνο νωρίτερα;», το 41% απαντά πως έχουν αυξηθεί πολύ, το 38% αρκετά και μόλις το 18% ότι έχουν αυξηθεί λίγο.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.