Έρχεται τριπλό χτύπημα κατά της ακρίβειας

Έρχεται τριπλό χτύπημα κατά της ακρίβειας

Η κυβέρνηση φαίνεται να μην αφήνει απροστάτευτους τους καταναλωτές.

Το βάρος θα πέσει σε στοχευμένες παρεμβάσεις, οι οποίες θα δημιουργήσουν ένα δίχτυ προστασίας για τα νοικοκυριά, τα οποία καλούνται να αντεπεξέλθουν στο σαρωτικό κύμα ακρίβειας που, όπως έδειξαν τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, καταγράφεται στα περισσότερα τρόφιμα και προϊόντα ευρείας κατανάλωσης.

Με δεδομένο ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, δεν θα υπάρξει αποκλιμάκωση των πιέσεων πριν από το τρίτο τρίμηνο του έτους, οι κυβερνητικές παρεμβάσεις στοχεύουν σε:

-Εξασφάλιση μιας «συμφωνίας κυρίων» με τους ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ, με στόχο την απορρόφηση των αυξήσεων στις τιμές των τροφίμων που γεμίζουν το καλάθι της νοικοκυράς.

– Επανεξέταση τον Φεβρουάριο της μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ στα τρόφιμα, στην περίπτωση που συνεχιστεί το ράλι των ανατιμήσεων.

– Εφαρμογή της δεύτερης «γενναίας» αύξησης του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου, προκειμένου να ενισχυθούν τα εισοδήματα των πιο ευάλωτων πολιτών.

Πρόκειται για τους τρεις κεντρικούς άξονες της κυβερνητικής στρατηγικής που θα ξεδιπλωθεί το επόμενο διάστημα. Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι του οργανωμένου λιανεμπορίου -και δη των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ- δυσκολεύονται να απορροφήσουν τις αυξήσεις λόγω του αυξημένου λειτουργικού κόστους κυρίως από την ενεργειακή επιβάρυνση, ενώ έχουν να αντιμετωπίσουν και τη μειωμένη αγοραστική κίνηση, η οποία έχει αρχίσει να γίνεται έντονα αισθητή, καθώς οι καταναλωτές, υπό τον φόβο περαιτέρω μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματός τους, περιορίζουν τις αγορές τους στις απολύτως απαραίτητες.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.