Μετά το αυτογκόλ Κατρούγκαλου, ο Χατζηδάκης: Αλλαγές στη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών

Μετά το αυτογκόλ Κατρούγκαλου, ο Χατζηδάκης: Αλλαγές στη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών

Τι έρχεται

Ο σάλος που είχαν δημιουργήσει οι δηλώσεις Κατρούγκαλου τις παραμονές των εκλογών του Μαΐου, επιβεβαίωσε το γεγονός ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες σαν κλάδος, ανεβάζουν και κατεβάζουν επί της ουσίας κυβερνήσεις.

Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να φορολογείται αυτός ο κλάδος, με τόση μεγάλη ισχύ στην ελληνική κοινωνία και οικονομία, αλλά τουναντίον, πρέπει να φορολογείται και μάλιστα με τέτοιον τρόπο που να μην αποτελεί τροχοπέδη στις επαγγελματικές δραστηριότητες του κλάδου. Και αυτό επιχειρεί να βάλει σε τάξη ο Κωστής Χατζηδάκης, με το νέο πλαίσιο νόμου που θα παρουσιάσει στη ΔΕΘ.

Σε συνέντευξή του στην Καθημερινή, ο κ. Χατζηδάκης εξήγησε ότι θα έρθει στη Βουλή σε δεύτερο χρόνο ένα νέο πλαίσιο για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών.

«Ενα από τα θέματα που μελετάμε είναι η φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών. Αλλά ακόμη δεν είμαστε έτοιμοι θα μιλήσουμε γι’ αυτό γιατί θέλουμε να δούμε πώς θα έχουμε ένα σύστημα, το οποίο, χωρίς να θίγει την επιχειρηματικότητα και χωρίς να δημιουργεί ζητήματα νομικής φύσεως θα οδηγεί σε πιο δίκαιη φορολόγηση, τέτοια που θα ικανοποιεί και το κοινό περί δικαίου αίσθημα», ανέφερε για το νομοσχέδιο ο κ. Χατζηδάκης.

Θα προηγηθεί, αμέσως μετά τη ΔΕΘ, η ψήφιση ρυθμίσεων για την ευρύτερη χρήση των ψηφιακών εργαλείων στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αλλά και για τον περιορισμό της χρήσης μετρητών στις συναλλαγές.

Σε ότι αφορά τη φοροδιαφυγή σημειώνει ότι «ναυαρχίδα της προσπάθειάς μας θα είναι η σύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές και την ΑΑΔΕ για να κάνει τους αντίστοιχους ελέγχους. Εκεί θα ασχοληθώ προσωπικά έτσι ώστε να μην ξεφύγουμε από τα χρονοδιαγράμματα και στους πρώτους μήνες του 2024 να έχει ολοκληρωθεί η σύνδεση 450.000 επιχειρήσεων. Παράλληλα προχωρούν πρωτοβουλίες για τα ηλεκτρονικά τιμολόγια, για το myDATA και τη γενίκευση αυτών των πρωτοβουλιών. Οι διασταυρώσεις που έγιναν ήδη από την ΑΑΔΕ στη Ζάκυνθο και σε νησιά του Αιγαίου τις τελευταίες μέρες δείχνουν ότι η σύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές μπορεί να φέρει πολύ σημαντικά έσοδα».

Όπως υποστηρίζει «το 2024 θα είναι κομβικής σημασίας έτος για όλα αυτά. Θα είναι η χρονιά κατά την οποία θα αλλάξουν μια σειρά από σημαντικές παράμετροι στο συγκεκριμένο ζήτημα. Και οι ψηφιακές τεχνολογίες έχουν ένα πλεονέκτημα, ότι δεν είναι ούτε δεξιές ούτε κεντρώες ούτε αριστερές. Δεν μπορούν να αμφισβητηθούν. Αν από τη διασταύρωση προκύπτει ότι κάποιος έκανε φοροδιαφυγή, την έκανε».

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.