Ο κορωνοϊός αντεπιτίθεται: Το σύμπτωμα της «Eris» που εμφανίζεται πριν το θετικό τεστ δεν πρέπει να περάσει στα ψιλά

Απέναντι από την κυβέρνηση ο Τσιόδρας

Κρούσματα της Eris καταγράφονται σε 51 χώρες.

Προβληματίζει τις υγειονομικές αρχές παγκοσμίως η εξάπλωση της Eris που αποτελεί μετάλλαξη του στελέχους Όμικρον, του κορωνοϊού, την οποία ο ΠΟΥ χαρακτήρισε ως υποπαραλλαγή επιδημιολογικού ενδιαφέροντος. Η υψηλή μεταδοτικότητα που παρουσιάζει, έχει θέσει τους ειδικούς σε υψηλή επαγρύπνηση.


Με βάση τα έως τώρα δεδομένα, ο κίνδυνος που συνιστά η «Eris» για τη δημόσια υγεία είναι χαμηλός, και η συζήτηση επικεντρώνεται στο τι θα γίνει τον Οκτώβριο, οπότε και αναμένεται να κορυφωθεί το κύμα.

Κρούσματα της Eris καταγράφονται σε 51 χώρες. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα το σύμπτωμα της κόπωσης εμφανίζεται πριν το θετικό τεστ και δεν πρέπει να περάσει στα ψιλά. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι όσοι το εμφανίζουν θα πρέπει να μην περιοριστούν σε ένα μόνο τεστ.

Τα συμπτώματα και ο συναγερμός μετά τις 5 ημέρες

Αναλυτικά τα συμπτώματα της Eris:

  1. Καταρροή
  2. Πονοκέφαλος
  3. Κόπωση (ήπια ή σοβαρή)
  4. Φτάρνισμα
  5. Πονόλαιμος
  6. Πυρετός (εάν εμφανιστεί), διαρκεί μία με δύο μέρες.

Όποιος εμφανίσει ήπια συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (βήχας, καταρροή, πυρετός ≤ 37,6 °C, πονόλαιμος) παραμένει στο σπίτι σε απομόνωση και παρακολουθεί την υγεία του αποφεύγοντας αυστηρά τις επαφές με άτομα ευπαθών ομάδων.

Ωστόσο αυτό ισχύει για τις πρώτες πέντε ημέρες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αν κάποιος νοσεί και μετά από πέντε ημέρες ή δει επιδείνωση ενός από τα έξι συμπτώματα πρέπει άμεσα να επικοινωνήσει με τον γιατρό του.

Τέλος, όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, σε περίπτωση που νοσήσουν να επικοινωνήσουν άμεσα με τον γιατρό τους.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.